Veneen huolto

Veneen telakointi

Kun tuet veneesi kunnolla vakaiden pukkien varaan ja peität sen hyvin, saat viettää talven ilman venehuolia. Käy kuitenkin tarkastamassa vene säännöllisesti, etenkin aina kovan sateen tai myrskyn jälkeen!

veneen telakointi

Tältä sivulta löydät tärkeää tietoa veneen telakoinnista.

Telakointialusta

Valitse veneesi talvisäilytysalusta huolellisesti. Jotta veneesi lepäisi turvallisesti talven yli, säilytysalustan on oltava kova ja vakaa, mieluiten asvalttia. Alustan pitää pehmentymättä kestää sulavaa lunta ja kovia sateita, sillä muuten pukit ja tuet voivat vajota ja vene kallistua tai pahimmassa tapauksessa kaatua

Telakoinnin perusteet

Kun vene nostetaan maihin, on tärkeää telakoida se niin, että paino lepää kölin varassa. Vene lepää kölin ja teräs- tai puupalkkien päällä, ei koskaan suoraan maassa, ja se tuetaan sivusuunnassa sivutukien, venepukkien tai -telineen avulla.

Niin eväkölisen kuin pitkäkölisenkin purjeveneen tulee levätä kölinsä varassa, tuet vain pitävät venettä tasapainossa sivusuunnassa. Jos säilytät venettä ilman mastoa, yleensä pari kolme tukea kummallekin puolelle riittää. Jos taas säilytät venettäsi mastoineen, tukia tarvitaan veneen pituuden mukaan yksi tai kaksi enemmän. Tukien on oltava kovalla maalla ja ne on kiinnitettävä toisiinsa veneen alta siten, etteivät ne voi liukua erilleen. Tukien tulisi mielellään olla 90 asteen kulmassa alustalevyynsä ja veneeseen nähden.

Moottoriveneen telakoinnissa on huomioitava sen painopiste ja sovitettava pukit niin, että paino jakaantuu tasaisesti. Moottorin alle on ehkä laitettava ylimääräinen pukki.

Panosta terästelineeseen

Suosittelemme, että säilytät venettäsi terästelineellä. Se on teline, joka sekä antaa kölille lepoalustan että tukee venettä sivusuunnassa. Terästeline on varmin ja vakain väline useimpien veneiden talvisäilytykseen ja siksi suosittelemmekin sen käyttöä. Tavanomaiset pukit ja tuet voivat kaatua kovasta tönäisystä tai liukua ja vajota maan pehmetessä niin, että veneesi on vaarassa kaatua, terästeline sen sijaan selviytyy yleensä oloissa kuin oloissa ja pitää veneesi paikallaan huonossakin säässä.

Lisäksi voit kiinnittää peitteen telineeseen ilman vaaraa, että koko yhdistelmä kaatuu kovassa tuulessa. Aseta teline kovalle ja vakaalle alustalle ja käytä tarvittaessa lisätukia.

Käy vilkaisemassa venettä säännöllisesti

Talvisäilytyksen aikana voi sattua vaikka mitä, käy siksi tarkastamassa tilanne säännöllisesti! Varmista, etteivät pukit tai tuet vajoa alustaan tai ettei runkoon kohdistu liian kovaa painetta ja että peite on paikallaan.

Kun sinä ja muut veneenomistajat käytte säännöllisesti talvisäilytysalueella, myös varkauksien vaara pienenee.

utombordare-bla

MOOTTORIVENE - SISÄMOOTTORI

utombordare-bla2

MOOTTORIVENE - PERÄMOOTTORI

segelbat-bla

PURJEVENE

vattenskoter-bla

VESIJETTI

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tarvikkeet veneeseen

Viisi tavaraa, jotka kannattaa ottaa veneeseen

Kokemattoman ei ehkä ole helppo ennakoida, mitä kaikkea veneillessä voi…
Vesillelasku

10 arvokasta vinkkiä veneen vesillelaskuun

Lue vahinkopäällikkö Ricard Sjöströmin parhaat vinkit ennen vesillelaskua. Monet uskovat…
Vesillelasku

Älä anna vesillelaskun pilata veneilykesää

Kuulostaa kummalta, mutta on täyttä totta. Useimmat veneet eivät uppoa…