Veneen huolto

Veneen peittäminen talveksi

Alkaa olla aika peittää vene talveksi ja peitteitä onkin monenlaisia perinteisestä pressusta kutistemuovisiin.

vinterförvaring

Veneet kestävät hyvin säänvaihteluita, nehän on tehty olemaan vedessä. Kesällä sateisia, kosteita jaksoja seuraavat lämpimät ja aurinkoiset jaksot, joiden aikana vene lämpenee ja vesi haihtuu säröistä ja halkeamista. Talvella on kylmempää eikä vesi pääse haihtumaan samalla tavalla. Siksi on tärkeätä, että peität veneen talveksi. Säröihin ja halkeamiin kertynyt vesi laajenee jäätyessään, mikä voi aiheuttaa pakkasrapautumista ja vahingoittaa venettäsi.

On erilaisia tapoja peittää vene. Voit käyttää pressua (jos se on muovia, sen pitää olla lujitettu ja kulmistaan vahvistettu), veneen mittojen mukaista venepeitettä tai kutistemuovia. Kaikissa peitevaihtoehdoissa on tärkeätä käyttää pressutelinettä, jotta vesi ja lumi pääsevät valumaan pois. Telineitä voi ostaa valmiina tai rakentaa itse. Peite pitää kiinnittää tiukasti, ettei se lepata ja että se pysyy tiiviisti veneen laitaa vasten. Vedä peite sileäksi niin ettei siihen jää laskoksia, joihin voisi kertyä vettä ja lunta muodostamaan painaumia.

Suosittelemme, ettet peitä venettä kuin vain laidan reunan yli, ettei peite hankaa runkoa. Liian alas vedetyn peitteen alle voi tiivistyä kosteutta, mikä puolestaan voi aiheuttaa vaurioita. Tämä koskee erityisesti lakattuja veneitä. Jätä kunnon aukot eteen ja taakse, että ilma pääsee kiertämään peitteen alla. Tämä on tärkeätä homeen ehkäisemiseksi.  Kuvittele, että peite on veneesi sateenvarjo. Paras tapa on käyttää metallitelinettä, johon voit kiinnittää peitteen, vaihtoehtoisesti voit kiinnittää sen runkoon.

Älä kiinnitä minkäänlaista peitettä veneen tukiin. Jos tuuli tarttuu pressuun, tuet voivat tempautua pois ja vene kaatua.

utombordare-bla

MOOTTORIVENE - SISÄMOOTTORI

utombordare-bla2

MOOTTORIVENE - PERÄMOOTTORI

segelbat-bla

PURJEVENE

vattenskoter-bla

VESIJETTI

Aiheeseen liittyvät artikkelit

markning-sec

Perämoottorin ja veneen merkitseminen kannattaa – varas ei huomaa näkymätöntä merkintää

Veneen ja perämoottorin merkitseminen on tärkeää, jotta poliisi, rannikkovartiosto ja…
Talvisäilytys

Veneen talvisäilytys

On aika pohtia veneen talvisäilytystä, olipa silmäteräsi sitten iso purjevene…
_MG_3749_utombordare

Veneen perämoottorin huolto – 8 kohdan muistilista

Ennen veneen vesillelaskua on aika varmistaa, että vene ja moottori…