Siirry pääsisältöön
Veneen huolto
Published: 2020-11-24

Veneen peittäminen talveksi – valitse pressu, venepeite tai kutistemuovi

Veneen peittäminen on tärkeä osa talvisäilytystä, jos vene talvehtii taivasalla. Peittämiseen on erilaisia vaihtoehtoja perinteisestä pressusta kutistemuoviin.

vinterförvaring

Veneet kestävät hyvin sään vaihteluita, onhan ne tehty olemaan vedessä. Kesällä sateisia, kosteita jaksoja seuraavat lämpimät ja aurinkoiset jaksot, joiden aikana vene lämpenee ja vesi haihtuu säröistä ja halkeamista.

Talvella on kylmempää eikä vesi pääse haihtumaan samalla tavalla. Siksi on tärkeää, että peität veneen talveksi. Säröihin ja halkeamiin kertynyt vesi laajenee jäätyessään, mikä voi aiheuttaa pakkasrapautumista ja vahingoittaa venettäsi.

Veneen peittäminen pressulla

Veneen peittämiseen sopii muovinen pressu, joka on lujitettu ja kulmistaan vahvistettu. Pressun materiaalina voi olla polyeteeni (PE) tai PVC-muovi.

Polyeteenistä (PE) valmistettu pressu on kevyempi kuin PVC-pressu ja kestää huonommin kulutusta. Hinnaltaan se on edullisempi ja voi olla helpompi saada paikoilleen kuin PVC-pressu.

PVC on materiaalina vahvempi ja kestävämpi kuin polyeteeni. Neliöhinnaltaan PVC-pressu on polyeteeniä kalliimpi, mutta toisaalta sen käyttöikä on huomattavasti pidempi. Painavampana PVC-pressu voi olla vaikeampi saada paikoilleen kuin polyeteenipressu, mutta se myös kestää paremmin tuulta.

Pressun paksuus ilmaistaan millimetreinä. Paino neliömetriä kohden taas kertoo, kuinka vahvasta peitteestä on kyse. Materiaalista riippuen pressu voi hapertua auringonpaisteessa tai varastoinnin aikana.

Veneen peittäminen venepeitteellä

Voit käyttää myös veneen mittojen mukaan tehtyä venepeitettä. Peitteitä on saatavilla eri kokoisille veneille, ja niiden materiaali vaihtelee polyesteristä PVC:hen.

Veneen peittäminen kutistemuovilla

Kutistemuovi on materiaali, joka lämmitetään ja kiristetään veneen ympärille. Kutistemuovin hyvä puoli on se, että se pysyy veneen ympärillä tiiviisti eikä lepata tuulessa.

Jos käytät kutistemuovia, muista huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta venttiilin avulla. Muoviin täytyy tehdä myös luukku, jonka kautta pääset veneeseen.

Käytä pressutelinettä

Kaikissa peitevaihtoehdoissa on tärkeää käyttää pressutelinettä, jotta vesi ja lumi pääsevät valumaan pois. Telineitä voi ostaa valmiina tai rakentaa itse. Peite pitää kiinnittää tiukasti, ettei se lepata ja että se pysyy tiiviisti veneen laitaa vasten. Vedä peite sileäksi niin ettei siihen jää laskoksia, joihin voisi kertyä vettä ja lunta muodostamaan painaumia.

Suosittelemme, ettet peitä venettä kuin vain laidan reunan yli, ettei peite hankaa runkoa. Liian alas vedetyn peitteen alle voi tiivistyä kosteutta, mikä puolestaan voi aiheuttaa vaurioita. Tämä koskee erityisesti lakattuja veneitä.

Jätä kunnon aukot eteen ja taakse, jotta ilma pääsee kiertämään peitteen alla. Tämä on tärkeää homeen ehkäisemiseksi. Kuvittele, että peite on veneesi sateenvarjo. Paras tapa on käyttää metallitelinettä, johon voit kiinnittää peitteen. Toinen vaihtoehto on kiinnittää peite veneen runkoon.

Älä kiinnitä minkäänlaista peitettä veneen tukiin. Jos tuuli tarttuu pressuun, tuet voivat tempautua pois ja vene kaatua.

Lue lisää veneen telakoinnista vakaalle alustalle.

Kaipaatko lisävinkkejä veneen talvisäilytykseen? Tutustu kattavaan artikkeliimme aiheesta.

Me Alandialla tunnemme veneilyn. Haluamme kertoa vesillä liikkujille turvallisesta veneilystä, veneen omistamisesta ja vakuuttamisesta. Sillä veneily on parasta silloin, kun tietää, mitä tekee. Tunne veneily Alandian kanssa: lue lisää venevakuutuksista tästä ja seuraa meitä myös somessa.

utombordare-bla-1

Moottorivene - sisämoottori

inombordare-bla

Moottorivene - perämoottori

segelbat-bla

Purjevene

vattenskoter-bla

Vesijetti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

BIOBRANSLEN_1

Biopolttoainetta veneeseen? Ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja on useita

HVO, biodiesel ja etanoli. Bensiini- ja dieselmoottoreihin tarkoitettujen ympäristöä säästävien…
söljeholm-kasnäs -20

Ennen vesillelaskua

Veneilyfiilis käynnistyy jo ennen kuin veneenpohja koskettaa vettä.
markning-sec

Perämoottorin ja veneen merkitseminen kannattaa – varas ei huomaa näkymätöntä merkintää

Veneen ja perämoottorin merkitseminen on tärkeää, jotta poliisi, rannikkovartiosto ja…