Ennen purjeveneen vesillelaskua | Alandia
Veneen huolto

Ennen purjeveneen vesillelaskua

Suurimmalle osalle meistä veneilijöistä veneen keväthuolto on mieluista puuhaa, onhan tuleva kausi vielä täysin edessäpäin ja siihen valmistautuminen on jo osa veneilyä. Teimme tarkistuslistan purjeveneen huoltoa varten:

Purjeveneen_huolto

1. Tuuletus ja pesu

Huolellinen tuuletus ja pesu raikastaa ilmaa. Pestessä tulee myös käytyä vene huolellisesti läpi ja huomattua mahdolliset eritystä huomiota tai huoltoa vaativat kohteet. Missä kunnossa ovat veneen pinnat ja tekstiilit?
Saranat, lukot, liesi, jääkaappi? Septin letkut? Lepuuttajat?

2. Purjeet ja köydet

Köysien pesu ja kuivaus kuuluu syysrutiineihin, mutta jos jäi syksyllä tekemättä, niin nyt viimeistään. Samalla on hyvä vaihtaa rispaantuneet ja kuluneet köydet uusiin. Erityisesti kannattaa tutkia köysien kohdat, jotka kulkevat rissojen yli eli maston huipussa ja sen juurella. Tarkistathan myös maston, puomin, vantit, saalingit, vanttiruuvit, helojen kiinnitykset sekä plokit, köysilukot ja vinssit. Jos solmujen teko ei suju vielä rutiinilla, on hyvä aika myös harjoitella perussolmujen tekemistä.

Tarkista purjeiden yleiskunto ja kiinnitä erityistä huomioita saumoihin ja lattataskuihin.

3. Turvavälineet

Onhan sinulla veneessä ajantasainen merikortti?. Pelastusliivit tulee huoltaa valmistajan ohjeiden mukaisesti ja suoritetusta huollosta on oltava merkintä liiveissä. Liivit voi huoltaa myös itse, mutta siitä pitää muistaa tehdä merkintä huoltolipukkeeseen.

Tarkista hätärakettien ja -soihtujen voimassaolo. Varmista, että mukana on äyskäri, airot ja ankkuri.

Varmista, että työkalupakista löytyy muutamia eri kokoisia puutappeja, joilla saa tukittua vuotoja.

Tarkista mantookien kunto.

4. Läpiviennit

Tarkista, että läpiviennit näyttävät ehjiltä ja tiiviiltä, ja sulut toimivat. Jos voimansiirron läpiviennin kumeissa näkyy murtumia, on ne syytä vaihtaa. Kaikkien letkujen ja kiristimien kunto ja kiinnitys on tarkistettava, erityistä huomiota kannattaa kiinnittää moottorin jäähdytysvedenottoletkuihin.

5. Sähkölaitteet

Tarkista sähkölaitteiden ja liittimien kunto, navigointivalot ja pilssipumpun toiminta. Onhan akuissa riittävä varaus ja toimivathan valot?

6. Moottori

Pidä moottoritila siistinä, viat ja vuodot on silloin helpompi huomata. Dieselmoottorien omistajien on syytä tarkistaa polttoaineen väri. Jos diesel on sameaa, on dieselbakteeri päässyt tankkiin ja silloin koko tankki on tyhjennettävä ja puhdistettava. Vaihda moottoriöljy, öljy- ja polttoainesuodatin sekä tarkista impellerin kunto. Tarkista myös moottorin kiinnitys ja kumitassutuenta.

7. Venevakuutus

Onhan venevakuutuksesi kunnossa ja vastaa sille asettamiasi vaatimuksia? Alandian asiantuntijoiden kanssa voit varmistaa, että vakuutuksesi toimii niin kuin pitääkin.

Rentouttavaa veneilykautta!

utombordare-bla

MOOTTORIVENE - SISÄMOOTTORI

utombordare-bla2

MOOTTORIVENE - PERÄMOOTTORI

segelbat-bla

PURJEVENE

vattenskoter-bla

VESIJETTI

Aiheeseen liittyvät artikkelit

89691305_6164244848713_6474071476780662784_n.png

Mitä laittaa veneen työkalupakkiin

Sinulla on varmasti omat suosikkisi työkalupakkiin laitettavaksi, sen mukaan millainen…
_MG_3884_ny

Ennen moottoriveneen vesillelaskua

Horisontissa kimmeltää alkava veneilykesä ja veneilijän mieli vaeltaa ulapalla. Alandia…
Talvisäilytys

Veneen talvisäilytys

On aika pohtia veneen talvisäilytystä, olipa silmäteräsi sitten iso purjevene…