Siirry pääsisältöön
Veneen huolto
Published: 2022-07-25

Hanki hälytin veneeseen – pysäytä varkaat ja vuodot

Hälytin veneessä voi vähentää varkauksien ja murtojen riskiä. Veneeseen kiinnitetty jäljitin puolestaan auttaa varastetun veneen löytämisessä.

Venevarkaudet

Perämoottorit ja nopeat moottoriveneet ovat varkaiden suosikkeja, koska ne on helppo muuntaa nopeasti rahaksi. Kuka tahansa voi joutua venemurron kohteeksi riippumatta siitä, onko veneessä jotakin arvokasta vai ei. Rikottujen lukkojen ja luukkujen korjaaminen voi viedä aikaa ja rahaa. Hälytin veneessä voi sekä pelottaa varkaat tiehensä että varoittaa muita siitä, että kaikki ei ole kunnossa.

Sataman tai pysäköintialueen valvonta sekä hyvä ketju ja lukko ovat ensimmäiset tärkeät toimenpiteet, joilla varkauksien riskiä voidaan pienentää. Nykyään saatavana on myös monia hälyttimiä ja jäljittimiä, jotka voivat estää murrot sekä helpottaa poliisin työtä varastetun veneen tai perämoottorin löytämisessä.

Monissa elektronisissa hälytysjärjestelmissä on useita toimintoja. Ne perustuvat järjestelmään liitettyyn laitteeseen, jossa on yksi tai useampi anturi. Laite lähettää puhelimeen tietoja luonnottomista tai nopeista muutoksista tai käynnistää hälytysäänen veneessä.

Hälytystoimintoja voivat olla esimerkiksi

  1. Asennon muutos: hälytys varoittaa veneen tai perämoottorin siirtämisestä.
  2. Tärinä: hälytys varoittaa veneellä havaituista liikkeistä.
  3. Ovien, luukkujen tai kattoikkunoiden avaaminen: hälytys hälyttää magneettianturin avulla, kun ovi tai luukku, johon se on asennettu, avataan.
  4. Paino: Paineanturi aistii henkilön painon ja varoittaa, että joku on veneellä. Paineanturi voidaan sijoittaa esimerkiksi maton alle.

Hälytin saa virtansa akusta tai kiinteästä sähköliitännästä. Venenaapureille sekä sataman henkilökunnalle tai venekerhon jäsenille on hyvä ilmoittaa, jos veneessä on hälytin. Näin he tietävät, mistä on kyse ja miten tulee toimia, jos hälytysääni käynnistyy.

Antureilla varustetut hälytysjärjestelmät voivat myös varoittaa esimerkiksi korkeasta vedenkorkeudesta moottoritilassa, lämpötilan vaihteluista, maasähkön katkaisusta ja muista asioista, jotka eivät liity murtoon mutta joiden havaitseminen voi ehkäistä vahinkoja.

Lähikuva ihmisen kädessä olevasta puhelimesta.
Monet venehälytysjärjestelmät lähettävät hälytyksen mobiilisovellukseen.

Jäljittimet varastetun tavaran löytämiseksi

Hälytyksiin voidaan myös yhdistää jäljittimiä, tai jäljittimiä voidaan asentaa hälytyksistä riippumatta. Jäljitin on laite, joka kiinnitetään kohteeseen, jota haluat seurata – esimerkiksi perämoottoriin tai itse veneeseen. Tietyin aikavälein laite lähettää siihen liitettyyn sovellukseen sijaintitiedot. Jäljittimissä voi olla paristot, mutta joissakin on myös ulkoinen akku. Jäljitin vaatii myös jonkinlaisen liittymän toimiakseen.

Monia perämoottoreita on löydetty ulkomailta jäljittimen avulla. On myös tapauksia, joissa poliisit ovat saaneet varkaat kiinni verekseltään jäljittimen ansiosta.

Alandia vakuuttaa – myös osaamisella. Voit kääntyä puoleemme kaikissa veneen vakuuttamiseen liittyvissä kysymyksissä. Kokeneet venevakuutusten asiantuntijat ovat palveluksessasi. Ota yhteyttä ja laske sinulle sopivin venevakuutus tästä.

utombordare-bla-1

Moottorivene - sisämoottori

inombordare-bla

Moottorivene - perämoottori

segelbat-bla

Purjevene

vattenskoter-bla

Vesijetti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tarvikkeet veneeseen

Viisi tavaraa, jotka kannattaa ottaa veneeseen

Kokemattoman ei ehkä ole helppo ennakoida, mitä kaikkea veneillessä voi…
Veneen nosto talviteloille

Veneen nosto talviteloille – vinkit onnistuneeseen vesiltänostoon

Syksyn tullen vuorossa on veneen nosto talviteloille. Miten nostoon kannattaa…
Purjeveneen_huolto

Ennen purjeveneen vesillelaskua

Suurimmalle osalle meistä veneilijöistä veneen keväthuolto on mieluista puuhaa, onhan…