Veneen huolto

Veneen talvisäilytys – asiantuntijan vinkit onnistuneeseen säilytykseen talven yli

Miten veneen talvisäilytykseen kannattaa varautua? Mitä kaikkea veneen omistajan pitää tietää talvisäilytyksestä ja missä järjestyksessä valmistelut tehdään? Onko paras paikka sisällä, ulkona vai vedessä? Lue Alandian asiantuntijan vinkit, joiden avulla turvaat veneesi kunnon ja oman mielenrauhasi pitkän talven yli.

viggan3

Suomen oloissa veneilykausi ei valitettavasti jatku vuoden ympäri. Veneenomistajilla riittää kuitenkin puuhaa myös sesongin päätyttyä. Veneen talvisäilytyksessä on paljon muistettavaa paikan varaamisesta veneen pesuun ja sopivan peitteen valitsemisesta moottorin, akun ja purjeiden huoltoon.

Talven aikana on hyvä käydä myös silloin tällöin katsomassa, että veneellä on kaikki hyvin, peite on paikoillaan eikä veneeseen pääse kertymään lunta tai jäätä.

Lue tästä Alandia Venevakuutuksen vahinkopäällikkö Ricard Sjöströmin parhaat vinkit talvisäilytyksen eri vaiheisiin!

Tiesitkö, että Alandian venevakuutus on voimassa ympäri vuoden, säilytitpä venettäsi talven yli maalla tai vedessä? Lue lisää venevakuutuksen hyödyistä tästä.

Veneen talvisäilytys – talviteloilla vai vedessä, pressun alla vai sisätiloissa?

Mieti ensin, mikä on sinun veneellesi ja tarpeillesi paras säilytyspaikka. Kuinka paljon olet valmis maksamaan säilytyksestä? Mahtuuko vene kenties talvehtimaan omalla pihallasi? Mikä säilytystapa sopii veneesi tyypille ja valmistusmateriaalille? Oletko valmis huolehtimaan itse veneen telakoinnista ja huollosta vai ulkoistatko mieluummin koko hoidon?

Vaihtoehtoja veneen talvisäilytykseen:

 • Lämmin halli. Venekerhot ja veneiden talvisäilytykseen erikoistuneet yritykset tarjoavat erilaisia säilytysratkaisuja. Lämmin halli on vaihtoehdoista huolettomin, ja samalla myös kallein. Säilytyksen ohessa tarjolla on usein myös huoltopalveluja veneelle. Puuveneille lämmin halli ei sovellu ilman kuivuuden vuoksi.
 • Kylmä halli tai ulkosäilytys katoksen alla. Kylmä säilytyshalli tai katos suojaa venettä tuulelta ja tuiskulta. Hallissa vene on turvassa myös varkailta ja ilkivallalta. Tämä on asetta hintavampi ratkaisu kuin veneen säilyttäminen taivasalla.
 • Ulkosäilytys peitteen alla. Jos veneen päällä ei ole katosta, se on peiteltävä hyvin. Peittämiseen on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja pressusta kutistemuoviin.
 • Vedessä talven yli. Voit jättää veneesi talven ajaksi myös veteen. Näin vältyt veneen nostolta, mutta joudut pohtimaan, miten suojaat venettä jäätymiseltä. Talven aikana on myös tarkkailtava säännöllisesti, ettei veneeseen kerry lunta tai jäätä ja että sen kiinnitykset pitävät. Myös veneen sinkit eli uhrautuvat anodit on tarkastettava huolellisesti, sillä satamat sulana pitävät kiertopumput voivat aiheuttaa vuotovirtaa, joka voi syövyttää alumiinia.

Valmistele veneen talvisäilytys huolella – tee ainakin nämä

Jos teet kuten useimmat suomalaiset ja päädyt nostamaan talveksi veneesi vesiltä, kannattaa tyhjentää vene irtonaisista tavaroista jo ennen nostoa. Näin veneen painopiste ei pääse muuttumaan noston aikana. Lue lisää veneen nostosta.

Jos käytät omaa venetelakkaa tai säilytyspukkeja, tarkista niiden kunto etukäteen. Vakain vaihtoehto useimpien veneiden talvisäilytykseen on terästeline, joka pitää veneen paikoillaan huonossakin säässä.

Varaa aika veneen nostolle hyvissä ajoin.

Lue myös vinkit veneen telakointiin.

Näin valmistelet purjeveneen talvisäilytykseen:

 • Irrota veneen masto ennen nostoa. Pyydä tarvittaessa apua kokeneemmilta. Voit jättää maston myös paikoilleen, mutta asettele siinä tapauksessa muut tavarat niin, etteivät ne vahingoitu, jos masto kaatuu. Anna metallille tilaa supistua ja laajentua löysäämällä vanttia.
 • Jos purjeessa on tarvetta paikkaukselle, vie se purjeompelijalle jo syksyllä. Säilytä purjetta kuivassa ja lämpimässä.
 • Älä kääri staagia ja vanttia maston ympärille, sillä ne voivat aiheuttaa korroosiota.
 • Pyyhi ja puhdista takila. Jos haluat mastolle ja puomille vähän lisäsuojaa, voit levittää niihin kerroksen parafiinivahaa.

Onko purjeveneesi jo vakuutettu? Tutustu Alandian kattavaan purjevenevakuutukseen.

Näin valmistelet moottoriveneen talvisäilytykseen:

 • Jos mahdollista, aja veneen polttoainesäiliö mahdollisimman tyhjäksi kauden päätteeksi. Täytä säiliö tuoreella polttoaineella moottorin huollon yhteydessä.
 • Selvitä, voiko moottorin nostaa veneen mukana ja irrottaa vasta, kun vene on telineillä.
 • Ota selvää veneesi ja moottorin huolto-ohjeista. Jotkin huoltotoimenpiteet voi olla helpompi tehdä vesillä, ennen veneen nostamista.

Onko moottoriveneesi jo vakuutettu? Tutustu Alandian venevakuutukseen.

Veneen nosto – käytä traileria tai varaa nosturi

Selvitä etukäteen, miten juuri sinun veneesi pitää nostaa, jotta nosto onnistuu venettä vaurioittamatta. Voit vetää veneen ylös trailerilla vai varata nosturin nostamaan veneesi.

”Jos käytät nosturia, selvitä nostoa tarjoavan yrityksen tai nosturinkuljettajan vakuutukset”, muistuttaa Ricard Sjöström.

”On tärkeää ilmoittaa veneen paino oikein ja varmistaa, että nostokalusto on mitoitettu kestämään se.”

Nosto on tehtävä huolella, jotta vene säästyy vahingoilta.

Lue lisää veneen nostamisesta talviteloille.

Kun vene on nostettu talviteloille: pese, tarkista, huolla ja peittele

Vene kannattaa pestä ulkopuolelta heti noston jälkeen, kun runko on vielä kostea. Näin kotilot, merirokko ja vesiheinä irtoavat helpoimmin.

Noston yhteydessä on myös hyvä hetki vaihtaa moottorin öljy sekä tyhjentää veneen septitankki ja vesisäiliö sekä siihen kuuluvat letkut. Tarkasta samalla veneen runko, kannet ja läpiviennit ja tee tarvittavat huoltotoimenpiteet. Jos jotain sattuu siksi, että läpiviennit ovat olleet huonossa kunnossa, venevakuutuksesi ei välttämättä korvaa vahinkoja.

Vie arvokkaat varusteet ja laitteet kotiin. Säilytä veneen tekstiilejä mielellään sisätiloissa, niin vältyt homevaurioilta.

Jos veneesi talvisäilytyspaikka on ulkona, veneen peittäminen on tärkeä osa talvisäilytystä. Voit käyttää pressua, venepeitettä tai kutistemuovia. Käytä pressutelinettä ja pidä huoli, että ilma pääsee kiertämään peitteen alla.

Lue lisää veneen peittämisestä.

Veneen talvisäilytys: moottorin huolto ja säilytys

Voit antaa veneen talvisäilyttäjän hoitaa moottorin syyshuollon tai tehdä sen itse. Silloin tällöin on joka tapauksessa hyvä antaa moottori ammattilaisen huollettavaksi.

5 vinkkiä moottorin huoltoon:

 • Älä jätä sisämoottoria talveksi veneeseen.
 • Säilytä moottoria kuivassa, hyvin ilmastoidussa tilassa. Älä peitä sitä pressuilla tai kosteilla rievuilla.
 • Kaada glykoliseosta jäähdytysjärjestelmään, niin ehkäiset ruostevaurioita eikä moottorin lämmönvaihdin pääse halkeamaan jäätymisen vuoksi.
 • Tarkista, pitääkö potkuri korjata tai vaihtaa.
 • Varmista, ettei polttoainesäiliössä ole vettä tai likaa. Täytä sitten säiliö piripintaan polttoaineella, jottei sinne pääse kondensoitumaan vettä. Ota selvää, mitä sinun moottorillesi ja käyttämällesi polttoainetyypille suositellaan.

Veneen talvisäilytys: Akun huolto ja säilytys

Älä unohda myöskään veneen akkua. Kun käsittelet akkua oikein, se kestää kauemmin ja vältät ongelmat keväällä.

Tee näin:

 • Irrota akku ja lataa sitä, jos sitä ei käytetä yli kuukauteen tai jos on olemassa vaara, että se altistuu pakkaselle.
 • Muista, että purkautunut akku kestää kylmää huomattavasti huonommin kuin täyteen ladattu.
 • Lataa akkua muutaman kerran talven aikana, ettei se pääse aivan tyhjäksi.
 • Jos jätät akun veneeseen, voit estää sen purkautumisen irrottamalla toisen kaapelikengän.

Suojaudu varkailta talven aikana

Varkausilmoitukset lisääntyvät talvikaudella, kun pimeä tulee aikaisin ja venesatamissa liikkuu vähemmän väkeä.

Suojaudu varkailta näin:

 • Kirjoita veneen rungon ja moottorin numerot muistiin.
 • Irrota vetolaite tai koko perämoottori. Säilytä niitä varmassa paikassa.
 • Lukitse traileri kunnollisella trailerilukolla.
 • Nosta traileri pukkien varaan, niin sitä on vaikeampi varastaa.
 • Vie arvokkaat varusteet ja laitteet kotiin.
 • Käytä paikannuslaitetta.

Käy säännöllisesti tarkistamassa veneesi tilanne

Kun veneesi talvehtii hyvin suojattuna, voit keskittyä hyvillä mielin tekemään suunnitelmia seuraavan kesän varalle.

Käy kuitenkin katsomassa venettäsi säännöllisesti ja aina myrskyn jälkeen. Varmista, että peite on paikallaan. Tarkista myös, etteivät pukit tai tuet vajoa alustaan eikä runkoon kohdistu liian kovaa painetta.

Katso samalla naapurin veneiden tilanne. Säännölliset vierailut talvisäilytysalueella vähentävät myös varkauksien riskiä.

Alandia on veneilijöiden vakuutusyhtiö. Olemme kotonamme saaristossa ja tunnemme veneilyn riskit. Veneilyyn erikoistuneena yhtiönä tarjoamme alan parhaat vakuutusehdot. Alandian asiakkaana olet osaavissa käsissä. Vertaile ja löydä itsellesi sopivin venevakuutus tästä.

utombordare-bla-1

Inombordare

inombordare-bla

Utombordare

segelbat-bla

Segelbåt

vattenskoter-bla

Vattenskoter

Aiheeseen liittyvät artikkelit

söljeholm-kasnäs -20

Ennen vesillelaskua

Veneilyfiilis käynnistyy jo ennen kuin veneenpohja koskettaa vettä.
Venevarkaudet

Hanki hälytin veneeseen – pysäytä varkaat ja vuodot

Hälytin veneessä voi vähentää varkauksien ja murtojen riskiä. Veneeseen kiinnitetty…
Tarvikkeet veneeseen

Viisi tavaraa, jotka kannattaa ottaa veneeseen

Kokemattoman ei ehkä ole helppo ennakoida, mitä kaikkea veneillessä voi…