Veneen huolto

Veneen perämoottorin huolto – 8 kohdan muistilista

Ennen veneen vesillelaskua on aika varmistaa, että vene ja moottori ovat kunnossa. Jos perämoottorin huolto jäi syksyllä tekemättä, sen voi hyvin tehdä myös keväällä. Kokosimme vinkit veneen perämoottorin huoltoon.

_MG_3749_utombordare

Perämoottoreita on erilaisia, mutta näillä yleisvinkeillä pääset hyvin alkuun. Tarkat ohjeet perämoottorin huoltoon löydät oman moottorisi ohjekirjasta.

  1. Tarkista, että letkut ja johdot ovat ehjiä ja kunnolla kiinni.
  2. Vaihda koneen moottoriöljy ja öljynsuodatin. Puhdista koneen termostaatit ja vaihda polttoainesuodatin.
  3. Vaihda peräöljy ja kummankin öljyruuvin tiivisteet. Jos öljy on vaaleaa lattekahvin väristä, sen sekaan on päässyt vettä. Tarkista tässä tapauksessa potkuriakselin tiivisteet. Täytä tai vaihda vaihteistoöljy moottorin ohjekirjan mukaan.
  4. Tarkista sytytystulppien kunto. Sopiva vaihtoväli riippuu monesta tekijästä, ja usein tulppa kestää monta vuotta. Jos edellisestä vaihdosta on pitkä aika, tulpat kannattaa vaihtaa uusiin.
  5. Irrota potkuri ja tarkista, ettei akselin ympärille ole kiertynyt kalastussiimaa tai muuta roskaa. Voitele potkuriakseli ja tarkista, ettei saksisokka ole vahingoittunut.
  6. Rasvaa koneen rasvanipat.
  7. Vaihda veneen eri osissa ja moottorissa sijaitsevat anodit, jos ne ovat kuluneita. Anodit suojaavat veneen rauta- ja muita metalliosia syöpymiseltä. Anodi kannattaa vaihtaa, kun siitä on kulunut noin puolet.
  8. Tyhjennä polttoainetankki ja puhdista se. Kerää vanha bensiini erilliseen kanisteriin ja lajittele vaarallisena jätteenä. Muista, että bensiini on herkästi syttyvää eikä sitä saa käsitellä avotulen tai kipinöiden lähettyvillä.

Me Alandialla tunnemme veneilyn. Haluamme kertoa vesillä liikkujille turvallisesta veneilystä, veneen omistamisesta ja vakuuttamisesta. Sillä veneily on parasta silloin, kun tietää, mitä tekee. Tunne veneily Alandian kanssa: lue lisää venevakuutuksista tästä ja seuraa meitä myös somessa.

utombordare-bla

MOOTTORIVENE - SISÄMOOTTORI

utombordare-bla2

MOOTTORIVENE - PERÄMOOTTORI

segelbat-bla

PURJEVENE

vattenskoter-bla

VESIJETTI

Aiheeseen liittyvät artikkelit

89691305_6164244848713_6474071476780662784_n.png

Mitä laittaa veneen työkalupakkiin

Sinulla on varmasti omat suosikkisi työkalupakkiin laitettavaksi, sen mukaan millainen…
Vesillelasku

Älä anna vesillelaskun pilata veneilykesää

Kuulostaa kummalta, mutta on täyttä totta. Useimmat veneet eivät uppoa…
Tarvikkeet veneeseen

Viisi tavaraa, jotka kannattaa ottaa veneeseen

Kokemattoman ei ehkä ole helppo ennakoida, mitä kaikkea veneillessä voi…