Siirry pääsisältöön
Veneen huolto
Published: 2022-06-14

Perämoottorin ja veneen merkitseminen kannattaa – varas ei huomaa näkymätöntä merkintää

Veneen ja perämoottorin merkitseminen on tärkeää, jotta poliisi, rannikkovartiosto ja tulli tunnistavat omaisuutesi. Merkintä voi olla kaiverrettu, näkymättömällä aineella maalattu tai sähköinen ja luettavissa RFID-skannerilla. 

markning-sec

Kaikilla veneillä ja perämoottoreilla on yksilöllinen tunnistenumeronsa. Veneessä rungon numeron tulisi olla peräpeilissä. Perämoottorin sarjanumero taas voidaan merkitä monin tavoin, esimerkiksi kaiverruksena tai tarrana. Jälkimmäinen ei ole paras mahdollinen tapa, koska tarra voi irrota.

Näkyvän merkinnän lisäksi veneen merkitseminen kannattaa tehdä myös näkymättömästi. Näin voit varmistaa, että veneesi, vesijettisi tai perämoottorisi voidaan tunnistaa esimerkiksi myynnin yhteydessä tai varkauden sattuessa.

Näkyvä merkintä voi pelottaa varkaan tiehensä, näkymätön merkintä puolestaan estää varasta havaitsemasta merkintää ja poistamasta sitä. Tullissa tai varkautta epäiltäessä näkymättömät merkinnät voidaan havaita UV-valon avulla tai RFID-tekniikalla.

Näkymättömän merkinnän tekemiseen on erilaisia tapoja:

  • DNA-merkintä: Näkymätön merkintäaine sisältää yksilöllistä DNA-koodia, joka on tallennettu tietokantaan. Ainetta sivellään veneeseen tai moottoriin, ja se näkyy vain UV-valossa. Poliisit voivat lukea koodin, ja veneen tai moottorin oikea omistaja selviää tietokannasta.
  • Kaiverrus: Voit kaivertaa merkinnän veneeseen tai moottoriin itse. Merkintä voidaan tehdä joko selvästi näkyvään paikkaan tai piilossa olevaan paikkaan.
  • Sähköinen merkintä: Pieni RFID-tunniste voidaan lukea sähköisesti tietyn etäisyyden päästä. Tunniste voidaan liimata moottoriin tai suojattuun kohtaan venettä. Yksilöllinen koodi voidaan lukea RFID-skannerilla.
Lähikuva veneen osasta, jossa on piilotetusta merkinnästä kertova tarra.
Piilotetusta merkinnästä kertova tarra voi pelottaa varkaan tiehensä.

Merkitse muistiin veneen tunnistenumero eli WIN-koodi ja perämoottorin sarjanumero

Veneen yksilöllisellä tunnistenumerolla on ollut eri nimiä vuosien varrella. Nykyään käytetään termiä WIN (Watercraft Identification Number), vesikulkuneuvon tunnistenumero. Numero on 14 merkkiä pitkä ja noudattaa kansainvälistä standardia, joka kertoo muun muassa, milloin ja missä vene on valmistettu. Aiempia nimityksiä ovat olleet HIN (Hull Identification Number) eli rungon tunnistenumero ja CIN (Craft Identification Number) eli aluksen tunnistenumero.

Oman veneen tunnistenumero ja perämoottorin sarjanumero on hyvä kirjata ylös, jotta osaat kertoa ne poliisille mahdollisessa varkaustilanteessa.

Jos ostat käytetyn veneen tai perämoottorin, voit tarkistaa poliisilta, onko vene tai moottori tunnistenumeronsa perusteella ilmoitettu varastetuksi tavaraksi.

Alandia vakuuttaa – myös osaamisella. Voit kääntyä puoleemme kaikissa veneen vakuuttamiseen liittyvissä kysymyksissä. Kokeneet venevakuutusten asiantuntijat ovat palveluksessasi. Ota yhteyttä ja laske sinulle sopivin venevakuutus tästä.

utombordare-bla-1

Moottorivene - sisämoottori

inombordare-bla

Moottorivene - perämoottori

segelbat-bla

Purjevene

vattenskoter-bla

Vesijetti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vesillelasku

Älä anna vesillelaskun pilata veneilykesää

Kuulostaa kummalta, mutta on täyttä totta. Useimmat veneet eivät uppoa…
89691305_6164244848713_6474071476780662784_n.png

Mitä laittaa veneen työkalupakkiin

Sinulla on varmasti omat suosikkisi työkalupakkiin laitettavaksi, sen mukaan millainen…
Veneen talvisäilytys

Venevakuutus talvella: vakuutusta tarvitaan myös talvisäilytyksen aikana

Venevakuutuksen on syytä olla voimassa vuoden ympäri, sillä vahinkoja voi…