Veneen huolto

Perämoottorin ja veneen merkitseminen kannattaa – varas ei huomaa näkymätöntä merkintää

Veneen ja perämoottorin merkitseminen on tärkeää, jotta poliisi, rannikkovartiosto ja tulli tunnistavat omaisuutesi. Merkintä voi olla kaiverrettu, näkymättömällä aineella maalattu tai sähköinen ja luettavissa RFID-skannerilla. 

markning-sec

Kaikilla veneillä ja perämoottoreilla on yksilöllinen tunnistenumeronsa. Veneessä rungon numeron tulisi olla peräpeilissä. Perämoottorin sarjanumero taas voidaan merkitä monin tavoin, esimerkiksi kaiverruksena tai tarrana. Jälkimmäinen ei ole paras mahdollinen tapa, koska tarra voi irrota.

Näkyvän merkinnän lisäksi veneen merkitseminen kannattaa tehdä myös näkymättömästi. Näin voit varmistaa, että veneesi, vesijettisi tai perämoottorisi voidaan tunnistaa esimerkiksi myynnin yhteydessä tai varkauden sattuessa.

Näkyvä merkintä voi pelottaa varkaan tiehensä, näkymätön merkintä puolestaan estää varasta havaitsemasta merkintää ja poistamasta sitä. Tullissa tai varkautta epäiltäessä näkymättömät merkinnät voidaan havaita UV-valon avulla tai RFID-tekniikalla.

Näkymättömän merkinnän tekemiseen on erilaisia tapoja:

  • DNA-merkintä: Näkymätön merkintäaine sisältää yksilöllistä DNA-koodia, joka on tallennettu tietokantaan. Ainetta sivellään veneeseen tai moottoriin, ja se näkyy vain UV-valossa. Poliisit voivat lukea koodin, ja veneen tai moottorin oikea omistaja selviää tietokannasta.
  • Kaiverrus: Voit kaivertaa merkinnän veneeseen tai moottoriin itse. Merkintä voidaan tehdä joko selvästi näkyvään paikkaan tai piilossa olevaan paikkaan.
  • Sähköinen merkintä: Pieni RFID-tunniste voidaan lukea sähköisesti tietyn etäisyyden päästä. Tunniste voidaan liimata moottoriin tai suojattuun kohtaan venettä. Yksilöllinen koodi voidaan lukea RFID-skannerilla.
Piilotetusta merkinnästä kertova tarra voi pelottaa varkaan tiehensä.

Merkitse muistiin veneen tunnistenumero eli WIN-koodi ja perämoottorin sarjanumero

Veneen yksilöllisellä tunnistenumerolla on ollut eri nimiä vuosien varrella. Nykyään käytetään termiä WIN (Watercraft Identification Number), vesikulkuneuvon tunnistenumero. Numero on 14 merkkiä pitkä ja noudattaa kansainvälistä standardia, joka kertoo muun muassa, milloin ja missä vene on valmistettu. Aiempia nimityksiä ovat olleet HIN (Hull Identification Number) eli rungon tunnistenumero ja CIN (Craft Identification Number) eli aluksen tunnistenumero.

Oman veneen tunnistenumero ja perämoottorin sarjanumero on hyvä kirjata ylös, jotta osaat kertoa ne poliisille mahdollisessa varkaustilanteessa.

Jos ostat käytetyn veneen tai perämoottorin, voit tarkistaa poliisilta, onko vene tai moottori tunnistenumeronsa perusteella ilmoitettu varastetuksi tavaraksi.

Alandia vakuuttaa – myös osaamisella. Voit kääntyä puoleemme kaikissa veneen vakuuttamiseen liittyvissä kysymyksissä. Kokeneet venevakuutusten asiantuntijat ovat palveluksessasi. Ota yhteyttä ja laske sinulle sopivin venevakuutus tästä.

utombordare-bla-1

Inombordare

inombordare-bla

Utombordare

segelbat-bla

Segelbåt

vattenskoter-bla

Vattenskoter

Aiheeseen liittyvät artikkelit

veneen telakointi

Veneen telakointi – näin veneesi talvehtii turvallisesti

Veneen vesiltä nostamisen jälkeen on tärkeää tehdä veneen telakointi huolella.…
DSC03368 (1)

Merirokko

Varoitus! Merirokon toukat ovat nyt alkaneet kiinnittyä veneen pohjiin, huolehdi…
BIOBRANSLEN_1

Biopolttoainetta veneeseen? Ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja on useita

HVO, biodiesel ja etanoli. Bensiini- ja dieselmoottoreihin tarkoitettujen ympäristöä säästävien…