Siirry pääsisältöön
Hyvät merimiestavat
Published: 2020-11-25

Hätäraketit ja hätäsoihdut veneessä

Hätätilanteessa täytyy osata toimia nopeasti. Siksi onkin hyvä valmistautua ja pohtia, tarvitaanko veneessä jonkinlaisia hätäilmoitusvälineitä. Kaksi paljon käytettyä ovat hätäraketit ja hätäsoihdut.

dsc03373-1-scaled

Kolme hätärakettien kansainvälisesti hyväksyttyä perustyyppiä ovat:

  • hätäraketit
  • käsisoihdut
  • oranssisavut.

Oranssisavut ovat nykyisin harvinaisia, kun taas kädessä pidettävät hätäsoihdut yleistyvät. Huviveneilijöillä ei määräysten mukaan ole pakko olla hätäraketteja veneessään, mutta niistä voi olla apua hätätilanteessa. Kysymys kuuluukin: millaisia välineitä kannattaa hankkia, pyroteknisiä vai elektronisia? Molemmilla on etunsa ja haittansa.

Hätätilanteessa soita 112

Hätätilanteessa ei pidä ensin ottaa esiin hätäraketteja vaan puhelin ja näppäillä 112. Hätäkeskus tarvitsee sijaintitietosi, yritä kertoa se niin hyvin kuin pystyt.

Et saa harjoitella, mutta sinun on silti osattava

On luvatonta harjoitella hätärakettien ja -soihtujen käyttöä. Näin siksi, etteivät ihmiset turtuisi raketteihin, jolloin he eivät tositilanteessa enää reagoisi niihin, ja siksi, että harjoitusmielessä ammutut raketit voisivat aiheuttaa vääriä hälytyksiä. Joskus ihmiset harjoittelevat uudenvuoden aikaan, mutta sekään ei ole luvallista ja kehotamme ehdottomasti luopumaan siitä, koska silloin olisi vaarana, että joku, joka on oikeasti merihädässä, jää huomiotta, jos taivas on täynnä laskuvarjoraketteja.

Yritä kuitenkin huolehtia siitä, että tiedät, miten hätärakettisi ja -soihtusi toimivat. Se on erityisen tärkeätä, kun käytössä on pyroteknisiä välineitä, joiden vääränlainen käsittely voi aiheuttaa henkilö- ja omaisuusvahinkoja. Huolehdi siitä, että kaikki veneessä olijat tietävät, miten raketteja ja soihtuja käytetään, niin voitte auttaa toisianne hätätilanteessa. Lukekaa yhdessä tuotteiden ohjeet ja miettikää, miten toimisitte todellisessa tilanteessa.

Pyrotekniset hätäraketit ja käsisoihdut

Pyrotekniset hätäraketit ovat ylivertaisia näkyvyydeltään, elektroniset hätäsoihdut eivät pääse lähellekään niiden tehoa. Kun ammut raketin, se nousee lähes 300 metrin korkeuteen ja laskeutuu sitten hiljakseen pienen laskuvarjon varassa. Merkkivalo palaa vain lyhyen aikaa, yleensä puolisen minuuttia, mutta usein se riittää kertomaan lähellä liikkuville, että tarvitset apua, tai opastaa pelastusaluksen oikeaan paikkaan.

Pyroteknisen hätäraketin etuna on siis sen valaisuvoima ja että se näkyy kauas, koska se nousee korkealle ilmaan.

Pyrotekniset käsisoihdutkin palavat kirkkaammin kuin elektroniset, mutta elektronisia on turvallisempi käyttää. Yksi pyroteknisten soihtujen haittapuoli on, etteivät ne palakauaa, vain noin minuutin, ja toinen, että vanhat tai kostuneet hätäraketit ja -soihdut voivat olla vaarallisia käyttää. Raketit eivät enää nouse yhtä korkealle ja kostuneista hätäsoihduista voi irrota hehkuvia siruja. Pyrotekniset tuotteet on uusittava muutaman vuoden välein ja vanhoista on vaikea hankkiutua eroon, koska niitä ei saa kuljettaa miten vain. Jälleenmyyjät eivät myöskään välttämättä ota niitä vastaan kierrätettäviksi.

Elektroniset hätäsoihdut

Nykyaikaiset elektroniset hätäsoihdut ovat helppokäyttöisiä ja palavat pitkään, jopa kuusi tuntia, ja niissä on erikoinen vilkkuva valo, joten ne on helppo erottaa muista valonlähteistä.

Vinkkimme hätätilanteisiin

Koska matkapuhelimella on niin helppo tehdä hälytys ja se on helppo paikantaa, suosittelemme, että pidät sitä aina käsillä veneessä ja mielellään vesitiiviissä kotelossa, ettei se jätä sinua pulaan juuri, kun tarvitset sitä eniten.

Lue pyroteknisistä hätäraketeista ja katso, onko lähelläsi jälleenmyyjää, joka voi auttaa sinua sekä niiden hankkimisessa ja kuljetuksessa että kierrätyksessä. Jos veneeseen mahtuu, suosittelemme, että hankit sarjan pyroteknisiä hätäraketteja ja -soihtuja ja selität kaikille veneessä oleville, miten ne toimivat.

Täydennä varustusta elektronisin hätäsoihduin.

Pyroteknisten ja elektronisten hätäsoihtujen testi

Testasimme kaksi suosittua elektronista hätäsoihtumallia ja vertailimme niitä yhteen perinteiseen pyrotekniseen soihtumalliin. Meitä kiinnosti erityisesti niiden valaisuvoima ja kantomatka. Käytimme yhtä meripelastuslaitoksen venettä ja testimme kuvattiin, jotta voit nähdä omin silmin pyroteknisen ja elektronisten soihtujen eron.

utombordare-bla-1

Moottorivene - sisämoottori

inombordare-bla

Moottorivene - perämoottori

segelbat-bla

Purjevene

vattenskoter-bla

Vesijetti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Grundsund, Bohuslän, west coast Sweden

Rantautuminen ahtaaseen satamaan: 7 vinkkiä veneilijälle

Rantautuminen ahtaaseen satamaan voi tuntua pelottavalta. Omaa varmuuttaan voi kuitenkin…
Väylämerkit

Väylämerkit haltuun!

Tunnetko väylien kardinaali- ja lateraaliviitat? Entä mitä mikäkin viestilippu tarkoittaa?
soljeholm-kasnas-29

Vesiliikennelaki muuttuu 1.6.2020

Vesiliikennelaki muuttuu 1.6.2020 alkaen, mutta miten se näkyy käytännössä meille…