Oletko nostamassa venettä talviteloille? | Alandia
Veneen huolto

Veneen nosto talviteloille

Aika nostaa vene talviteloille? Alandian venevakuutus on voimassa, vaikka pitäisit veneen laiturissa koko talven. 

Veneen nosto talviteloille

Osa vakuutusyhtiöistä edellyttää, että nostat veneesi ylös viimeistään 15.10 – varmista vakuutusyhtiöltäsi mikäli tämä koskee sinua. Jos veneesi on pursiseuran laiturissa, selvitä, onko pursiseuralla takaraja veneen nostoon.

Muita huomioonotettavia seikkoja ovat sää ja omat tottumuksesi. Veden jäätyminen ja ajojää voivat aiheuttaa vahinkoa veneelle, joka on vedessä. Ole siis tarkkana, kun lämpötila alkaa lähestyä nollaa. Mitä matalampi ilman lämpötila, sitä vaikeampi on käsitellä venettä – köydet ovat kohmeessa, kannella voi olla liukasta eikä moottoria ole helppo käynnistää. Jos haluat veneillä vielä myöhään syksyllä ja aiot siksi nostaa veneesi myöhemmin, suojaa veneesi pakkaselta ja mieti, miten saat veneesi ylös, kun on sen aika. Muista myös syksyn iltojen pimeys, joka osaltaan vaikeuttaa venetöitä.

Valmistele vene enne kuin nostat sen talviteloille

Valmistele vene talviteloille nostoa varten tyhjentämällä se turhista irtonaisista varusteista. Tämä on tärkeää siksi, että painopiste ei pääse muuttumaan noston aikana. Useimmiten voit nostaa veneen moottoreineen ja irrottaa moottorin vasta, kun vene on telineillä. Merkitse herkät kohdat, kuten lokianturi ja kaikuluotain huomioteipillä.

Veneen noston yhteydessä kannattaa myös vaihtaa öljyt, jos veneessä on moottori. Pyydä apua venehuollosta, mikäli olet epävarma miten toimia. Muista myös tyhjentää jääkaappi, septitankki ja vesisäiliö sekä siihen kuuluvat letkut. Tyynyt ja tekstiilit kannattaa säilyttää sisätiloissa tai ottaa kokonaan pois veneestä talveksi, näin vältyt homevaurioilta tekstiileissä.

Veneen nostaminen trailerilla

Jotta voit vetää veneen ylös trailerilla, sinun on valittava paikka, jossa on riittävän lähellä sopiva ramppi, johon voit vetää veneen. Selvitä, ovatko rampit maksullisia! Yleensä rampin käyttö ei maksa paljon, mutta hinta kannattaa selvittää etukäteen. On myös hyvä varmistaa, että satamassa on laituri, johon voit jättää veneen siksi aikaa, kun haet auton ja trailerin. Suosittuihin ramppeihin on usein jonoa veneen nostoaikaan, joten varaa aikaa jonottamiseen.

Veneen nostaminen nosturilla

Useimmilta veneseuroilta voi varata ajan veneen nostoon nosturilla. Veneen noston voi varata myös kyseistä palvelua tarjoavalta yritykseltä. Samalla voit saada apua maston irrotukseen ja jopa mahdollisesti pohjan pesuun. Muista varata nostoaika ajoissa ja ota huomioon aikaa varattaessa, että nostopalvelu voi olla kalliimpaa lokakuun jälkeen. Monet veneitä nostavat yrityksen edellyttävät, että veneellä on täysvakuutus.

Useimmat veneet voi hyvin nostaa nosturilla, mutta jotkin mallit vaativat pieniä muutostöitä. Ota selvää, miten juuri sinun veneesi pitää nostaa, jotta nosto onnistuu venettä vaurioittamatta. Veneissä, joissa on pitkä köli tai joiden reelinkilistan tarkoituksena on peittää rungon ja kannen välinen liitoskohta pikemminkin kuin pitää ne yhdessä, pitää olla erityisen varovainen liinoilla nostettaessa.

Tarkasta runko ja läpiviennit

Kun olet nostanut veneen ylös, kannattaa tarkastaa runko ja kannet, siltä varalta, että jokin niistä kaipaa huoltoa tai kunnostusta. Tarkasta erityisesti läpiviennit varmistaaksesi, että ne ovat hyvässä kunnossa. Jos jotain sattuu siksi, että läpiviennit ovat olleet huonossa kunnossa, venevakuutuksesi ei välttämättä korvaa vahinkoja.

Siivoa vene noston yhteydessä

Puhdista vene ulkopuolelta noston yhteydessä. Kun runko on vielä kostea, kotilot, merirokko ja vesiheinä on helpompi poistaa. Myöhemmin ne voivat värjätä rungon ja jättää jälkiä, jotka on lähes mahdoton saada pois.

Muista ottaa köydet ja lepuuttajat kotiin ja puhdistaa ne suolavedestä ja liasta. Säännöllisen puhdistuksen ansiosta köydet kestävät pidempään, pysyvät joustavina ja näyttävät siisteiltä. Pese ne pesukoneessa matalassa lämpötilassa ja ripusta kuivumaan.

Muista poistaa kaikki tekstiilit ja siivota veneen sisätilat perusteellisesti, ettei sinne tule hometta ja syöpäläisiä. Imuroi kaikki mahdolliset kolot, varmista, ettei mihinkään jää ruoantähteitä ja pyyhi kaikki pinnat kostealla liinalla. Siivoa keittiö erityisen huolellisesti.

Kattaako venevakuutuksesi noston ja kuljetuksen?

Alandian venevakuutus kattaa myös noston, kuljetuksen ja talvisäilytyksen, säilytit venettäsi sitten maalla tai vedessä.

utombordare-bla

MOOTTORIVENE - SISÄMOOTTORI

utombordare-bla2

MOOTTORIVENE - PERÄMOOTTORI

segelbat-bla

PURJEVENE

vattenskoter-bla

VESIJETTI

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Veneen talvisäilytys

Tarkkana veneen talvisäilytyksen kanssa

Kaikki sujuu useimmiten hyvin veneen talvisäilytyksen yhteydessä. Valitettavasti veneenomistajalla ja…
söljeholm-kasnäs -20

Ennen vesillelaskua

Veneilyfiilis käynnistyy jo ennen kuin veneenpohja koskettaa vettä.
DSC03368 (1)

Merirokko

Varoitus! Merirokon toukat ovat nyt alkaneet kiinnittyä veneen pohjiin, huolehdi…