Ta upp båten för vintern – En guide | Alandia
Båtskötsel

Ta upp båten

Även om hösten är en fin årstid för båtturer börjar det för många av oss bli dags att tänka på båtupptagningen när sommaren är över.

Veneen nosto talviteloille

Med vår båtförsäkring kan du egentligen låta båten ligga i sjön hela vintern om du vill – försäkringen gäller ändå Dock har vi vissa aktsamhetskrav som ska vara uppfyllda, läs mer i våra villkor eller hör av dig till oss. Många försäkringsbolag kräver att du tar upp båten innan den 15 oktober, kontrollera med ditt bolag vad som gäller för dig. Om du har din båt vid en båtklubb behöver du ta reda på om de har särskilda datum för när båten måste tas upp.

Annat som påverkar när du bör ta upp båten är vädret och dina vanor. Det är framförallt isbildning och drivis som kan leda till skador på en båt som ligger i vattnet, men det kan också hända att något fryser sönder i båten. Var därför uppmärksam på när temperaturen börjar sjunka ned mot nollan. Ju kallare det är desto svårare brukar det vara att hantera en båt – tampar blir stela, det kan vara halt på däck och motorn kan bli svårstartad. Om du gärna vill göra turer med båten under senhösten och därför planerar för en sen upptagning, skydda båten vid kyla och se till att du kan ta upp den på ett bra sätt när det väl är dags. Tänk på att mörkret faller tidigare ju längre in på hösten vi kommer, vilket kan göra det svårt att arbeta kvällstid.

Förbered båten innan upptagningen

Förbered båten inför upptagningen ­genom att tömma den på lös utrustning. Det är viktigt för att inte riskera att tyngdpunkten förskjuts under lyftet. Oftast kan du lyfta båten med motor och ta av den när båten ligger på plats i vaggan. Det minskar risken för att tappa motorn i vattnet och du får kortare väg att bära den till bilen. Märk ut känsliga ställen som givare till logg och ekolod med färgad tejp.

I samband med upptagningen kan du med fördel också:

  • Byta olja om du har motor på båten – ta hjälp av ett varv om du är osäker på hur du ska gå tillväga.
  • Tömma kylskåp, septiktank samt vattentank med tillhörande slangar.
  • Ta in dynor och andra textilier för att undvika mögel.

Ta upp båt med trailer

För att kunna ta upp båten med trailer behöver du undersöka att det finns ramper du kan använda, tillräckligt nära för att du ska kunna ta båten till någon av dem. Ta reda på om de är avgiftsbelagda eller inte! Det brukar inte röra sig om stora summor för att använda en ramp, men det skadar inte att veta vad som gäller. Det är också bra att se efter så att det finns bryggor att angöra båten vid medan du hämtar bilen och trailern. Vid populära ramper uppstår ofta köer i båtupptagningstider, så se till att du har tiden som behövs för att vänta – och kanske också en bok eller något roligt mobilspel att sysselsätta dig med under tiden!

Vanligtvis går det bra att ta upp båten på trailer ensam, men om något börjar luta eller om du stöter på andra problem kan det vara skönt att ha någon med sig som kan hjälpa till.

Ta upp båt med båtlyft

Hos de flesta båtklubbar kan du boka tid för upptagning med båtlyft. Du kan också boka båtlyft själv hos något företag som erbjuder sådana tjänster. Ofta kan du samtidigt få hjälp med avmastning och ibland även bottentvätt. Tänk på att när du bokar via båtklubb kan du oftast inte själv välja exakt när båten ska tas upp. Undersök kostnaden för att boka båtlyft och var medveten om att det kan kosta mer att ta upp båten efter oktober. Många företag som lyfter båtar kräver att båten är helförsäkrad.

De allra flesta båtar går bra att ta upp med båtlyft, men vissa modeller kräver anpassningar. Undersök hur just din båt bör lyftas för att klara upptagningen utan skador och prata med den som utför lyftet. Långkölade båtar och båtar där relingslistens främsta uppgift är att täcka över skarven mellan skrov och däck, snarare än att strukturellt hålla samman dem, kan behöva ägnas extra omsorg vid lyft i sling.

Kontrollera skrov och genomföringar

När du väl har tagit upp båten kan du börja med att gå igenom skrov och däck för att se efter om något behöver underhåll eller reparation. Kontrollera särskilt genomföringarna, de ska vara i gott skick! Om något händer som beror på genomföringar i dåligt skick kan du ha svårt att få ut ersättning på din båtförsäkring.

Städa båten i samband med båtupptagningen

Rengör båten utvändigt i samband med upptag. När skrovet fortfarande är fuktigt får du lättare bort snäckor, havstulpaner och sjögräs som annars kan missfärga skrovet och lämna spår som är nästintill omöjliga att få bort.

Passa på att ta hem och rengöra tågvirke och fenderstrumpor från saltvatten och smuts. Regelbunden rengöring bidrar till att repen får längre livstid, behåller sin spänst och ser snygga ut. Tvätta i tvättmaskin på låg värme och häng upp på tork.

Invändigt är det viktigt att avlägsna alla textilier från båten och göra en grundlig städning för att de inte ska drabbas av mögel och ohyra. Dammsug överallt där du kommer åt, se till att det inte finns matrester kvar någonstans och torka av åtkomliga ytor med en fuktig trasa. Var extra noga i köket.

Båtförsäkring vid lyft och transport

Vår båtförsäkring ger skydd även vid upptagning, transport och vinterförvaring – oavsett om du vinterförvarar båten på land eller i sjön. Läs mer om båtförsäkringen här.

utombordare-bla-1

Inombordare

inombordare-bla

Utombordare

segelbat-bla

Segelbåt

vattenskoter-bla

Vattenskoter

Relaterade artiklar

Talvisäilytys

Vinterförvaring av båt

Vintern är här, så det är hög tid att tänka…
Vesillelasku

Låt inte sjösättningen förstöra hela båtsommaren

Det låter märkligt men är sant. De flesta båtar som…
vinterförvaring

Vintertäckning av båt

När det är dags att täcka båten finns det flera…