Båtskötsel

Vintertäckning av båt

När det är dags att täcka båten finns det flera täckningar att välja mellan – allt från en klassisk presenning till att täcka båten tajt med krympplast.

vinterförvaring

Båtar tål dåligt väder – de är trots allt gjorda för att ligga i vattnet! På sommaren växlar väderleken och regniga, fuktiga perioder avlöses av varma och soliga som låter båten värmas upp och vatten avdunsta från sprickor och håligheter. På vintern är temperaturen lägre och vatten kan inte avdunsta på samma sätt. Därför är det viktigt att du täcker båten under vintern. Vatten som samlats i sprickor och håligheter och som fryser expanderar, vilket kan leda till frostsprängning och skador på din båt.

Det finns olika sätt att täcka på båten på. Du kan använda en presenning – se då till att den har förstärkta hörn och är armerad om den är av plast, ett skräddarsytt båtöverdrag eller krympplast (shrink wrap). Oavsett hur du täcker båten är det viktigt att du har en täckställning som skapar en ryggås så att vatten och snö kan rinna av. Ställningen kan du köpa färdig eller bygga själv. Täckningen ska sitta tajt så att den inte kan fladdra och så att den håller tätt ned mot relingen. Se till att den är slät, utan veck eller nedsänkningar där vatten och snö kan samlas och tynga ner.

Vi rekommenderar att inte täcka båten längre ned än just över relingslisten för att inte täckningen ska nöta på skrovsidan eller låta det bildas kondens under som kan orsaka skador – det gäller särskilt lackade båtar. Lämna ordentligt öppet i för och akter så att luften kan cirkulera under täckningen. Det är viktigt för att undvika mögel. Tänk att täckningen ska fungera som ett paraply för din båt! Bäst är om du använder en stålvagga och kan säkra täckningen i den, annars kan du säkra den om skrovet.

Fäst inte täckning av något slag i stöttorna! Om vinden får tag i presenningen kan stöttorna ryckas undan och båten välta.

utombordare-bla-1

Inombordare

inombordare-bla

Utombordare

segelbat-bla

Segelbåt

vattenskoter-bla

Vattenskoter

Relaterade artiklar

LED_1

LED-lampor sparar på batterikrafterna

Energisnåla LED-lampor fungerar utmärkt för belysning och lanternor på en…
Veneen talvisäilytys

Så mår din båt bäst under vintern

Står din båt står stadigt på land? Är allt klart…
smt-3605

Checklista för din båt

Både inför sjösättningen och under båtsäsongen vill du vara säker…