Ostaisinko käytetyn vai uuden veneen? | Alandia
Veneen osto ja myynti

Ostaisiko käytetyn vai uuden veneen?

Veneen ostoa harkitessa on otettava huomioon monia asioita, pelkkä hintahaarukan päättäminen ei yksin riitä. Voit haaveilla unelmiesi veneestä ja sen jälkeen pohtia, millaisen oikeasti tarvitset.

alandia-heinakuu-purjehdus-20

Huomioitavia käytännön seikkoja ja lakeja

Jos veneen jälleenmyyntiarvo on sinulle tärkeä, kannattaa panostaa jonkin suositun mallin sarjavalmisteiseen veneeseen. Sarjavalmisteiset veneet on helpompi myydä edelleen kuin yksilöllisemmät veneet. Tarkista myös, että veneessä on CE-merkintä, jos se on valmistettu vuoden 1998 jälkeen, muuten yritykset eivät lain mukaan saa myydä sitä edelleen Suomessa. Tarkista myös, ettei veneen moottori ole isompi kuin mitä on hyväksytty kyseiseen venetyyppiin ja että huollot on dokumentoitu.

Septitankin tyhjentäminen veteen on ollut Suomessa laitonta vuodesta 2005. Jos ostat veneen, jossa on käymälä, tarkista, että sen voi tyhjentää kannelta.

Uusi vai käytetty vene, liikkeestä vai yksityishenkilöltä?

Kuluttajansuojalaki ja veneliikkeiden asiantunteva henkilökunta tukevat sinua uutta venettä ostaessa. Muistathan tutustua hyvin takuuehtoihin kun ostat uuden veneen. Kun ostat käytetyn veneen, varmistat selustasi valitsemalla myyjä, joka on Venealan keskusliitto Finnboat ry:n jäsen.

Osta vene vain sen omistajalta

Jos ostat veneen yksityishenkilöltä, sovelletaan Kauppalakia ja sinulla on ostajana silloin suurempi vastuu. Sinun tulee esimerkiksi varmistaa, että henkilö, jolta ostat veneen, todella omistaa sen. Tarkista myyjän henkilöllisyys, jotta voit verrata sitä veneen asiakirjoihin, kuten myyjän kauppakirjaan. Jos vene on rekisteröity, voit nähdä sen historian Trafin venerekisteristä.

Tarkista vene huolellisesti ennen kuin ostat sen

Tarkista vene yhdessä myyjän kanssa ennen kuin ostat sen. Kannattaa käyttää Kuntotarkastuspöytäkirjaamme!

Ellet halua itse tarkastaa venettä, anna se venetarkastajan tehtäväksi, lisätietoja saat Suomen venetarkastajat ry:n verkkosivuilta. Keskustele vakuutusyhtiösi kanssa ennen kuin ostat veneen, jotta saat lisätietoa siitä, millaisia tarkastuksia on tehtävä tai millaiseen tarkastajaan voit luottaa, jotta vakuutuksesi ovat voimassa.

Dokumentoi osto aina kauppakirjalla.

Varusteet

Käytettyä venettä ostettaessa seuraa yleensä mukana erilaisia varusteita. Näin ei ole uutta venettä ostettaessa, joten mieti huolellisesti, mitä varusteita tarvitset ja milloin ne kannattaa ostaa. Ostatko ne yhdessä veneen kanssa vai vasta kaikessa rauhassa ennen veneilykauden alkua?

Venevakuutus

Mieti, mitä odotat venevakuutukselta. Haluatko lisävakuutuksen, joka kattaa päämoottorin, potkurien ja ankkurivinssien sisäsyntyiset vahingot? Teetkö pidempiä purjehduksia Pohjoismaiden ulkopuolelle, jolloin tarvitset siihen räätälöidyn vakuutuksen? Jos olet tottunut veneilijä, joka pitäytyy tutuilla vesillä, osavakuutus saattaa riittää.

utombordare-bla

MOOTTORIVENE - SISÄMOOTTORI

utombordare-bla2

MOOTTORIVENE - PERÄMOOTTORI

segelbat-bla

PURJEVENE

vattenskoter-bla

VESIJETTI

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Köpebrev

Tehkää kauppakirja!

Tarvitaanko käytettyjen veneiden kaupoissa kauppakirjaa? Kuinka se muotoillaan ja mitkä…
kuntotarkastuspöytäkirja1

Veneen kuntotarkastuspöytäkirja, ole hyvä!

Käytettyä venettä ostaessa riittää pohdittavaa. Seuraa laatimaamme tarkastuspöytäkirjaa, kun tarkastat…
alandia_kuvia-11

Vältä ansat käytettyjen veneiden markkinoilla

Myykö venettä sen oikea omistaja? Onko mallilla hyvä jälleenmyyntiarvo? Miten…