Köpa och sälja båt

Köpa ny eller begagnad båt – Tips och råd

Drömmer du om att köpa en ny båt? Det finns många saker att fundera över inför ett båtköp, utöver vad båten får kosta. Nedan har vi listat några nyttiga tips. 

eve-ja-mikko-merella

Många artiklar om att köpa båt börjar med att förklara vikten av en budget för själva båten, båttillbehör, försäkring, båtplats, upptagning och så vidare. Vi utgår från att du har koll på den ekonomiska biten och går istället rakt på tips och råd som hjälper dig att göra ett roligt och (lagom) välordnat båtköp!

Dröm om vad du vill ha och reflektera över vad du behöver

Bland det viktigaste och härligaste är att drömma om vilken båt du vill ha och sedan anpassa drömmen till dina egna speciella omständigheter. Du kanske drömmer om en liten smidig segelbåt men inser att du nog vill ha plats för rätt många personer ombord och faktiskt behöver något lite större med möjlighet till övernattning. Ett vanligt misstag är att köpa en båt som är för liten. Tänk igenom vilka som ska använda båten och hur båtvan besättningen är.

Några saker vi tycker är värt att fundera lite extra på.

  • Utrymme och lastkapacitet – hur stort behöver du ha det för att alla ombord ska få plats med sin packning?
  • Komfort – är bekvämlighet en viktig aspekt för dig? Vad kan och kan du inte tumma på i komfortväg?
  • Badbryggor – behövs det och vad bör de i så fall ha för storlek och placering?

Praktiska aspekter och lagar att beakta

Om det är viktigt för dig att köpa en båt med bra andrahandsvärde bör du satsa på en serietillverkad båt av någon populär modell eftersom de är lättare att sälja vidare än mer annorlunda båtar. Kontrollera också att båten är CE-märkt om den är tillverkad efter 1998 – annars är det inte lagligt för företag att sälja den vidare i Sverige vilket kan göra båten svårsåld. Kontrollera att båten inte har större motor än vad den är godkänd för och att service av båten är dokumenterad.

Sedan 2015 är det olagligt att tömma septiktanken i svenska vatten. Om du köper en båt med toalett, kontrollera att den går att tömma från däck.

Ny eller begagnad båt, från handlare eller privatperson

Du har ett gott stöd av Konsumentköplagen vid nybåtsköp och vid köp av begagnad båt från båthandlare. Vid nybåtsköp, läs igenom garantivillkoren noga! Vid begagnatköp bäddar du för ett tryggt båtköp genom att välja en handlare som är medlem i Båtbranschens Centralförbund Finnboat rf.

Köp båten av dess ägare och ingen annan

Om du köper båt av en privatperson gäller köplagen och ett större ansvar faller på dig som köpare. Du måste till exempel försäkra dig om att du köper båten av den person som verkligen äger den – be att få se säljarens ID-kort så att du kan kontrollera den mot båtens dokument, till exempel säljarens köpebrev.

Kontrollera båten noggrant innan köp

Gå igenom båten tillsammans med säljaren innan du köper. Använd gärna vårt besiktningsprotokoll!

Om du inte vill kontrollera båten själv kan du anlita en besiktningsman som genomför kontrollen. Hör med ditt försäkringsbolag innan du köper om de har några rekommendationer eller krav rörande vilken typ av kontroll som ska genomföras eller vilken besiktningsman du ska anlita för att dina försäkringar ska gälla.

Dokumentera alltid köpet i ett köpebrev.

Tillbehör

När man köper en begagnad båt följer ofta en mängd olika tillbehör med båten. Så är inte fallet när du köper nytt, så ta en ordentlig funderare på vilka tillbehör du behöver och när det passar dig att köpa in dem. Ska du göra det direkt vid båtköpet eller vill du shoppa i lugnare takt under vintern?

Båtförsäkring

Fundera över vilken båtförsäkring du behöver. Vill du kunna teckna tillägg som ger ersättning för skador som uppstått på grund av inre orsaker på bland annat huvudmotor, bogpropeller och ankarspel? Ska du göra längre seglatser utanför Norden och behöver utforma försäkringen för det? Är du en van båtförare som ska hålla dig i kända vatten räcker det kanske med en delförsäkring.

Ta en titt på vår båtförsäkring redan nu så är du väl förberedd. Lycka till med båtköpet!

utombordare-bla-1

Inombordare

inombordare-bla

Utombordare

segelbat-bla

Segelbåt

vattenskoter-bla

Vattenskoter

Relaterade artiklar

Begagnad båt

Undvik fallgroparna när du köper begagnad båt

Det kan vara lockande att köpa en begagnad båt. Utbudet…
Värdera din båt

Värdera din båt och justera försäkringsvärdet

Försäkringspremien beror på flera faktorer, bland annat det marknadsvärde du…
Köpebrev

Skriv köpebrev!

Ska man skriva ett köpebrev när man köpt en begagnad…