Veneen huolto

Tarkkana veneen talvisäilytyksen kanssa

Kaikki sujuu useimmiten hyvin veneen talvisäilytyksen yhteydessä. Valitettavasti veneenomistajalla ja veneen talvisäilytystä tarjoavalla taholla ei kuitenkaan aina ole selkeää sopimusta siitä, mitä talvisäilytykseen kuuluu ja mitä vastuita venettä säilyttävällä taholla on.

Veneen talvisäilytys

Veneenomistaja olettaa helposti, että talvisäilytykseen sisältyy veneen pesu, kiillotus, moottorin kausihuolto öljynvaihtoineen sekä lumitöiden tekeminen mikäli venettä säilytetään peitteen alla ulkosalla. Oletukset, joiden paikkansapitävyyttä ei ole varmistettu, voivat johtaa harmilliseen jälkipeliin, jossa sana punnitaan sanaa vastaan.Kenen vastuulla on talvisäilytyksen aikana jäätynyt moottori?

Kenen vastuulla on talvisäilytyksen aikana jäätynyt moottori? Kuka kantaa vastuun talven aikana vahingoittuneesta veneen lämmityslaitteistosta, varsinkin jos vahingoittumisen syynä on huollon puute? Entä jos lumimassojen painama talvipeite romahtaa aiheuttaen veneelle vahinkoa, kuka on korvausvastuussa?

Tehkää sopimus

Yllättävän usein mielipiteet eriävät juuri vastuuasioissa. Veneenomistajalla on oma käsityksensä siitä kuka kantaa vastuun vahingosta ja venetelakalla on toinen, veneenomistajan mielipiteestä täysin poikkeava näkökulma.

Olisikin tärkeää, että veneenomistaja pohtisi odotuksiansa talvisäilytyksen suhteen ja varmistaisi mistä palveluista venetelakalle todellisuudessa maksetaan.

– Järkevintä on allekirjoittaa sopimus, jossa sovitaan veneeseen talvisäilytyksen aikana kohdistuvista toimenpiteistä sekä vastuuasioista vahinkotapauksissa. Sopimus tulee tarpeeseen mikäli jotain odottamatonta tapahtuu, kertoo Ricard Sjöström, Alandia Venevakuutuksen vahinkopäällikkö.

– Myös veneen säilytyksestä vastaavan venetelakan tai venekerhon vakuutukset olisi aihetta selvittää, hän korostaa.

Talvisäilytyksen lisäksi myös veneen nostoon liittyy omat riskinsä.

Pahin mitä voi tapahtua on tietysti esimerkiksi liinan katkeamisesta johtuva nostokaluston pettäminen minkä seurauksena vene putoaa maahan, mutta myös pienemmät vahingot, jotka voivat johtua esimerkiksi varomattomuudesta tai tarpeettomasta nostokaluston käsittelytaidosta, ovat mahdollisia.

– Kannattaa aina selvittää veneennostoa tarjoavan yrityksen tai nosturinkuljettajan vakuutukset veneennoston yhteydessä. On erittäin tärkeää ilmoittaa veneen paino oikein ja varmistaa, että nostokalusto on mitoitettu kestämään veneen paino, Sjöström muistuttaa.

Veneen omistajalla on vastuu

On syytä muistaa, että veneen omistajalla on vastuu veneestään myös silloin kun se jätetään telakan tai venekerhon huostaan.

– Vakuutuksemme on voimassa vahingon sattuessa, mutta mikäli veneenomistajan todetaan laiminlyöneen vastuutaan voidaan korvaussummaa laskea ehtojemme mukaisesti. Välttääkseen tämän, veneenomistajan kannattaa selvittää mitkä toimenpiteet kuuluvat venetelakan tai venekerhon toimintaan ja millaiset vakuutukset heillä on, sanoo Sjöström.

utombordare-bla

MOOTTORIVENE - SISÄMOOTTORI

utombordare-bla2

MOOTTORIVENE - PERÄMOOTTORI

segelbat-bla

PURJEVENE

vattenskoter-bla

VESIJETTI

Aiheeseen liittyvät artikkelit

dieselbakterier_kan_leda_till_motorstopp

Dieselbakteerit voivat pysäyttää moottorin

Onko veneessäsi dieselmoottori? Pidä huolta etteivät dieselbakteerit tee polttoaineesta paksua…
_MG_3749_utombordare

Veneen perämoottorin huolto – 8 kohdan muistilista

Ennen veneen vesillelaskua on aika varmistaa, että vene ja moottori…
vinterförvaring

Veneen peittäminen talveksi – valitse pressu, venepeite tai kutistemuovi

Veneen peittäminen on tärkeä osa talvisäilytystä, jos vene talvehtii taivasalla.…