Veneen osto ja myynti

Venevakuutus ja sen hankinta: pitääkö vene vakuuttaa ja miten vertailla venevakuutuksia?

Pitääkö vene vakuuttaa? Millainen on hyvä venevakuutus? Mitä eroja venevakuutuksilla on? Veneen vakuuttamisessa riittää mietittävää. Tässä kattava tietopaketti helpottamaan vakuutuksen valintaa. 

HEIKKI_JUSTERAD2

Heikki Karlsson on kokenut veneilijä, purje- ja moottoriveneen omistaja ja venevakuutusalan ammattilainen. Alandian venevakuutuksen johtajana veneily on hänelle paitsi harrastus myös työ. Koko ikänsä merellä liikkunut Karlsson veneili ensimmäisen kerran Ahvenanmaalle isoisänsä puuveneellä 14-vuotiaana. Mutta vahingoilta ei hänkään ole välttynyt.

”Kerran ajoin veneen oikein huolella karille. Onneksi oli vakuutus.”

Lue Heikki Karlssonin vinkit venevakuutuksen valintaan.

Onko venevakuutus pakollinen? Millainen vene kannattaa vakuuttaa?

Veneen vakuuttaminen ei ole pakollista. Kaikki veneet on kuitenkin järkevää vakuuttaa.

”Kyllähän talouden polkupyörätkin vakuutetaan, vaikka ne ovat usein huomattavasti edullisempia hankintoja kuin vene”, Heikki Karlsson sanoo.

Moottori– ja purjeveneet sekä vesijetit ovat yleisimmät vedessä liikkuvat välineet, joita vakuutetaan. Ja ne kannattaa ehdottomasti vakuuttaa. Hyvä ohjesääntö on, että jos vene vaatii rekisteröinnin, on syytä hankkia myös asiallinen venevakuutus.

”Rekisteröidyt veneet eivät mene enää kotivakuutuksen piiriin. Pienet veneet saattavat sisältyä kotivakuutukseenkin”, Karlsson sanoo.

Miksi venevakuutus?

Vene on arvokas investointi, jossa on monesti paljon rahaa kiinni. Omaisuuden turvaaminen on aina järkevää.

”Veneessä saattaa olla myös ulkopuolista rahoitusta ja rahaa kiinni, jolloin venevakuutus vaaditaan jo rahoittajankin toimesta”, Heikki Karlsson muistuttaa.

Veneen korjaaminen voi olla yllättävänkin arvokasta. Se saattaa myös monesti olla niin vaikeaa, ettei korjauksesta selviä omin avuin. Silloin ammattitaitoinen korvauspalvelu voi auttaa.

”Aina ei välttämättä ole edes kiinni siitä, kuka kulut maksaa, vaan kuka auttaa saamaan veneen kuntoon. Venevakuutuksiin keskittyneenä vakuutusyhtiönä Alandialla on hyvät verkostot, kontaktit sekä tietotaito opastaa oikeaan paikkaan”, Karlsson kertoo.

Venevakuutuksen hinta. Mitä venevakuutus maskaa?

Venevakuutuksen hintaan vaikuttaa eniten veneen vakuutusmäärä eli summa, josta vene vakuutetaan. Veneen vakuutusmäärä on koko venevakuutuksen pohja ja määräytyy veneen markkina-arvon mukaan. Muun muassa veneen ikä vaikuttaa vakuutusmäärään. Markkina-arvoa kannattaa seurata ja tarvittaessa päivittää veneen vakuutusmäärä omaan venevakuutukseen. Sillä voi vaikuttaa myös vakuutusmaksun hintaan.

”Uuden veneen markkina-arvo kaupasta ostettaessa on tiedossa, mutta mikä se on vuoden päästä? Asiaa voi selvittää esimerkiksi nettivene.com-sivustolta, josta näkee käytettyjen veneiden pyyntihinnat”, Heikki Karlsson vinkkaa.

Näillä tiedoilla lasketaan venevakuutuksen hinta:

  1. Vakuutusmäärä, eli veneen markkina-arvo, josta vene vakuutetaan.
  2. Veneen ja moottorin valmistaja sekä vuosimalli.
  3. Tarpeet omille lisäturville.

Näillä tiedoilla onnistuu tavallisimmissa tapauksissa vakuutuksen hinta-arvion laskeminen muutamassa minuutissa Alandian verkkosivuilla, puhelimitse numerossa 020 52 52 52, sähköpostiviestillä tai chat-palvelussa.

Alandialla veneilykausi on huomioitu vakuutusmaksujen painotuksessa. Maksut kohdistuvat sesonkiin, ja talvella vakuutusmaksut ovat huokeampia.

Miten valitsen venevakuutuksen?

Kun olet saanut tarjouksen venevakuutuksesta, vakuutusyhtiön pitää toimittaa nähtäväksi tiivistelmä vakuutuksesta. Eri yhtiöiden vakuutusoppaiden pitäisi olla vertailukelpoisia keskenään. Tekstit on standardoitu ja niiden perusteella pystyy muodostamaan käsityksen saadusta vakuutustarjouksesta, sen ehdoista, hinnasta, olennaisista rajoituksista ja siitä, mitä vakuutus kattaa.

”Tämän paperin lukeminen on vähimmäismäärä, jos haluaa onnistua vakuutusvalinnassa”, Heikki Karlsson sanoo.

Tutustu venevakuutuksen ehtoihin kerralla vähän paremmin, se kannattaa. Vertaile muutakin kuin hintaa, sillä sisältö ratkaisee. Moni käy kotivakuutuksen huolella läpi, ja sama on syytä tehdä myös venevakuutusta valitessa. Venevakuutus muistuttaakin monella tapaa kotivakuutusta. Keskustele vakuutusyhtiön asiakaspalvelijan kanssa vakuutuksesta, jos et ymmärrä ehtoja.

”Vene voi olla lähes yhtä suuri investointi kuin koti tai mökki. Huolellinen tutustuminen vakuutukseen on tarpeen. Sisältö ratkaisee, vaikka venevakuutuksen hintaa ja omavastuuta olisi äkkiseltään helpoin vertailla”, Heikki Karlsson opastaa.

Jos kyseessä on erikoisempi vene, kannattaa tutkia ja pohtia tarkkaan, mitä vakuutus kattaa. Erot vakuutusten välillä voivat olla suuriakin, eivätkä ainoastaan hinnassa, vaan ehdoissa.

”Korvataanko myrskyt, mastot, purjeet ja veneen erikoistavarat? Mieti omaa vakuutustarvettasi: mitä tarvitset, millä tulet toimeen? Tutki, mitä eroja eri vakuutuksilla on. Alandian venevakuutukset kattavat hyvin laajasti myös veneen irtaimistoa kuten työkalut, navigointilaitteet, veneilyvaatteet ja veneilytarvikkeet”, Karlsson kertoo.

Venevakuutusten vertailu, tee näin:

  1. Tutustu saamaasi tarjoukseen ja sen mukana tulleeseen kirjalliseen tiivistelmään vakuutuksesta.
  2. Lue huolellisuusvaatimukset vakuutusehdoista. Omasta veneestä on pidettävä huolta, oltava varovainen ja osattava tiettyjä asioita. Lue läpi ja mieti, miten ne sopivat itsellesi.
  3. Katso ”mitä ei korvata” -kohdat. Tutki, mitä eri vakuutukset ja vakuutusyhtiöt korvaavat ja mitä eivät.

Millainen on hyvä venevakuutus?

Venettä vakuuttaessa kannattaa tutustua huolellisesti venevakuutuksen ehtoihin ja siihen, mitä vakuutus korvaa. Oma tarve on tietenkin tärkein.

Vastuuvakuutus on kuitenkin asia, josta ei kannata veneen vakuuttamisessa tinkiä.

”Vastuuvakuutus kattaa, jos joutuu vaikka satamassa korvausvelvolliseksi. Ne ovat helposti isoja vahinkoja, vaikka oma vene olisikin pieni. Erityisesti tilanteessa, jossa lainaa kaverin venettä, pitäisi aina muistaa varmistaa veneen omistajalta, että veneessä on voimassa oleva vastuuvakuutus”, Karlsson muistuttaa.

Alandian kaikkiin venevakuutuksiin vastuuvakuutus kuuluu.

Hyvä ja järkevä venevakuutus on voimassa ympäri vuoden. Riskejä on myös talvisäilössä, telakoinnin ja kuljetuksien aikana. Kannattaa tutkia vakuutusehdoista, onko vakuutus voimassa vain tiettyyn päivämäärään saakka niin, että vene on vedessä. Jos oma tarve onkin syksyllä pidempään, pitää olla tarkkana.

”Alandialla vakuutukset ovat aina voimassa ympäri vuoden niin vedessä kuin maallakin. Toki talvella veneen vedessä pitämisessä on asioita, jotka pitää erityisesti huomioida”, Heikki Karlsson kertoo.

Tavoitteena pysyvyys vakuutuksen hinnassa ja ehdoissa

Hyvä venevakuutus on myös ehdoiltaan ja hinnaltaan mahdollisimman pysyvä. Kun huolellinen vakuutusten vertailu ja valinta on kerran tehty, olisi toivottavaa, ettei hintaan tai rajoitus- ja vakuutusehtoihin tulisi suuria muutoksia vakuutusyhtiön puolelta. Tutustu vuosittain lähetettävään vakuutuskirjaan. Siitä ilmenevät mahdolliset muutokset ja venevakuutuksen hinta.

”Me Alandialla pyrimme siihen, ettei kovin suuria muutoksia vakuutuksiin jouduttaisi tekemään. Ja jos joudumme, on tavoitteena kommunikoida muutokset mahdollisimman selvästi, jotta ne on helppo huomata ja ymmärtää”, Karlsson kertoo.

Pysyvyyteen tekee poikkeuksen veneen vakuutusmäärä, jota veneen omistajan kannattaa tarkastella jopa vuosittain, ja korjata tarvittaessa veneen markkina-arvon muuttuessa.

Myös vakuutuksen joustavuus erikoistilanteissa, kuten vaikkapa Atlantille suuntautuvalla merimatkalla, on tärkeää.

”Lähtökohtaisesti Alandian venevakuutukset ovat voimassa Itämeren alueella. Eri voimassaoloalueisiin ja tilanteisiin löytyy vakuutuksia ja niitä kannattaa tiedustella. Kun tarve tulee, kannattaa keskustella kanssamme”, Heikki Karlsson vinkkaa.

Alandia vakuuttaa – myös osaamisella. Voit kääntyä puoleemme kaikissa veneen vakuuttamiseen liittyvissä kysymyksissä. Kokeneet venevakuutusten asiantuntijat ovat palveluksessasi. Ota yhteyttä ja laske sinulle sopivin venevakuutus tästä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuntotarkastuspöytäkirja

Veneen kuntotarkastuspöytäkirja, ole hyvä!

Käytettyä venettä ostaessa riittää pohdittavaa. Seuraa laatimaamme tarkastuspöytäkirjaa, kun tarkastat…
Alandia_Uusi_vai_käytetty_vene_artikkeli_kuva2

Ostaisiko käytetyn vai uuden veneen?

Veneen ostoa harkittaessa on otettava huomioon monia asioita, pelkkä hintahaarukan…
alandia_kuvia-11

Vältä ansat käytettyjen veneiden markkinoilla

Myykö venettä sen oikea omistaja? Onko mallilla hyvä jälleenmyyntiarvo? Miten…