Ennen moottoriveneen vesillelaskua | Alandia
Veneen huolto

Ennen moottoriveneen vesillelaskua

Horisontissa kimmeltää alkava veneilykesä ja veneilijän mieli vaeltaa ulapalla. Alandia teki keväisen tarkistuslistan erityisesti moottoriveneilijälle.

_MG_3884_ny

1. Lataa akut

Akkujen latautuessa vene kannattaa putsata ja tarkistaa pilssin sopukoita myöten. Tarkista välillä kädellä akkujen lämpöä, etteivät ne ylikuumene. Laadukas laturi on luotettava ja hintansa väärti. Tarkista myös sähkölaitteiden ja liittimien kunto sekä navigointivalot ja pilssipumpun toiminta.

2. Tarkista kaikki läpiviennit

Rungon läpiviennit on tarkistettava. Sulkuhanojen pitää toimia ja kiristimien tulee olla vaurioitumattomia. Letkut eivät saa olla lysyssä eikä niissä saa näkyä murtumia. Muista erityisesti moottorin jäähdytysvedenottoletkut. Vedenalaisissa letkuissa turvallisinta on asentaa tuplakiristys toisiinsa nähden vastakkaisiin suuntiin asennettuina. Työkalupakkiin kannattaa varata kautta varten valmiiksi muutama varakiristin.

3. Moottorin tarkistus

Pidä moottoritila siistinä niin mahdolliset viat tai vuodot on helpompi huomata. Vaihda moottoriöljy sekä suodattimet ja tarkista impellerin kunto. Tarkista perävetolaitteen ja kilven väliset suojakumit sekä anodit syöpymisen ehkäisemiseksi. Varmista ettei putkistojen sisäpinnoissa esiinny ruostetta tai korroosiota. Jos huollat vetolaitteen itse, kannattaa irroittaa koko vetolaite ainakin joka toinen huoltokerta. Kiinnityspisteiden kunto on helppo tarkistaa ja ne voi samalla voidella.

Tarkista myös moottorin kiinnitys ja kumitassutuenta.

Dieselmoottorien omistajien on syytä tarkistaa polttoaineen väri. Jos diesel on sameaa, on dieselbakteeri päässyt tankkiin ja silloin koko tankki on tyhjennettävä ja puhdistettava.

4. Turvavälineet

Pelastusliivit kannattaa huoltaa tai huollattaa hyvissä ajoin. Tarkista, että myös ajantasaiset paperikartat, taskulamput ja varakompassi on tuotu veneeseen talven jäljiltä takaisin. Tarkastuta sammutin ja hätärakettien ja -soihtujen voimassaolo. Äyskäri tai pilssipumppu kuuluu veneen vakiovarustukseen, samoin kuin kunnossa olevat airot tai mela ja ankkuri köysineen. Köysien ja lepuuttajien pesu on hyvä kevätrutiini, samalla niiden kunto tulee tarkistettua. Milloin muuten viimeksi vaihdoit köydet? Täytit lepuuttajat?

5. Muista sulkea pohjatulppa

Hyvä muistaa myös:
Tarkista veneesi vakuutusarvo. Voit arvioida veneesi markkina-arvon tutkimalla vastaavien käytettyjen veneiden hintoja, esimerkiksi nettivene.com -sivustolla. Muistathan kuitenkin, että sivustojen hinnat kertovat hintapyynnoistä eivätkä toteutuneista kauppahinnoista. Veneesi markkinahintaan vaikuttavat myös sen kunto ja varustetaso.

utombordare-bla

MOOTTORIVENE - SISÄMOOTTORI

utombordare-bla2

MOOTTORIVENE - PERÄMOOTTORI

segelbat-bla

PURJEVENE

vattenskoter-bla

VESIJETTI

Aiheeseen liittyvät artikkelit

vinterförvaring

Veneen peittäminen talveksi

Alkaa olla aika peittää vene talveksi ja peitteitä onkin monenlaisia…
Tarvikkeet veneeseen

Viisi tavaraa, jotka kannattaa ottaa veneeseen

Kokemattoman ei ehkä ole helppo ennakoida, mitä kaikkea veneillessä voi…
dieselbakterier_kan_leda_till_motorstopp

Dieselbakteerit voivat pysäyttää moottorin

Onko veneessäsi dieselmoottori? Pidä huolta etteivät dieselbakteerit tee polttoaineesta paksua…