Sjövett

För- och nackdelar med navigationsappar

Hur fungerar navigationsprogram på surfplattan? Det enkla svaret är: generellt sämre än en plotter, men utvecklingen går snabbt och nya versioner lanseras med bättre funktioner. Läs vårt test av tio program!

navigationsapp

Alandia Båtförsäkring har testat tio olika navigationsappar – eller program, som vi väljer att kalla dem. Testet utfördes på den svenska västkusten och vi jämförde bland annat sjökortsdata, grafik/läsbarhet och funktioner. En del fungerar bra, annat mindre bra. Men oavsett resultatet – surfplattan är ingenting annat än ett komplement till övrig navigationsutrustning, säger Ricard Sjöström, skadechef vid Alandia Båtförsäkring.

Läs hela testet här!

Surfplattan är ingenting annat än ett komplement till övrig navigationsutrustning

Sjökorten

  • I programmen används två typer av sjökort – raster- eller vektorkort. Rasterkortet är en digital kopia av papperskortet. Det vektoriserade kortet kan vara en vektoriserad kopia av papperskortet tillverkat av en kommersiell leverantör eller digitalt producerat av Sjöfartsverket. Hur bra korten blir på surfplattan beror helt på hur bra underlaget är. I många fall har papperskort av varierande kvalitet använts med bristande eller felaktig information om bland annat djupet och om positioner för strandlinjer, bojar, fyrar och grund.
  • När det gäller rasterkort liknar de papperskorten vilket är en fördel eftersom man känner igen sig. Det går inte heller att ändra inställningar som tar bort viktig information. En nackdel är att kortet lätt blir rörigt när du zoomar in. En fördel med vektoriserade kort är att bilden blir tydlig när du zoomar in och du kan välja vilken information som ska presenteras. Men det i sig kan också vara en risk eftersom du kan ta bort viktig information. En nackdel är att de symboler som används kan skilja sig från dem som används på papperskorten.
  • Sjökort till surfplattor är oftast billigare än till plottrar.

Grafik och läsbarhet

  • Läsbarheten är i regel bra, men försämras i kraftigt solljus.
  • Några program har inställningar för dag- och nattbildsvisning.
  • I några program är texten och symbolerna otydliga, det krävs att man är nära för att kunna se.

Tålighet

  • Surfplattor – med några få dyra undantag – är känsliga för vatten och stötar. På sjön rekommenderas därför ett vatten- och stöttåligt fodral.
  • En nackdel är att pekskärmarna fungerar dåligt i blöta förhållanden, med eller utan skyddsfodral.

Position, kurs och fart

  • GPS:en i surfplattan ger i de flesta fall bra position, kurs och fart över grund. Dock krävs god anslutning till GPS-satelliterna, som försämras inne i styrhytten eller i ruffen.
  • Vissa program kan ta emot och använda information från externa sensorer som GPS, AIS, kompass, ekolod, vindinstrument och autopilot anslutna via Bluetooth eller wifi.
utombordare-bla-1

Inombordare

inombordare-bla

Utombordare

segelbat-bla

Segelbåt

vattenskoter-bla

Vattenskoter

Relaterade artiklar

Vinter-el

Vinter-el är en brandrisk

Det är vanligt att båtar ansluts till elnätet under vinterförvaringen,…
DSC_0558

Solveig – eldsjäl som räddar liv och egendom

Ålands Sjöräddningssällskap r.f. har flera motiverade och duktiga frivilliga sjöräddare…
Väylämerkit

Alla farledsmärken – ladda ner en PDF

Har du koll på kardinal- och lateralmärken i våra farleder?…