Sjövett

Solveig – eldsjäl som räddar liv och egendom

Ålands Sjöräddningssällskap r.f. har flera motiverade och duktiga frivilliga sjöräddare som är verksamma på någon av de sex stationerna stationerade runt om på Åland.

DSC_0558

En av dessa sjöräddare är Solveig ”Loppan” Gustafsson. Hon har varit aktiv på stationen i Mariehamn i snart 10 år, då hon flyttade in till staden och sökte efter ett nytt fritidsintresse. Ända sen dess har hon varit en av de aktiva frontfigurerna och eldsjälarna som räddar liv, egendom och djur på Ålands hav!

När vi frågar Solveig vad det bästa med att vara en frivillig sjöräddare svarar hon så här:

– Det bästa med att vara frivillig? Det är nog att umgås med likasinnande och få många vänner från olika håll! Stationerna emellan har vi en riktigt fin sammanhållning. Och självklart att få träffa människor överlag och att hjälpa till när det sker trubbel till sjöss! Vi lär oss också en himla massa matnyttigt och att hantera olika typer av båtar!

Solveig fungerar idag som en av stationscheferna i Mariehamn, hon lägger upp övningar och ansvarar för gruppen. Om man vill bli frivillig sjöräddare ska man vara beredd att ha kul på alla sätt, även i skruttväder! Solveig fortsätter: Man har sin grupp sjöräddare som man träffar regelbundet, man får nya bekantskaper och lär sig att vi alla är olika men att vi passar bra tillsammans!

Hur gör man då för en säkrare färd på sjön under varma sommardagar, och resten av året?

– Se över all utrustning, se till att kolla upp vädret minst tre dagar i förväg – eller åtminstone dagsprognosen! Genom att se igenom vädret slipper du överraskningar längre fram. Var noga med din planering, låt någon veta var, när och hur länge du planerar att vara på vattnet. Och – glöm aldrig, aldrig flytvästen! Flytvästen ska gärna vara i räddningsvästmodell, så du hamnar med ansiktet uppåt om du får en smäll och svimmar. Västen behöver vara väl synlig, framförallt under de kallare årstiderna då det är kritiskt att fort komma upp från vattnet, tiden är den viktigaste aspekten för att rädda liv, detta underlättas massor genom att vi ser er! Se till att ditt kommunikationsmedel är vattentätt och nära till hands om en olycka skulle ske!

 

Solveigs tips:

–> Kolla väderprognosen och planera din färd!

–> Kom ihåg flytvästen!

–> Ha ditt kommunikationsmedel nära och vattentätt!

utombordare-bla-1

Inombordare

inombordare-bla

Utombordare

segelbat-bla

Segelbåt

vattenskoter-bla

Vattenskoter

Relaterade artiklar

Genre – 3

Lägga till i naturhamn – enkelt om du tar det lugnt

Att hitta ett smultronställe långt från brygga och servicehus, lägga…
Luftpatron flytväst

Saknas en säkring till luftpatronen i flytvästen?

Har du påbörjat årets båtsemester? Känns allt klappat och klart?…
Båtar i hamnen

Båtar är stöldbegärliga – gör tjuven besviken!

Fritidsbåtar, speciellt snabba motorbåtar med kraftiga motorer, är begärliga objekt…