Respekt för naturen & ansvar för miljön – Båtliv | Alandia
Sjövett

Respekt för naturen

Vi som älskar båtlivet är beroende av den vackra naturen omkring oss, havet och alla våra insjöar. Vi uppskattar den vackra skärgården och de fina insjöarna men vad kan var och en av oss göra för att bära vårt ansvar för miljön när vi är ute på sjön? Här följer några konkreta råd och tips.

respekt_for_naturen

MINSKA MÄNGDEN AVFALL

Gör smarta val redan i butiken när du handlar. Börja med att ta med en egen kasse till affären. Välj gärna produkter med förpackning som dels är lätt att återvinna och som dels innehåller så lite förpackningsmaterial som möjligt. Undvik engångsartiklar i båten – ett bra tips för att minska mängden disk är att markera till exempel varje glas så att man kan återanvända samma glas när man dricker nästa gång. Förbereder du mat hemma inför en båtfärd så packa gärna maten i hållbara förpackningar som går att återanvända.

ÅTERVINN

Hemma är återvinning en naturlig del av vardagen. Låt oss ha samma tänk och agerande även ute på sjön. I de olika gästhamnarna är återvinning oftast lätt eftersom det finns kärl för olika typer av sopsorter. Försök att hitta en plats i båten där du kan förvara sophinkar för olika typer av sopor. Septitank tömmer man på toalettömningsstation. Med hjälp av Transportstyrelsens karta hittar du den närmaste fungerande toalettömningsstationen: https://hamnkartan.azurewebsites.net/

KÖR SNÄLLT OCH SMART

Lär känna din båt och motor för att förstå vid vilka hastigheter just din båt förbrukar minst bränsle. Kör lugnt i trånga passager och grunda vikar. Följ alltid hastighetsbegränsningarna och ha respekt för såväl andra båtförare, allmänheten som djur- och fågellivet.

BÅTSKÖTSEL

Välj produkter och skötselmetoder som är skonsamma för miljön. Det bästa för både miljön och hälsan är att hålla skrovet fritt från beväxning med biocidfria metoder, detaljerad information finns att läsa i Transportstyrelsens broschyr: Giftfri båtbotten.

utombordare-bla-1

Inombordare

inombordare-bla

Utombordare

segelbat-bla

Segelbåt

vattenskoter-bla

Vattenskoter

Relaterade artiklar

Boats on sea

VEM SKA VÄJA OCH VAD BETYDER SJÖMÄRKET?

Att veta vem som ska väja för vem på sjön…
dsc03529-scaled

Kontrollera din brandsläckare

Det är A och O att pulversläckaren fungerar när den…
Undvik_grundstötning

Tips för att undvika grundstötning

Vi har pratat med vår skadehandläggare Per Lilliehöök. Han hjälper…