Hyvät merimiestavat

Kunnioituksesta luontoon

Tarina kertoo, että ulkosaaristossa asunut kalastaja Runar tapasi aina aamulla lähtiessään ja illalla palatessaan tervehtiä lakkia nostamalla läheisen saaren yksinäistä, kitukasvuista mäntyä.

respekt_for_naturen

”Kauemmin se on täällä ollut kuin minä. Ja tulee olemaan”, kuului herrasmiehen vastaus, kun poikkeuksellista tapaa kyseltiin tarkemmin.

Viime vuosina ympäristöasiat ovat nousseet otsikoihin kaikkialla. Me veneilijät liikumme luonnon keskellä ja osaamme tietysti arvostaa upeaa saaristoluontoa ja kauniita Järvi-Suomen maisemia, mutta millä tavoin veneilijän tulisi kantaa vastuuta luonnosta? Tässä muutamia konkreettisia ohjeita.

1. Vähennä jätteen määrää

Valitse jo kaupassa tuotteita, joissa pakkausmateriaalin määrä on minimoitu ja pakkaus on helposti kierrätettävä. Pidä mukana oma ostoskassi. Pyri käyttämään veneen omia astioita kertakäyttöisten sijasta; hyvä vinkki on käyttää lasinmerkkaajia jokaiselle käyttäjälle, jotta tiskiä ei synny turhaan. Pakkaa ruokia jo kotona kestokäyttöisiin rasioihin.

2. Kierrätä

Kierrätys on luontevaa kotioloissa, joten tarvitsee vain siirtää hyvä toimintamalli veneeseen mukaan. Vierasvenesatamissa kierrätys on yleensä tehty helpoksi ja jokaiselle jätelajille löytyy oma jätepisteensä. Kannelliset ämpärit eri jätteille sopivat usein veneessä istuinkaukalon penkin kätköön tai ankkurilaatikkoon. Sieltä ne on helppo tyhjentää ja pitää puhtaina. Septitankit tyhjennetään imutyhjennyslaitteilla.

3. Minimoi polttoaineen kulutus

Jokaisella veneen runkotyypillä ja rungon muodolla on suuri merkitys veneen kulkuvastukseen ja polttoaineen kulutukseen. Opi tuntemaan oma veneesi ja sen liukukynnys, sitä kautta löytyy taloudellisin optiminopeus.

4.Valitse ympäristöystävälliset huoltotuotteet

Pohjamaaleissa biosidittömät maalit alkavat yleistyä. Maalattuasi muistathan antaa maalin kuivua riittävän kauan ja varmista, että maalijäte viedään vaarallisen jätteen keräykseen. Käytä vain Tukesin hyväksymiä maaleja, löydät listan niistä täältä: https://tukes.fi/asiointi/rekisterit/biosidit. Myrkyttömästä veneilystä taas Pidä Saaristo Siistinä ry on koonnut hyvät askelmerkit: https://www.pidasaaristosiistina.fi/ymparistotietoa/myrkyton_vesilla_liikkuminen/vaihtoehdot_myrkkymaaleille

Hyvin me luonnon kanssa pärjätään, kun otetaan Runarista oppia. Kunnioitus ei veneessä paina mitään, mutta merkitsee paljon.

utombordare-bla-1

Inombordare

inombordare-bla

Utombordare

segelbat-bla

Segelbåt

vattenskoter-bla

Vattenskoter

Aiheeseen liittyvät artikkelit

soljeholm-kasnas-29

Vesiliikennelaki muuttuu 1.6.2020

Vesiliikennelaki muuttuu 1.6.2020 alkaen, mutta miten se näkyy käytännössä meille…
Båtar i hamnen

Veneet ovat haluttua riistaa – tuota varkaille pettymys

Vuosittain tuhannet veneet ja venemoottorit joutuvat maassamme varkaiden käsiin. Synkkiä…
Väylämerkit

Väylämerkit haltuun!

Tunnetko väylien kardinaali- ja lateraaliviitat? Entä mitä mikäkin viestilippu tarkoittaa?