Hoppa till huvudinnehåll
Sjövett
Published: 2020-11-13

Välj flytväst med omsorg!

Välj din flytväst med omsorg! Det absolut viktigaste är att västen passar just dig och har ett grenband. Alandia Båtförsäkring har testat flytvästar och utsett två favoriter!

alandia-heinakuu-purjehdus-01

Det finns en uppsjö av flytvästar på marknaden. Alla är inte lika bra och alla passar inte alla.

En bra flytväst är en viktig livförsäkring. Spring därför inte in i första bästa butik och köp likadana västar åt alla i familjen. Satsa inte heller på mode och trender utan på viktiga funktioner. Satsa inte på mode och trender utan på viktiga funktioner!

Fyra huvudpunkter

Alandia Båtförsäkring testade redan inför båtsäsongen 2016 olika västar under autentiska förhållanden i en vågbassäng. Testet är fortfarande aktuellt och vi vill slå ett slag för filmen. Se filmen om testet här!

Testet gav fyra huvudinsikter.

  1. Välj flytväst efter farvatten. Rör du dig på insjöar, inomskärs eller på öppet hav?
  2. Prova västen i lugn och ro. Den ska passa just dig och kännas bra att ha på sig. Låt på samma sätt alla i familjen prova ut sin väst.
  3. Stirra dig inte blind på flytkraften som anges i Newton-klasser. Ju högre Newton-klass desto bättre flytförmåga, men samtidigt minskar rörelseförmågan. Det kan till exempel bli svårt att ta sig upp i en båt. Här gäller det åter att fundera på punkt 1 – var använder du västen mest?
  4. Den viktigaste detaljen är grenbandet. Det ska sitta bekvämt och var så okomplicerat så att man ALDRIG slarvar med det. Utan grenband kan västen skjutas upp över huvudet när man hoppar i vattnet.

För- och nackdelar

Valet står oftast mellan en seglarväst eller en uppblåsbar väst. Alandia Båtförsäkrings test visar att båda har sina för- och nackdelar.

En uppblåsbar väst vänder dig på rätt sida i vattnet, även om du inte förmår hjälpa till själv. Den kräver dock regelbunden kontroll och regelbundet underhåll för att fungera som den ska – något som en del dessvärre slarvar med.

I en seglarväst har du god rörlighet och den är lätt att använda. Om du hamnar i vattnet krävs en viss vattenvana, den vänder dig inte rätt om du är medvetslös eller ur stånd att röra dig.

Två favoriter

Bland seglarvästarna utsåg testet modellen Baltic Offshore till en favorit. En smidig väst med bra passform som ger bra stöd. Den har ett kraftigt blixtlås, bekvämt grenband och är utrustad med reflexer och visselpipa. Bland de uppblåsbara västarna rekommenderas Baltic RIB, en hybridväst som är bekväm både på land och i vattnet. Det är enkelt att själv fylla på och släppa ut luft och den har en skyddande huva.

Alandia Båtförsäkring testade flytvästar inför båtsäsongen 2016 – se hur testet gick till.

 

utombordare-bla-1

Inombordare

inombordare-bla

Utombordare

segelbat-bla

Segelbåt

vattenskoter-bla

Vattenskoter

Relaterade artiklar

alandia-sjalo

SÅ HITTAR DU RÄTT VÄDERPROGNOS

Fint väder kan betyda olika saker för olika båtägare. Men…
OKAND_HAMN1

Våga styra mot okänd hamn

Hur ska man tänka när man ska besöka en okänd…
dsc03529-scaled

Kontrollera din brandsläckare

Det är A och O att pulversläckaren fungerar när den…