Veneen osto ja myynti

Vältä ansat käytettyjen veneiden markkinoilla

Myykö venettä sen oikea omistaja? Onko mallilla hyvä jälleenmyyntiarvo? Miten kallis vene on, kun oheiskustannukset lasketaan mukaan? Käytettyä venettä ostaessa riittää mietittävää. Vältä tavallisimmat karikot!

alandia_kuvia-11

Käytetyn veneen ostaminen houkuttelee monia. Valikoima on laaja ja hinnatkin usein puhuttelevia, varsinkin uusiin veneisiin verrattaessa. Usein kaupat sujuvat hyvin, mutta eivät poikkeuksetta. Venemallin valitseminen omien tarpeiden mukaan on keskeisessä asemassa.

Teetkö lähinnä päiväreissuja kauniissa kelissä vai pidempiä matkoja avomerellä? Miten monta matkustajaa veneessä useimmiten on? Lopputulos on harvoin tyydyttävä mikäli hankitaan liian iso vene matkustajamäärään suhteutettuna tai päinvastoin.

Seuraava askel

Selvitä sinua kiinnostavan veneen todellinen käypä arvo ja sen todennäköinen jälleenmyyntiarvo tulevaisuudessa. Hieman erikoisemman venemallin voi nyt saada verrattain halvalla, mutta sen myyminen muutaman vuoden käytön jälkeen eteenpäin voi olla haasteellista.

Laske kokonaiskulut

Älä tuijota pelkästään veneen myyntisummaa vaan selvitä myös mahdollisen venekaupan oheiskulut. Mitä veneen kuljetus kotisatamaasi maksaa? Entä miten on veneen mukana tulevien varusteiden laita, ovatko ne hyvässä kunnossa vai vaativatko ne uusimista? Mitä puuttuu ja mitä tulee hankkia? Toimiiko moottori dieselillä vaiko bensiinillä, ja miten suuri veneen polttoainekulutus on? Missä hinnoissa asuinalueesi venepaikat liikkuvat ja mitkä ovat veneen nosto- ja laskukustannukset? Miten aiot toimia veneesi talvisäilytyksen suhteen?

– Kysymyksiä on toki paljon, mutta ne kannattaa selvittää ennen ostopäätöksen tekoa, jotta voidaan välttyä harmillisilta yllätyksiltä myöhemmin, kertoo Alandian vahinkopäällikkö Ricard Sjöström.

Oikea myyjä?

Mikäli on ostamassa venettä yksityishenkilöltä, kannattaa ehdottomasti varmistaa, että hän on veneen oikea omistaja. Tämä on pieni seikka, joka tahtoo helposti unohtua. Pyydä myyjää näyttämään henkilöllisyystodistus sekä veneen ostokuitti tai muu asiakirja, josta hänen omistajuutensa selviää. Jos ostat veneen yksityishenkilöltä kaupan ehdot määrittelee kauppalaki ja mikäli ostat sen venekauppiaalta tulee kaupan seurata kuluttajansuojalakia.

Kauppakirja ja pöytäkirjat

On ehdottoman tärkeää tarkastaa sekä veneen että varusteiden kunto kauppatapahtuman yhteydessä. Alandia on tehnyt kätevän katsastuspöytäkirjan avuksesi. Tutustu pöytäkirjaan ja lataa se täältä.

Tee kauppakirja. Voit käyttää Alandian kauppakirjapohjaa, joka on ladattavissa täältä.

Lopuksi – muista vakuuttaa veneesi. Ole yhteydessä Alandiaan saadaksesi lisätietoa vakuutuksistamme ja ehdoistamme.

utombordare-bla-1

Inombordare

inombordare-bla

Utombordare

segelbat-bla

Segelbåt

vattenskoter-bla

Vattenskoter

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kauppakirja_Alandia

Venekaupat tekeillä? Lataa tästä kauppakirja

Oletko myymässä tai ostamassa käytettyä venettä? Muista veneen kauppakirja! Helpoimmalla…
HEIKKI_JUSTERAD2

Venevakuutus ja sen hankinta: pitääkö vene vakuuttaa ja miten vertailla venevakuutuksia?

Pitääkö vene vakuuttaa? Millainen on hyvä venevakuutus? Mitä eroja venevakuutuksilla…
Värdera din båt

Arvioi veneesi arvo ja muuta sen vakuutusarvoa

Vakuutusmaksuun vaikuttavat monet tekijät, muun muassa ilmoittamasi veneen markkina-arvo.