Siirry pääsisältöön
Vastuullisuus
Published: 2024-06-27

Seitsemän vinkkiä vastuullisempaan veneilyyn

Vastuulliset valinnat vesillä ovat jokaisen veneilijän velvollisuus, jotta me ja tulevat sukupolvet voimme veneillä vielä tulevaisuudessakin. Kokosimme vastuullisen veneilijän muistilistan. Ovatko nämä jo arkipäivää sinulle? 

_KMS8782

1: Vie roskat mukanasi maihin
Jätteiden lajittelu on tärkeää myös veneillessä. Jätteet kannattaa lajitella ja säilyttää veneessä, kunnes ne voi tyhjentää mantereella paikassa, jossa on mahdollisuus jätteiden lajitteluun. Suomessa kaikkien vähintään 25-paikkaisten huvivenesatamien tulee voida vastaanottaa niitä käyttäviltä aluksilta peräisin olevat jätteet.

2: Valitse pohjamaali huolellisesti
Perinteinen myrkkymaalaus kuormittaa vesien eliöstöä. Perinteisille myrkkymaaleille löytyy vaihtoehtoisia biosidittomia antifouling-valmisteita, jotka muodostavat liukkaan tai kovan pinnan, johon eliöiden on vaikea kiinnittyä. Maalit eivät välttämättä yksinään riitä estämään eliöiden kiinnittymistä veneenpohjaan, vaan niiden rinnalla on mahdollista käyttää myös mekaanisia puhdistusmenetelmia. Tukes:in verkkosivuilta löydät lisätietoa myrkkymaalien haitoista ja vinkkejä veneen pohjan puhtaanapitoon vaihtoehtoisilla menetelmillä. 

3: Puhdista pohja päästöttömästi
Merirokko on yleisintä kesäkuusta syyskuuhun, ja se voi kiinnittyä pohjaan useita kertoja. Yleisimmin merirokkoa esiintyy heinä-elokuun vaihteessa, silloin veneen rungon tarkistaminen voi olla aiheellista. Myös veneen rungon säännöllinen harjaaminen kauden aikana vähentää merirokon kiinnittymisen riskiä. Rokko on aluksi pientä ja pehmeää ja silloin se on helppoa harjata pois. Puhdas veneen pohja ja runko aiheuttaa vähemmän vastusta ja vähentää näin myös polttoaineen kulutusta. Rungon puhdistamiseen voi käyttää veden keräävää pesualustaa tai harjapesua, jonka vesi käsitellään jätevetenä.

4: Katso millä peset
Lähes kaikki tiskiaineet sisältävät tensidejä, jotka ovat vahingollisia vedessä eläville organismeille. Valitse Joutsenmerkillä varustettu tuote tai tuote, jonka tuoteselosteesta käy ilmi, että siinä on tavallista vähemmän tensidejä. Muista myös, ettei tiskivettä pitäisi kaataa suoraan mereen, vaan se on kerättävä astiaan ja kaadettava asianmukaiseen paikkaan maissa.

5: Aja taloudellisesti (ja ympäristöä säästävästi)
Polttoainepihi ajo hyödyttää lompakon lisäksi myös ympäristöä. Yksinkertaisin tapa vähentää polttoaineen kulutusta on suunnitella reitti hyvin ja huomioida ajotavan vaikutus kulutukseen.

– Kiihdytä nopeudella, joka antaa potkurille optimaalisen pidon. Sovita kaasu veneen rungon, painon ja moottorien mukaan sopivaksi.
– Valitse ajonopeus, joka optimoi polttoaineen kulutuksen mahdollisimman vähäiseksi. Se vaihtelee veneen mukaan, joten tutustu huolellisesti veneeseesi.
– Älä vaihtele nopeutta turhaan ja hidasta nopeutta vähentämällä kaasua ajoissa. Laituriin tultaessa on taloudellisempaa olla käyttämättä moottoria jarruttamiseen tai äkilliseen hidastamiseen köyden ollessa kiinni poijussa tai pollarissa.

Muista myös, että hyvin huollettu polttomoottori kuluttaa vähemmän polttoainetta ja kestää pitempään. Vaihda öljy tarvittaessa, ei sen useammin (katso öljynvaihtoväli moottorisi käsikirjasta).

6: Huolehdi käymäläjätteestä
Jos veneessäsi on vesikäymälä, sen säiliö on tyhjennettävä niin, että jäte päätyy käsiteltäväksi jätevedenpuhdistamolle. Tyhjennysasemien kartan löydät tästä linkistä.
Kannettavat käymälät voidaan tyhjentää vierassatamien jätealtaisiin, ja kompostoivista käymälöistä voi tyhjentää nesteen maissa olevaan käymälään ja kiinteän jätteen kompostikäymälään tai kierrätyslaitokseen.
Vierassatamissa ja joissakin luonnonsatamissa on käymälöitä, ja käymäläjätteen saa joissakin tilanteissa myös haudata luontoon.

7: Hylkää vanhat kaksitahtimoottorit
Bensiinikäyttöiset kaksitahtimoottorit myrkyttävät vettä kulkiessaan, koska kaasuttimella varustetussa kaksitahtimoottorissa jopa kolmannes bensiinistä kulkeutuu palamattomana moottorin läpi. Ympäristöä säästävämpi vaihtoehto on käyttää polttoaineena alkylaattibensiiniä. Nelitahtimoottorit ja suoraruiskutuksella varustetut kaksitahtimoottorit päästävät läpi huomattavasti vähemmän polttoainetta.

 

Me Alandialla tunnemme veneilyn. Haluamme kertoa vesillä liikkujille turvallisesta veneilystä, veneen omistamisesta ja vakuuttamisesta. Sillä veneily on parasta silloin, kun tietää, mitä tekee. Tunne veneily Alandian kanssa: lue lisää venevakuutuksista tästä ja seuraa meitä myös somessa.

 

utombordare-bla-1

Moottorivene - sisämoottori

inombordare-bla

Moottorivene - perämoottori

segelbat-bla

Purjevene

vattenskoter-bla

Vesijetti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Litiumakku ja veneet

Litiumakku veneessä – näin otat huomioon sähköturvallisuuden

Litiumakut voivat varastoida enemmän energiaa ja kestävät pidempään kuin tavalliset…
_MG_3749_utombordare

Veneen perämoottorin huolto – 8 kohdan muistilista

Ennen veneen vesillelaskua on aika varmistaa, että vene ja moottori…
BIOBRANSLEN_1

Biopolttoainetta veneeseen? Ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja on useita

HVO, biodiesel ja etanoli. Bensiini- ja dieselmoottoreihin tarkoitettujen ympäristöä säästävien…