Siirry pääsisältöön
Hyvät merimiestavat Veneen huolto
Published: 2024-06-27

Näin suojaat veneesi myrskyltä ja muilta sääilmiöiltä

Merten lämpeneminen voimistaa myrskyjä, ja veneen omistajien on syytä varautua uudenlaisiin ilmiöihin. Onko venesatamasi turvallinen voimakkaassa tuulessa tai vedenpinnan noustessa äkillisesti? Pitävätkö köydet? Alandian venevakuutuksista vastaava johtaja Heikki Karlsson antaa vinkkejä siitä, mitä tulee ottaa huomioon ilmaston muuttuessa.

”Meidän on huolehdittava veneidemme kunnossapidosta entistä huolellisemmin ja seurattava tarkemmin sääolosuhteita. Lisäksi haluamme muistuttaa asiakkaillemme, että veneet voivat vaurioitua, vaikka niistä pidettäisiin hyvää huolta.”

Veneitä myrskyssä

Maapallon keskilämpötila nousee jatkuvasti, ja vuosi 2023 oli jälleen mittaushistorian lämpimin. Sään ääri-ilmiöt yleistyvät – ja täällä Pohjolassakin siitä näkyy merkkejä tulvien ja hirmumyrskylukemia lähentelevien tuulien muodossa, jopa keskellä kesää. Elokuun 2023 myrsky nosti vedenkorkeuden Simrishamnissa Etelä-Ruotsissa ennätystasolle, 1,26 metriä yli normaalin.

Veneenomistajina meidän on varauduttava siihen, että suurten sademäärien ja voimakkaiden sateiden odotetaan yhä yleistyvän.

”Säälle emme voi mitään, mutta veneenomistajina meillä on monia mahdollisuuksia vähentää vahinkojen tai vakavien vaaratilanteiden riskiä niin satamassa kuin vesilläkin”, sanoo Heikki Karlsson, itsekin purjehduksen harrastaja.

Odotettavissa on entistä nopeampia säiden muutoksia, korkeampia vedentasoja, voimakkaampia tuulia ja enemmän sateita entistä lyhyemmässä ajassa, myös kesäkaudella. Voi olla aiheellista tarkastella uudelleen, ovatko venesatamamme ja pursiseuramme edelleen sopivia niihin sääoloihin, joita jatkossa on odotettavissa. Pitäisikö veneiden ja ponttonilaitureiden kiinnitykset tarkistaa? Onko aallonmurtaja riittävä, jos tuuli voimistuu ja vedenpinta nousee?

Mihin ennakoiviin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä?

Koska odotettavissa on rankempia sääolosuhteita, veneenomistajien on oltava entistä huolellisempia ennaltaehkäisevän kunnossapidon ja hoidon suhteen.

Luotettavan toimivuuden varmistamiseksi yhä useampi veneen osa on huollettava ja tarkastettava huolellisesti. Niitä ovat runkoläpiviennit, moottorit ja vetolaitteiden paljekumit. Luukut ja pumput on syytä tarkistaa säännöllisesti käyttövarmuuden ja säilytysturvallisuuden takia. Vene on syytä kiinnittää huolellisesti joustolla varustetuilla köysillä. Älä altista veneen avointa perää tuulelle ja aalloille.

Käy katsomassa venettä säännöllisesti ja seuraa säätiedotuksia. Jos et itse ole lähistöllä, pyydä viereisen veneen omistajaa tai venesataman henkilöstöä vahtimaan venettä puolestasi. Veneessä saattaa tulla tarvetta säätää tai kiristää jotakin, tyhjentää vettä tai lisätä kiinnitysköysien määrää. Muista, että on veneen omistajan asia varmistaa, että vene on hyvässä kunnossa ja hyvin kiinnitetty.

”Itse käyn aina veneellä, jos on odotettavissa huonoa säätä”, Heikki Karlsson kertoo. ”Haluan nähdä, että kaikki on kunnossa, silloin nukun yöni paremmin. Toivon, että kaikki asiakkaamme tarkistaisivat veneensä myös säännöllisesti. Silloin meidän on helpompi auttaa, jos jotakin kaikesta huolimatta tapahtuu.”

 

Henkilöitä purjeveneellä
Heikki Karlsson vasemmalla.

Mitä pitää ottaa huomioon ennen vesille lähtöä, jos sääennuste on epävarma?

“Itse punnitsen, mitä etuja ja haittoja lähtemisestä on. Jokainen lähtee vesille omien kykyjensä ja tarpeidensa mukaan. Itse en lähtisi vesille, jos sääennuste on epävarma ja oman arviosi mukaan on epävarmaa miten veneesi ja miehistösi selviää huonosta säästä. Jos huono sää yllättää, on tärkeää, että vene ja miehistö ovat hyvässä kunnossa ja varustus oikea”, Heikki Karlsson sanoo.

 

Neljä vinkkiä myrskyn varalle:

  1.  Seuraa sääennusteita ja varoituksia! Älä lähde vesille, jos huonon sään varoitus on annettu tai ennuste on epävarma.
  2.  Ole selvillä siitä, mihin veneesi on tarkoitettu ja mihin miehistö pystyy. Kuinka korkeaan aallokkoon tai kovaan tuuleen vene on suunniteltu? Mitä rajoitteita miehistöllä on (arvioi sen mukaan, kuka selviäisi heikoimmin veneessä vaativassa ympäristössä)? Vaikka muut veneet lähtisivät satamasta, sinun ei automaattisesti kannata tehdä samaa päätöstä.
  3.  Varmista, että veneesi on varustettu selviytymään vaikeistakin tilanteista: veneessä on
    • mahdollisuus kutsua apua (vesitiivis matkapuhelin, VHF)
    • pelastusliivit kaikille veneessä olijoille
    • tyhjennyspumppu ja tulpat kaikille läpivienneille
    • ilman sähkövirtaa tai matkapuhelinverkkoa toimivat navigointivälineet
    • hätävalo
    • ensiapuvarustus
    • työkalut, joilla pystyy tekemään yksinkertaiset huolto- ja korjaustyöt veneeseen ja moottoriin.
  4. Jos myrsky yllättää: Hakeudu mahdollisimman pian suojaan turvalliseen satamaan tai vesialueelle, jossa sinulla on parhaat mahdollisuudet selviytyä tilanteesta. Esimerkiksi saaristoon merenkäynnin voimistuessa. Ilmoita tilanteesta läheisillesi. Pysy rauhallisena ja muista aina, että turvallisuus on kaikkein tärkeintä. Jos olet purjeveneessä: reivaa purjeita tai laske ne alas ennen kuin tuuli on liian kova.

 

Näin voit itse ennustaa säätä

Lue vinkkimme sään muuttumisen havainnointiin.

 

Me Alandialla tunnemme veneilyn. Haluamme kertoa vesillä liikkujille turvallisesta veneilystä, veneen omistamisesta ja vakuuttamisesta. Sillä veneily on parasta silloin, kun tietää, mitä tekee. Tunne veneily Alandian kanssa: lue lisää venevakuutuksista tästä ja seuraa meitä myös somessa.

 

utombordare-bla-1

Moottorivene - sisämoottori

inombordare-bla

Moottorivene - perämoottori

segelbat-bla

Purjevene

vattenskoter-bla

Vesijetti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

dsc03373-1-scaled

Hätäraketit ja hätäsoihdut veneessä

Hätätilanteessa täytyy osata toimia nopeasti. Siksi onkin hyvä valmistautua ja…
_KMS2448

Merimerkit ja väylämerkit näyttävät tietä – tätä värit ja muodot tarkoittavat

Merimerkkien tunteminen kuuluu jokaisen vesilläliikkujan perustaitoihin. Jos edellisestä veneilykerrasta on…
Vesillelasku

Älä anna vesillelaskun pilata veneilykesää

Kuulostaa kummalta, mutta on täyttä totta. Useimmat veneet eivät uppoa…