Hyvät merimiestavat

Näin voit itse ennustaa säätä

Sään ennakointi on oleellisimpia merenkulkutaitoja. Jotain ennusmerkkejä voi opetella itsekin tutkailemaan. Kokosimme tähän muutamia selkeimpiä, omin aistein havaittavia merkkejä sään muuttumisesta:

alandia-sjalo

Sään ennakointi on oleellisimpia merenkulkutaitoja. Jotain ennusmerkkejä voi opetella itsekin tutkailemaan. Kokosimme tähän muutamia selkeimpiä, omin aistein havaittavia merkkejä sään muuttumisesta:

Selkä tuulen suuntaan ja säärintamaa ennustamaan

Suomen ja Pohjoismaiden alueilla sään ennustaminen ei ole kovin helppoa, koska säiden vaihtelut ovat suuria. Matalapaineita on usein ja niiden mukana tuulia. Pohjoisella pallonpuoliskolla voi kuitenkin hahmottaa säärintaman suuntaa seisomalla selkä tuuleen päin. Jos silloin taivaan ylä- ja keskipilvet tulevat vasemman käden suunnasta, on matalapaine lähestymässä eli tuulta ja sateita on luvassa. Jos taas ylä- ja keskipilvet tulevat oikean käden suunnasta, niin sää on selkeytymässä ja korkeapaine lähestyy. Jos meren pinnan lähellä oleva tuuli ja ylätuuli puhaltavat vastakkaisiin suuntiin tai lähes samaan suuntaan, ei lähitunteina ole säässä odotettavissa muutosta.

Rannan muoto vaikuttaa tuuleen

Tuuli käyttäytyy avoalueilla helpommin ennustettavasti kuin rantojen lähellä. Ranta voi voimistaa, heikentää tai kääntää tuulta ja näitä paikallisolosuhteita veneilijä joutuu itse arvioimaan. Rannan lähellä syntyy myös merituulta silloin, kun maa lämpenee merta hitaammin ja lämpötilaero synnyttää rannikolle kiertoliikkeen. Merituuli on suurimmillaan iltapäivisin ja se ulottuu 10 – 20 kilometrin päähän rannasta.

Kylmä ja lämmin rintama

Säärintama on kahden erilaisen ilmamassan rajavyöhyke ja rintamilla on paljonkin merkitystä säätilan vaihteluun.

Aallokko ja vedenkorkeus

Vuorovesi ei kotovesillä venettä paljoa heilauta. Sen merkitys Suomen rannikolla on vain joitain senttejä. Vedenkorkeuden vaihtelut meillä aiheutuvat tuulen ja ilmanpaineen vaihtelusta. Keskimäärin vesi on matalimmillaan huhti-toukokuussa eli juuri niihin aikoihin kun veneitä lasketaan vesille. Jos on luvassa pitkään kestävää matalapainetta, voidaan odottaa Tanskan salmista veden virtausta ja meriveden nousua, korkeapaine taas painaa vedenpintaa alaspäin.

Ennustetta korkeampi aallon harja

Kokenut merenkävijä osaa kuunnella Ilmatieteen laitoksen ennustamaa aallonkorkeutta kokemuksen korvilla. Merkitsevä aallonkorkeus ei tarkoita sitä, että aallot olisivat juuri ennustekorkeuden mukaisia, vaan peräkkäisten aaltojen korkeus vaihtelee suuresti. Yksittäinen aalto voi olla lähes kaksi kertaa merkitsevää aallonkorkeutta korkeampi. Voimakkaalla tuulella aallokko jatkaa kasvuaan useita tunteja, joten rantaan tai saariston suojaan on syytä lähteä ajoissa.

Rajuilmat

Rajuilma voi liikkua jopa sadan kilometrin tuntivauhtia, joten sen ennakointi kannattaa. Epävakaa ilmamassa ruokkii rajuilmaa ja silloin lämpötila maanpinnan lähellä on reippaasti korkeampi kuin ylempänä ilmakehässä. Otollisen lämpimän ja kostean, usein kaakkoisen ilman virtaus ja korkea kastepistelämpötila ovat myös lähestyvän rajuilman merkkejä. Silloin ilma usein tuntuukin hautovalta.

Voimakkaan matalapaineen ympärillä tuuli voi yltyä myrskylukemiin. Silloin lämpimän rintaman edellä ilmanpaine laskee nopeasti. Myös kylmän rintaman jälkipuolella tuulen kääntyessä myötäpäivään ja ilmanpaineen noustessa nopeasti sekä ilman ollessa merta selvästi kylmempää, on myrskytuulen vaara.

Vyörypilvi varoittaa

Pilvimassan edessä lähellä veden- tai maanpintaa roikkuva vaaleanharmaa makkaramainen tai kielekemäinen pilvimuodostelma varoittaanopeasti lähestyvästä rajuilmasta. Tällaisen pilven nähdessään kannattaa suojaan hakeutua välittömästi.

Väistä vesipatsasta

Vesipatsaita tavataan Suomessa yleisimmin eteläisillä ja lounaisilla merialueilla loppukesällä. Vesipatsas on oikeastaan trombi, joka syntyy kumpupilven tai kuuro- ja ukkospilven alapuolelle ja silloin voi nähdä suppilomaisen pilven, joka ulottuu pilvestä veteen.  Vesipatsas voi maalle tai veneeseen osuessaan aiheuttaa vahinkoja ja sellaisen nähdessään on järkevintä hakeutua suojaan ja laskea purjeet.

Näkyvyys

Tähystämisen merkitystä vesillä liikkuessa ei voi liikaa korostaa. Näkyvyyttä heikentäviin sääilmiöihin kuten sumuun, utuun tai sateeseen on siis myös hyvä osata varautua. Merellä sumut syntyvät usein silloin, kun merivesi on kylmää ja ilma lämmintä ja kosteaa. Tällainen sumu on yleisintä veneilykauden alussa ja sumu voi olla tiheää ja kestää pitkään. Sumut voivat olla hyvin paikallisia, joten niitä ei aina osata ennustaa. Lämmin ilmamassa kielii huonommasta näkyvyydestä, koska odotettavissa on auerta, utua, sumua tai sadetta. Kylmä ilmamassa taas yleensä tuo mukanaan hyvää näkyvyyttä.

Tuulen luoma sumu

Jos voimakas tuuli puhaltaa pitkään niin, että pintavesi kulkeutuu rannikolta poispäin, syntyy syvemmälle vastakkainen virtaus, joka tuo kylmää vettä pintaan. Jos tällöin ilma on lämmintä, voi syntyä yllättäviä sumuja, joista sääennusteetkaan eivät oikein osaa varoittaa.

Seuraa aina uusimpia sääennusteita

Lähde: Ilmatieteen laitos, Vesilläliikkujan sääopas, 2013

LÄMMIN RINTAMA Rintama lähestyy Rintamassa Lämmin sektori
Tuuli Voimistuu, kääntyy vastapäivään Kääntyy myötäpäivään Suunta ei muutu
Pilvet Cirrus, cirrostratus, nimbostratus, altostratus, stratus Nimbostratus Stratus, stratocumulus, altocumulus
Sade Voimistuu ja muuttuu jatkuvammaksi Lakkaa, muuttuu tihkusateeksi Mahdollisesti tihkua tai heikkoa vesisadetta
Näkyvyys Huononee vähitellen sateen voimistuessa Huono Kohtalainen tai huono, utua tai sumua
Ilmanpaine Laskee kasvavalla nopeudella Lasku pysähtyy Laskee, jos matalapaine syvenee, muuten pysyy samana
KYLMÄ RINTAMA Rintama lähestyy Rintamassa Lämmin sektori
Tuuli Voimistuu vähitellen ja kääntyy vastapäivään Kääntyy myötäpäivään, kovia puuskia Voimistuu nopeasti ja on puuskaista
Pilvet Altocumulus, melko nopeasti cumulonimbus tai nimbostratus ja stratus Cumulonimbus Cumulos ja cumulonimbus
Sade Sade voimistuu Voimakasta sadetta, ukkosta, raekuuroja Sadekuuroja
Näkyvyys Kohtalainen tai huono, sumua Sateessa huono Erittäin hyvä, sateessa huono
Ilmanpaine Laskee Alimmillaan Nousee nopeasti

 

utombordare-bla

MOOTTORIVENE - SISÄMOOTTORI

utombordare-bla2

MOOTTORIVENE - PERÄMOOTTORI

segelbat-bla

PURJEVENE

vattenskoter-bla

VESIJETTI

Aiheeseen liittyvät artikkelit

navigationsapp

Navigointisovellusten edut ja haitat

Miten navigointisovellukset toimivat tabletilla? Vastaus on selvä: yleisesti ottaen huonommin…
Luftpatron flytväst

Tarkistathan nämä tärkeät turvallisuusseikat ennen veneilyä

Onko veneilylomanne jo käynnissä? Tuntuuko että kaikki on hallinnassa? Varaa…
respekt_for_naturen

Kunnioituksesta luontoon

Tarina kertoo, että ulkosaaristossa asunut kalastaja Runar tapasi aina aamulla…