Siirry pääsisältöön
Kysy meiltä
Published: 2021-05-19

Köydessä on kaksi päätä

Olivia Heinonen ja Jere Niemi ovat kolmikymppinen opettajapariskunta. Purjehduskokemusta löytyy molemmilta, Olivialla noin kymmeneltä vuodelta ja Jerellä vielä pidemmältä ajalta. Jerellä on kavereiden kanssa hankittu yhteispurjevene, jolla seilataan erilaisilla ystäväkomboilla, välillä toki ihan kahdestaankin. Mukana kulkee myös koiraduo Myy ja Lumia.

Alku aina hankalaa?

Nuoripari oli suhteensa alkumetreillä, kun Olivia sai tuolloin kokemattomana vesilläkulkijana kutsun Jeren veneeseen. Ensimmäinen purjehdus suuntautui Turun edustalle Vepsän saareen. Matka sujui hienosti, kunnes edessä oli ensimmäinen rantautuminen. Tottunein ottein Jere ohjasi veneen kohti laituria, nappasi köyden käsiinsä ja hyppäsi rantaan. Olivia jäi veneeseen odottamaan veneen kiinnitystä. Muutama ällistyksentäyteinen sekunti kului, ennenkuin molemmat huomasivat miten kävi. Köyden toinen pää ei ollutkaan veneessä kiinni.  Veneilyn ensikertalainen Olivia oli siis yksin veneessä, joka lähti tyynen rauhallisesti lipumaan poispäin laiturista.

Tyynen rauhallisuudesta ei taas voinut syyttää Oliviaa, joka tempoi ruohonleikkurityyliillä käynnistyvää moottoria orastavan paniikin voimaannuttamana. Lopulta rannalta hihkutut ohjeet auttoivat ja vene saatiin rantaan.

Innostus kasvaa

Adrenaliinin sävyttämä veneilyuran aloitus ei suitsinut veneilyintoa. Olivian mielestä veneily on ihan parasta mitä kesällä voi tehdä. Turun saaristo on upea ja pariskunnan haaveissa on päästä tänä kesänä vähän pidemmälle purjehdukselle. Utö, Jurmo tai joku muu kaukaisempi kohde houkuttaa.

Lähikohteista ehdoton suosikki on Seili. Se on suhteellisen lähellä ja sen fasiliteetit ovat hiljattain kunnostetut niin, että saaresta löytyy jo ravintola, hyvät vessat ja siistit tiskausmahdollisuudet. Lehmät ja lampaat käyskentelevät kauniissa luonnossa. Ei ihme, että saari houkuttelee monta kertaa kesässä. Kakkosena tulee Nauvon Sandö. Sieltä löytyy kimalteleva sisäjärvi ja meren ja järven väliin jää kaunis rantakaistale. Sinne tulee joskus mentyä autollakin.

Turvallisuus on sisäistettyä

Jere on kokenut veneilijä, jolle turvallisuusajattelu on automaattista. Ei yliarvioida omia taitoja ja varmistetaan että kipparin lisäksi veneessä on myös joku toinen veneilytaitoinen. Olivia kannattaa veneilykorttia, ainakin niin, että se tulisi löytyä yhdeltä venekunnasta. Veneily kysyy kuitenkin monipuolista osaamista ja turvallisuuden huomioimista. Olivia muistuttaa, että kannattaa lähteä veneilemään niin, että mukana on joku kokeneempi neuvonantaja. Saaristolaivurikurssia voi lämpimästi suositella, mutta selkärankaan asti oppi painuu itse tekemällä.

Haaveissa vainko oot mun?

Ensimmäinen haaveista on monelle veneilijälle tuttu: Pidempään kestävä matka vähän kauemmas. Toinenkin haave on tuttu paitsi veneilijöille, myös terassin omistajille. Vai tiesitkö, mikä on oikea veneen ja terassin mitta?

Metrin pidempi.

utombordare-bla-1

Moottorivene - sisämoottori

inombordare-bla

Moottorivene - perämoottori

segelbat-bla

Purjevene

vattenskoter-bla

Vesijetti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Antti&Irja2000x1285px

Purjeet päreinä

Kerrankos sitä sattuu. Kokenutkaan vesilläliikkuja ei voi aina varautua ihan…
hongell_2000x1285px

Aina ei veneillessä mene kuin Strömsössä

Kokemus ei estä vahinkoja tapahtumasta. Vesillä kulkemiseen liittyy aina ennakoimattomia…