Ruokaa merelle á la Heikki Karlsson
Viikonlopun ruokien valmistelu alkaa viikolla kotona. Nämä reseptit eivät ole kovasta käytöstä huolimatta kuluneet lainkaan. Olemme Alandiassa veneilijän kaverina ja apuna kaikessa. Jos et keksi mitä veneessäsi kokkaisit, niin kysy meiltä. Mikään veneilyyn liittyvä ei ole meille vierasta!
Lasagne
Keväällä ja syksyllä rantautumisen jälkeen maistuu lämmin ruoka. Meillä se on usein lasagne. Lasagne tehdään valmiiksi veneen uuniin mahtuvaan vuokaan. Pasta on joko tuorepastaa tai lasagnelevyt käytetään minuutin kiehuvassa vedessä. Kannattaa käyttää runsaasti valkokastiketta, sillä pasta imee nestettä lämmitettäessä. Jos pakastimesta löytyy vielä riistajauhelihaa niin sen parempi. Tomaattikastikkeeseen, joka tehdään Mutti-purkkitomaateista lisätään puolikas mieto chili.
Grilliin
Grillikauden avaus käy hyvin merellä. Liha (lammas, riista, nauta, ulkofilee, paahtopaisti) kotona vakuumiin, pussiin suola ja pippuri sekä yrttejä, esim. rosmariinia tai tuore timjamin oksa ja pala voita ja oliiviöljyä. Liha esikypsennetään sous videllä eli kypsennetään pari tuntia 47-asteisessa vedessä. Sama kypsennystapa samoilla mausteilla juureksille, lämpö vesihauteessa 75 astetta. Pussi sellaisenaan jääkaappiin ja saaressa tai satamassa liha ja juurekset grilliin pikaisesti kunnes ovat sisältä kuumia ja pinta saa väriä.
Pari kastiketta
Kastikkeeksi kotona valmistettu punaviini-balsamico kastike (punaviiniä, viinimarjahyytelöä, balsamicoa keitetään kasaan, maustetaan pippurilla ja suolalla.
Toinen soosi setille, kreikkalaista jugurttia tai smetanaa, joukkoon hakattua yrttiä (persilja, basilika, timjami, rosmariini), juoksevaa hunajaa, suolaa ja pippuria. Pihvi kevään juureksilla ja black & white kastikkeella on valmis.
Jälkkäri tehdään etukäteen, nautitaan vesillä
Pannacotta & raparperikompotti, tehdään kotona valmiiksi kannellisiin annospurkkeihin.
5 dl kermaa tai maitoa
1 dl hyytelösokeria
1 tl vaniljasokeria
Sekoita kattilassa ja keitä puoli minuuttia. Kaada astioihin
Raparperia, kanelia, sokeria, loraus jallua, keitä hilloksi. Purkista pannacotan päälle ennen nauttimista.
Merellä maistuu helposti syötävä snackki
Kylmäsavulohirööra
– Piipanojan kylmäsavulohta
– Salottisipulia
– Tilliä tai ruohosipulia
– Smetanaa tai creme fraichea
Pilko lohi ja sipuli pieniksi kuutioiksi ja sekoita, mausta yrteillä ja mausteilla. Levitä veneessä ohuen leivän (tunnbröd) päälle ja kiedo rullaksi.
Lohen voi korvata kinkulla tai tonnikalalla. Smetanan tilalle voi laittaa tuorejuustoa jota voi ohentaa maidolla.
Kun meri kiehuu
Kovemmalla kelillä valmistaudutaan syömään ja kokoamaan syötävät sitloorassa. Keitetään aamulla kiehuvan kuuma vesi. Täytetään ruokatermos nakeilla ja kaadetaan kuuma vesi päälle. Nakit pysyvät kuumina pitkälle päivään.
Nakit sämpylän väliin, mausteet maun mukaan päälle ja hodari on valmis.
Potut pottuina ja espanjalaisena munakkaana
Uusien perunoiden aikaan silli, kala aterian yhteydessä kannattaa keittää perunoita runsaasti. Ylijääneet perunat voi laittaa espanjalaiseen munakkaaseen tortillaan.
Viipaloi keitetyt perunat, pilko sipuli, sekoita munat 6 kpl, perunat, mausta suolalla, kypsennä kakku runsaassa oliiviöljyssä, käännä tortilla kannen avulla ja paista toinen puoli.
Kumoa tortilla lautaselle, ei haittaa vaikka ehtisi jäähtyä. Tortillan kanssa tapaspöytään sopii juusto esim manchego, mausteinen makkara, chorizo, tms, tomaattisiivut ja vaikkapa mozzarella-pallo maustettuna basilikalla, pippurilla ja oliiviöljyllä.
Palan painikkeeksi
Tapakselle sopii hyvin sangria, lämpimän päivän mieto juoma.
- Pullo punaviiniä
- Tilkka konjakkia tai jallua (1-2 dl)
- Appelsiinimehua 2 dl
- 11/2 L Spriteä
Sekoita juoma ja pidä kylmässä.