Siirry pääsisältöön
Hyvät merimiestavat
Published: 2020-11-25

Lemmikki laineilla

Lemmikit ovat perheenjäseniä ja siinä roolissa itseoikeutettuja mukaanlähtijöitä myös venereissuille. Tavallisimmin mukana kulkee koira. Lemmikin mukanaolo vaikuttaa myös turvallisuuteen. Muistathan, että meiltä Alandiasta voit aina kysyä, jos joku turvallisuusasia askarruttaa!

lemmikkilaineilla_irjacheri_2_2000x1285px
  1. Koiran tulisi totella käskyjä. Tämä sääntö pätee tietysti maissakin, mutta korostuu veneessä, jossa tilanteet ja tunnelmat voivat vaihdella nopeasti ja koiran kouluttamiseen ei juuri sillä hetkellä ole aikaa. Satsaa siis perusoppeihin jo ennen köysien irrottamista.
  2. Koiran on tiedettävä paikkansa. Veneessä koiraa ei sidota kiinni, koska jos vene joutuu merihätään, niin koiran on päästävä pelastautumaan. Koiraa ei myöskään laiteta veneessä lyhytaikaisestikaan kiinni tavallisella hihnalla. Jos koira syystä tai toisesta yrittää hypätä veteen tai laiturille, voi hihna muuttua hirttosilmukaksi ja purjeveneessä koiran hihna saattaa vaarallisesti takertua liikkuvaan köysistöön. Maissa taas koirat pidetään pääsääntöisesti aina kiinni.
  3. Koiralla on oltava omat pelastusliivit. Mielellään sellaiset, missä on nostokahva selässä. Se helpottaa huomattavasti koiran nostamista takaisin veneeseen.
  4. Rantautumisen ajaksi koira on syytä jättää veneen sisätiloihin kunnes koiraan ehditään kiinnittää huomiota. Maihin noustaan siinä vaiheessa kun koira on hyvin rauhoittunut.
  5. Muista ottaa mukaan veneeseen koiralle mahdollisesti kuuluvat lääkkeet. Osa koirista voi varsinkin pentuvaiheessa kärsiä matkapahoinvoinnista ja sitä voidaan lääkitä. Myös punkkikarkote, punkkipihdit ja lääkitys käärmeenpureman varalle on hyvä löytyä koiran tarvikkeista. Jos käärme pääsee puremaan, on eläinlääkärissä käynti joka tapauksessa välttämätöntä.
  6. Muista tarjota koiralle vettä kupista. Koiraa ei kuulu totuttaa juomaan veneen laidalta suoraan vedestä, vaan aina koiralle varatusta juoma-astiasta.
  7. Järjestä koiralle aina mahdollisuus päästä varjoon.
  8. Koirankaan ei kuulu mennä uimaan, jos vedessä on sinilevää.
  9. Koira tarvitsee päivittäisen liikunta-annoksensa. Anna siis koiran ulkoiluttaa sinua maissa mielin määrin.
  10. Muista koirankakkapussit.

Pelastusliivit kuuluvat myös lemmikille!

Nainen ja mäyräkoira veneen kannella.

Alandia toivottaa mukavia yhteisiä veneilyhetkiä!

Lue tästä veneilyvinkit lapsille!

utombordare-bla-1

Moottorivene - sisämoottori

inombordare-bla

Moottorivene - perämoottori

segelbat-bla

Purjevene

vattenskoter-bla

Vesijetti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

OKAND_HAMN1

Tuntemattomaan satamaan rantautuminen: näin onnistut

Mitä kannattaa ottaa huomioon, jos venematka suuntautuu vieraille vesille ja…
Båtar i hamnen

Veneet ovat haluttua riistaa – tuota varkaille pettymys

Vuosittain tuhannet veneet ja venemoottorit joutuvat maassamme varkaiden käsiin. Synkkiä…
merimerkitkovilla_2000x1285px

Merimerkit kestävät kovatkin kelit

Merimerkit ovat alttiina ankarille sääolosuhteille: auringon, tuulen ja kosteuden vaihtelu…