Hoppa till huvudinnehåll
Sjövett
Published: 2020-10-15

Båtar är stöldbegärliga – gör tjuven besviken!

Fritidsbåtar, speciellt snabba motorbåtar med kraftiga motorer, är begärliga objekt för avancerade stöldligor. Gör vad du kan för att skydda din båt!

Båtar i hamnen

Tusentals båtar och båtmotorer stjäls varje år i Sverige. Det här är tråkiga siffror och en dyster verklighet för båtägarna. Snabbgående motorbåtar är mest attraktiva och tjuvarna kan hinna långt i en sådan båt innan stölden upptäcks. Risken för båtstölder är som allra störst tidigt och sent på båtsäsongen då det är minst liv och rörelse i hamnarna.

Gemensam övervakning

– Det lönar sig att ha bra bevakning i hamnen eller på uppställningsplatsen om den inte är inhägnad. Båtägare kan gå ihop i ett nätverk och anlita en bevakningsfirma eller satsa på kameraövervakning, säger skadechef Ricard Sjöström vid Alandia Båtförsäkring.

Om du inte använder din båt under en längre tid under sommarsäsongen – be någon bekant att ha uppsikt över den och låt den gärna se bebodd ut.

Kom också ihåg att märka din båt med både skrovnumret och namnet på dolda platser.

Godkända stödskydd

På marknaden finns olika typer av godkända stöldskydd som låsanordningar och elektroniska skydd som startspärrar och spårsändare. Du får rabatt på premien om du investerar i stöldskydd som Alandia Båtförsäkring godkänt. Fråga först och köp sedan!

– Kom också ihåg att märka din båt med både skrovnummer och namn på dolda platser. Förse gärna din båt med personliga detaljer, till exempel dekorationsränder på skrovet, säger Ricard.

Fotografera och dokumentera

Fotografera din båt noga och även utrustningen. Anteckna fabrikat och tillverkningsnummer på dyrbar utrustning. Lämna inget dyrbart löst i båten utan ta sådant med dig hem.

– Ingen vill få sin båtsommar förstörd på grund av stöld. Ta dig därför tid att skydda din båt på bästa sätt, säger Ricard Sjöström.

utombordare-bla-1

Inombordare

inombordare-bla

Utombordare

segelbat-bla

Segelbåt

vattenskoter-bla

Vattenskoter

Relaterade artiklar

Gas Gage Illuminated Full

”Alla kan sänka sin bränsleförbrukning för båten”

Att minska båtens bränsleförbrukning är bra för både miljön och…
Grundsund, Bohuslän, west coast Sweden

7 tips när det är trångt i hamnen

En trång hamn med många båtar kan verka skrämmande att…
respekt_for_naturen

Respekt för naturen

Vi som älskar båtlivet är beroende av den vackra naturen…