Hoppa till huvudinnehåll
Sjövett
Published: 2020-11-05

Lägga till i naturhamn – enkelt om du tar det lugnt

Att hitta ett smultronställe långt från brygga och servicehus, lägga till och gå iland där det passar skänker frihetskänsla och livsglädje åt de flesta av oss. Att lägga till i naturhamn behöver inte vara svårt. Se till att ha gott om tid och koll på vinden så kan du stiga i land bland klippor, stenar, träd och ängar.

Genre – 3

För dig som är van att lägga till i naturhamnar går det säkert som en dans, men för dig som är nybörjare kommer här några tips! Ta del av väderleksrapporterna, kontrollera vindriktningen och anpassa valet av hamn därefter. Sök dig till lä eller en plats där du kan lägga till med fören mot vinden och tänk på att matcha ankare med botten. När du lägger till i naturhamn är det bra att förtöja fören mot land och lägga i ankare från aktern.

FÖRTÖJ ALLTID FÖR STORM

När du förtöjer din båt, förtöj den alltid för storm. Vädret kan ändras snabbt! Använd linor av god kvalitet, gör knopar som håller om vinden friskar i, se till att tampar är fästa på ett sätt som inte nöter på dem och använd gärna någon typ av ryckdämpning. Om du stannar över natten, ta en sista titt på väderleksrapporten och förtöjningar innan du somnar.

FÖRBEREDELSER OMBORD

Börja med att kontrollera att du har två tampar fästa i båtens för och att ankarlinan är fäst i båtens akter. Se efter att alla linor kan löpa fritt, att de inte är trassliga eller har knutar. Om ni är flera ombord, kom överens om vem som ska göra vad under tilläggningen.

Lägga till i naturhamn

ATT HITTA RÄTT PLATS

När du har hittat ett fint område behöver du söka dig fram till en lämplig plats att lägga till på. Kör sakta in mot land och se efter att det är nog djupt. Leta efter något du kan förtöja förtamparna i, till exempel stenar eller träd. I vissa naturhamnar finns ringar som du kan förtöja båten i. Är det för grunt eller opassande av andra skäl, backa sakta ut och smyg in på nytt en bit ifrån. Upprepa tills du hittar en lämplig plats med bra djup ända in mot land.

Om du har sällskap ombord, dela gärna upp er så att en av er står vid ratten och den andre spanar i fören.

Lägga till i naturhamn

Att lägga till

Då du har hittat en passande plats, backa ut igen och kör in mot land på nytt, men stanna 3-5 båtlängder från stranden. Ta ankaret som du har förberett i aktern och släpp det försiktigt rakt ned i vattnet. Smyg in mot land och låt ankarlinan löpa ut.

När du är nära land, håll emot i ankarlinan och känn efter så att ankaret har fäste. Angör ankarlinan tillfälligt. Stig sedan i land och gör först fast förtampen på den sida som går upp mot vinden, annars kan båten driva. Gör sedan fast den andra förtampen. Gå bak i aktern och dra i akterlinan så att förtamparna spänns. Gör fast ankarlinan i aktern så att alla linor är spända.

Lägga till i naturhamn

Du är nu redo att stiga i land och njuta i naturen!

utombordare-bla-1

Inombordare

inombordare-bla

Utombordare

segelbat-bla

Segelbåt

vattenskoter-bla

Vattenskoter

Relaterade artiklar

Bar i båt

Härligt båtliv med barn ombord

Alla barn kan trivas ombord på båtar, säger Alexandra Lindahl…
Barn i båten

Barn i båten

Bästa barn, vill du bli en skicklig båtförare? Om svaret…
DSC_0558

Solveig – eldsjäl som räddar liv och egendom

Ålands Sjöräddningssällskap r.f. har flera motiverade och duktiga frivilliga sjöräddare…