Veneilyn trendit 2022: lyhyitä venereissuja, vastuullisuutta ja kysyntää palveluille
Miten suomalaiset veneilevät tänä kesänä, ja mitä on odotettavissa tulevina vuosina? Listasimme asiantuntijoiden havainnot.
Veneily on tänä päivänä haluttu harrastus, jonka suosiota koronapandemia vain lisäsi. Veneille on nyt kysyntää ja ensirekisteröintien määrä on lisääntynyt. Veneiden kyytiin ja ruoriin uskaltautuu entistä useampi.
Kaksi veneilyeksperttiä, Alandian asiakkuuspäällikkö Robert Rostedt ja Aalto Veneilyn toimitusjohtaja ja yrittäjä Joonas Tunturi vastaavat, millaisia veneilytrendejä he ovat havainneet. Mistä nyt tuulee?
1. Uudet veneilijät, uudenlaiset veneilytavat ja pikanautinnot
Veneilyn pariin on tullut runsaasti uusia veneilijöitä, joilla ei ole veneilyhistoriaa.
“Ennen veneily opittiin tai siihen kasvettiin jo lapsuudessa. Taidot siirtyivät vanhemmilta lapsille. Näin ei enää välttämättä ole, ja se on lisännyt koulutuksen tarvetta. Veneilyä ja vesillä liikkumista opiskellaan ja veneilyä harrastetaan nyt eri tavalla kuin ennen”, Joonas Tunturi kertoo.
Siirtyminen viikkoveneilystä kohti nopeatempoisempaa veneilyä on yksi uudenlainen tapa nauttia veneilystä.
“Yhä harvempi viettää enää neljän viikon kesälomaansa veneessä. Nyt mennään illaksi tai viikonlopuksi johonkin lähelle”, Robert Rostedt sanoo.
Veneissä ei välttämättä ole kunnon yöpymismahdollisuutta. Moni kaipaa siis myös majoituspaikkaa saaristossa.
“Mennään veneellä mutta yövytään hotellissa ja syödään ravintolassa tai grillataan rantakalliolla. Helppoa ja haluttua”, Rostedt tiivistää.
2. Huolettomampaa ja huoltovapaata veneilyä
Tarpeet ja odotukset veneilylle eivät ole samanlaisia kuin ennen. Kaikilla ei ole aikaa itse panostaa veneen ylläpitoon, ja palveluita ostetaan ammattilaisilta.
“Halutaan veneillä, mutta ei haluta oheistoimintaa ja huoltoa”, Robert Rostedt kuvailee.
Yksi uudenlainen palvelu on veneen isännöintipalvelu.
“Se on palvelu, jolla autetaan omistajia veneiden kanssa. Veneisännöinti auttaa löytämään oikeat ihmiset ja tekijät. Kilpailutamme tarvittaessa palvelut ja voimme vaikka viedä veneen huoltoon”, Joonas Tunturi kertoo Aalto Veneilyn isännöintipalvelusta.
3. Vauhdin hurmaa vesiskootterilla tai ekologisesti purjeilla ja sähköllä
Moottoriveneily on Suomessa suosittua. Moottorit, veneet, veneiden arvo ja nopeudet ovat kaikki kasvaneet. Moottoriveneily on kasvattanut suosiota, mutta vesijettien eli vesiskootterien suosio on nyt kaikkein voimakkaimmassa kasvussa.
Polttoaineiden hinnat ja kestävän kehityksen trendi voivat kuitenkin johtaa tulevina vuosina purjehduksen ja hitaampien moottori- ja sähköveneiden lisääntymiseen.
“Nyt mietitään hiilijalanjälkeä ja ekologisuutta, panostetaan lähimatkailuun. Purjehdus sopii siihen hyvin. Vielä purjehdusharrastuksen lisääntyminen ei näy tilastoissa, mutta entistä enemmän on jo nuoria purjehtivia perheitä”, Robert Rostedt kertoo.
Sähköveneet ovat vielä harvinaisia, vaikka ne ovat kehittyneet ja saatavuus on parantunut.
“Sähkökäyttöiset moottorit ja sähkö tekniikkana sopii veneilyyn hyvin. Veneet seisovat pitkiä aikoja laiturissa, jossa niitä voidaan rauhassa ladata. Lisäksi toimintasäde on sopiva lyhyempiin matkoihin, joita veneilijät muutenkin nyt suosivat”, Rostedt toteaa.
4. Vuokraveneilyä ja yhteiskäyttämistä
Veneiden vuokraaminen on kasvattanut suosiotaan ja tullut entistä helpommaksi. Yhä useampi haluaa veneillä silloin tällöin, mutta ei omistaa venettä.
“Vuokraveneily on tietynlaista yhteiskäyttämistä. Se sopii tähän aikaan, jossa ekologiset ja vihreät arvot korostuvat. Myös yhteisomistajuus- eli kimppaveneilymalli on varmasti nousussa tulevaisuudessa”, veikkaa Joonas Tunturi.
Uusi tapa vuokrata vene on veneosuusvuokraus. Siinä veneilijä vuokraa osuuden veneestä ja saa veneilykauden ajan aina saman veneen käyttöönsä. Vuokraosuuden suuruus määrää veneilypäivien määrän, ja joka kuukausi on käytettävissä tietty määrä päiviä.
“Vene tulee tutuksi, esittely ja tutustuminen tarvitaan vain kerran. Olo on kuin omalla veneellä, mutta huoltovastuu ei ole itsellä. Veneen omistaja taas saa luotettavan, pitkäaikaisen vuokralaisen edullisin kustannuksin. Vene on käytössä ja jopa tuottaa kotisatamassa seisomisen sijaan”, Joonas Tunturi kertoo lanseeraamastaan uudesta osuusvuokrauspalvelusta.
5. Turvallisesti ja vastuullisesti vesillä
Nykyveneilijät ovat yhä vastuullisempia ja käyttäytyvät hyvin. Kun veneilijöiden määrä lisääntyy, on pakostakin oltava aiempaa vastuullisempi ja huomioitava muut vesillä liikkujat.
“Vastuullisuus on kehittynyt hyvään suuntaan. Aina voi kuitenkin pohtia omaa käyttäytymistään ja ottaa muut veneilijät huomioon paremmin. Kellään huviveneilijällä ei oikeastaan pitäisi olla kova kiire”, Robert Rostedt sanoo.
Ihmiset ovat nykyään turvallisuushakuisia ja veneilyyn liittyvä koulutuskin on lisääntynyt. Perusosaamiseen kannattaakin panostaa, eikä veneen tekniikkaan tule luottaa liikaa.
“Veneessä täytyy osata toimia, vaikka elektroniikka sammuisi. Paperikartta kuuluu veneeseen”, Rostedt muistuttaa.
Me Alandialla tunnemme veneilyn. Haluamme kertoa vesillä liikkujille turvallisesta veneilystä, veneen omistamisesta ja vakuuttamisesta. Sillä veneily on parasta silloin, kun tietää, mitä tekee. Tunne veneily Alandian kanssa: lue lisää venevakuutuksista tästä ja seuraa meitä myös somessa.