Siirry pääsisältöön
Vesijetti
Published: 2020-11-25

Värikkäässä kypärässä ja puvussa näyt

Vesi on kylmempää ja jetin selkään kiipeäminen hankalampaa kuin kuvittelit. Rantaan on pitkä matka ja häikäisevän kirkkaan veden vuoksi sinua on vaikea nähdä. Tilanne voi olla juuri tämä, kun putoat vesijetin kyydistä. Kun käytät värikästä kypärää ja kuiva- tai märkäpukua, näyt vedessä ja kestät kylmää paremmin, kunnes pääset taas jetin selkään tai saat apua.

Vesihiihtäjien nopeus on noin 20–30 solmua ja vesihiihtäjät kaatuvat tämän tästä! 40 tai 50 solmun vauhtia kulkevan vesijetin kyydistä putoamisen luulisi tuntuvan samalta, mutta sitä se ei suinkaan ole. Vesi on kylmää ja erona vesihiihtäjään olet todennäköisimmin yksin, eikä mukana ole kaveria, joka vetäisi sinut ylös saman tien. Suuremman nopeuden vuoksi isku on vesijetin kyydistä pudottaessa selvästi kovempi kuin vesisuksilla kaaduttaessa. Vesijetissä on lisäksi paljon kovia osia ja voit esimerkiksi iskeä leukasi tai kylkesi ohjaustankoon, jos kaadut tai lennät korkeassa aallokossa kyydistä huonossa kulmassa. Seuraavassa muutama yksinkertainen turvakeino, kun haluat nauttia vesijetteilystä, vauhdista ja vedestä.

Kypärällä on kaksi tehtävää

Kypärä suojaa päätäsi ja leukaasi törmäystilanteissa tai kun putoat jetin kyydistä kovassa vauhdissa sekä auttaa muita näkemään sinut paremmin, kunhan valitset värikkään kypärän. Näkyminen on tärkeä asia kahdestakin syystä: auttamaan tulevat löytävät sinut paremmin ja näkyvä kypärä pienentää riskiä, että joku ajaa vedessä päällesi.

Vedellä täyttyvä kypärä tuo kuitenkin putoamistilanteisiin yhden yllätysmomentin lisää. Siksi kannattaa kokeilla, miltä kypärän kanssa sukeltaminen tuntuu, jotta se ei tule yllätyksenä, jos satut putoamaan jetin kyydistä.

Märkäpuku helpottaa jetin päälle kiipeämistä

Mikään ei jäykistä ihmisen raajoja niin nopeasti kuin kylmä, ja jäykkiä raajoja nyt kaikkein viimeksi kaipaat silloin kun sinun on uitava vesijettisi kiinni ja noustava takaisin sen päälle. Lisäksi kylmä ajoviima voi jäykistää sinut jo ennen veteen joutumista. Siksi hyvä kuiva- tai märkäpuku on kannattava sijoitus, joka suojaa sinua kylmältä sekä ajaessasi että veden varaan joutuessasi.

Pelastusliivi on (melkein) liian itsestään selvä asia, ettei sitä tarvitsisi edes mainita

Käytä aina pelastusliiviä, mieluiten haaravyöllistä mallia, koska muuten liivi nousee veteen pudotessasi helposti osittain tai kokonaan pään yli. Pelastusliivin ei tarvitse nousta kuin korviin asti, kun se jo haittaa uimista. Valitse värikäs liivi, niin näyt paremmin. Koska sinun täytyy pystyä uimaan ja nousemaan mahdollisimman ketterästi takaisin jetin päälle, valitse liivi, joka ei haittaa liikkumistasi. Tutustu tekemiimme pelastusliivitesteihin!

utombordare-bla-1

Moottorivene - sisämoottori

inombordare-bla

Moottorivene - perämoottori

segelbat-bla

Purjevene

vattenskoter-bla

Vesijetti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nämä kolme jettiharjoitusta voivat pelastaa henkesi.

Nämä kolme harjoitusta vesijetillä voivat pelastaa henkesi

Käytä kesäpäivä hyödyksi ja tee vesijetillä pari harjoitusta, jotka lisäävät…
Vinterförvaring_vattenskoter

Vesijetin talvisäilytys

Vesijetit houkuttavat valitettavasti myös varkaita. Jos säilytät vesiskootteriasi laiturissa talvisäilytykseen asti,…
Venetrendit_vesijetti

Vesijetteile turvallisesti: vaate- ja varustevinkit vesijetin selkään

Yhä useampi innostuu vesijetistä vaihtoehtona veneelle. Kun vaatteet ja varusteet…