Nämä kolme jettiharjoitusta voivat pelastaa henkesi
Käytä kesäpäivä hyödyksi ja tee jetillä pari harjoitusta, jotka lisäävät varmuuttasi vesillä.
– Nämä helpot, mutta tärkeät harjoitukset auttavat tajuamaan, kuinka alttiina äkkiä olet, jos jotain ikävää sattuu, kertoo jettiasiantuntija Niklas Ohlsén.
Vesijetit eivät ole enää pienen niistä innostuneen sisäpiirin juttu. Uudet asiakasryhmät ovat heränneet huomaamaan jettien hyödyt. Sekä perheet että ikäihmiset ovat löytäneet jetin vaihtoehtona pienelle veneelle.
– He käyttävät jettejä päiväreissuilla. Uusin tänä vuonna nähty trendi on, että jetillä halutaan myös ajaa töihin, kertoi venemessuilla jettikauppias Niklas van Doorn.
Uusien, kokemattomien jetinkuljettajien myötä turvaharjoittelun tarve kasvaa. Pyysimmekin siksi vesijettiasiantuntija Niklas Ohlsénia laatimaan harjoitteluohjelman kaikille, jotka haluavat hioa taitojaan ja saada lisää varmuutta jetillä liikkumiseen.
– Näiden kolmen harjoitteen hyvä puoli on päästä treenaamaan onnettomuustilanteita turvallisissa olosuhteissa. Oma toiveeni on, että kun tiedostat millaiseen pinteeseen saatat joutua, paneudut turvallisuusasioihin entistä laajemmin, sanoo Ohlsén.
Harjoitus 1: Ui jetin luo
- Pyydä mukaan kaveri ja lähtekää ajelulle tyynessä säässä. Pukeutukaa tavallisesti käyttämiinne varusteisiin.
- Valitkaa rauhallinen alue, jossa ei ole muuta veneliikennettä.
- Hyppää veteen ja pyydä kaveria ajamaan 10 metrin päähän.
- Yritä uida jetin luo ja nousta kyytiin.
- Vaihtakaa rooleja tai toistakaa harjoitus niin, että kasvatatte etäisyyttä ensin 20 metriin, sitten 30 metriin ja niin edelleen.
– On hyvä muistaa, että pudotessasi kyydistä jetti jatkaa tyynellä säällä matkaa noin 70 metriä, vaikka käyttäisitkin turvakytkintä oikein.
Pidä tämä mielessä jos 10 tai 20 metrin matkan uiminen tuntuu raskaalta, sanoo Niklas Ohlsén.
Lisää vaativuutta harjoitukseen saat tekemällä sen tuulisella säällä.
Harjoitus 2: Hyppää kyydistä vauhdissa
Tämä harjoitus on haastavampi versio edellisestä. Sen tekemistä suositellaan vain, jos fyysinen kuntosi on hyvä ja olet taitava uimari. Harjoitus vaatii kypärän ja pelastusliivit.
- Pyydä mukaan kaveri ja lähtekää ajelulle tyynessä säässä. Pukeutukaa tavallisesti käyttämiinne varusteisiin. Varmistakaa että molemmilla on mukana turvakytkin.
- Valitkaa rauhallinen alue, jossa ei ole muuta veneliikennettä.
- Nostakaa nopeus 20 solmuun.
- Takana istuva pitää kiinnitettyä turvakytkintä, joka sammuttaa moottorin, jotta vältetään sen voimakas vesisuihku.
- Hyppää jetistä niin, että turvakytkin on kunnolla kiinni käsivarren ympärillä.
- Ui jetin luo ja nouse kyytiin.
– Tämä harjoitus on rankka, mutta tärkeä. Saat tuntuman siihen, miten epämiellyttävää on pudota 40 solmun vauhdissa. Näin on helpompi ymmärtää, mitä tarkoittaa pudota kyydistä 55-60 solmussa, selittää Niklas Ohlsén.
Harjoitusvauhti ei 40 solmua sattumalta. Moni vesihiihdon harrastaja kaatuu noin 35 solmun vauhdissa, eikä koe sitä suureksi ongelma.
– Ero 35 ja 40 solmun välillä on kuitenkin yllättävän suuri. Tämän saman harjoituksen tekeminen hiljaisessa vauhdissa on oikeastaan vain itsepetosta, toteaa Ohlsén.
Harjoitus 3: Rantaudu jetillä
- Lähde ajamaan tyynessä säässä. Jos kaipaat lisää vaikeusastetta, valitse tuulinen päivä.
- Pysäytä jetti 100 metrin päähän rannasta.
- Sammuta moottori.
- Rantaudu sitten jetillä.
– Sanonpa vaan, että Onnea matkaan! Yritä ensin ilman melaa ja huomaat pian olevasi aika lailla avuton. Myös teleskooppimelalla tämä on tiukka harjoitus. Joudut toimimaan lähes mahdottomassa asennossa ja vaihtamaan puolta joka melanvedolla, kuvaa Ohlsén.
– Hyvällä tuurilla pääset eteenpäin 0,5–1 solmun vauhtia ja joudut käyttämään kaikki voimasi. Tajuat nopeasti, ette todellakaan halua joutua tähän tilanteeseen tuulessa.
Me Alandialla tunnemme veneilyn. Haluamme kertoa vesillä liikkujille turvallisesta veneilystä, veneen omistamisesta ja vakuuttamisesta. Sillä veneily on parasta silloin, kun tietää, mitä tekee. Tunne veneily Alandian kanssa: lue lisää venevakuutuksista tästä ja seuraa meitä myös somessa.