Hyvät merimiestavat

Kuka väistää vesillä? Kertaa veneen väistämissäännöt

Veneillessä eteen voi tulla yllättäviä tilanteita. Jotta vaaratilanteilta vältyttäisiin, jokaisen veneilijän on tunnettava väistämissäännöt. Kertaa tästä, kuka väistää ja miltä puolelta.

Alandia-Antti_Irja-38

On olemassa selvät säännöt, milloin veneellä on väistämisvelvollisuus. On kuitenkin hyvä tietää, että lain mukaan veneilijän tulee aina pyrkiä välttämään törmäys – riippumatta siitä, onko veneellä sääntöjen mukaan oikeus pysyä kurssissaan.

”Tärkeintä on aina välttää vaarallisia tilanteita ja törmäyksiä”, sanoo Alandian venevakuutuksen vahinkopäällikkö Ricard Sjöström, jolla on pitkä kokemus veneilystä sekä työn puolesta että vapaa-ajalta.

”Veneen väistämissäännöt tekevät veneilystä turvallisempaa, kun vesillä on samaan aikaan isoja ja pieniä veneitä. On kuitenkin aina otettava olosuhteet huomioon ja pidettävä turvallisuus etusijalla.”

Suurin osa veneilyonnettomuuksista tapahtuu satamassa, mutta myös veneväylillä voi sattua törmäyksiä. Pääsääntö on, että ohittava vene väistää ohitettavaa ja moottorivene väistää aina purjevenettä.

1. Ohittava väistää ohitettavaa

Ohita siltä puolelta, mikä on mielestäsi turvallisempi. Huomioi vastaantuleva liikenne ja oman veneesi aaltojen vaikutus.

Ohittava väistää ohitettavaa

2. Kohdattaessa moottoriveneet väistävät oikealta.

Osoita vastaantulijalle, että olet huomannut hänen lähestyvän, siirtymällä väylän oikeaan reunaan. Samalla teet tilaa turvalliselle väistämiselle.

Kohdattaessa moottoriveneet väistävät oikealta.

3. Kulkusuuntien risteytyessä vasemmalta tuleva väistää

Tee siis kuten autoilija tasa-arvoisessa risteyksessä. Vasemmalta tuleva väistää, mikäli mahdollista, oikealta tulevan perän takaa.

Kulkusuuntien risteytyessä vasemmalta tuleva väistää

4. Moottorivene väistää aina purjevenettä

Kulkusuunta ei ratkaise, vaan käyttövoima. Purjevenekin katsotaan moottoriveneeksi, jos se liikkuu moottorin voimalla.

Moottorivene väistää purjevenettä

5. Purjeveneet väistävät tuulen mukaan.

Jos tuuli on samalta puolelta, tuulenpuoleinen väistää. Jos tuuli on eri puolilta, se väistää, jolla tuuli on vasemmalta puolelta.

6. Vene väistää aina laivaa.

Myös purjevene väistää laivaa. Fiksu veneilijä pyrkii mahdollisuuksien mukaan välttämään tiukkoja kohtaamisia laivan kanssa. On myös hyvä muistaa, että huviveneiden velvollisuutena on väistää kauppa-aluksia.

Veneilijän perustaitoihin kuuluu myös meri- ja väylämerkkien tunteminen. Kertaa merimerkkien merkitykset tästä.

Me Alandialla tunnemme veneilyn. Haluamme kertoa vesillä liikkujille turvallisesta veneilystä, veneen omistamisesta ja vakuuttamisesta. Sillä veneily on parasta silloin, kun tietää, mitä tekee. Tunne veneily Alandian kanssa: lue lisää venevakuutuksista tästä ja seuraa meitä myös somessa.

Laske vakuutuksen hinta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Barn i båten

Lapsia veneessä!

Rakas lapsi,Tässä sinulle ohjeet, kuinka kasvat isona taitavaksi veneilijäksi.
navigationsapp

Navigointisovellusten edut ja haitat

Miten navigointisovellukset toimivat tabletilla? Vastaus on selvä: yleisesti ottaen huonommin…
alandia-rbk-06

Luonnonsatamaan on helppo rantautua, mutta rauhallisuus on valttia

Kesän houkuttelevin rantautumispaikka voi löytyä kaukana palveluista ja laitureista. Pidä…