Paukkuliivin huolto: pidä liivit kunnossa, niin ne pitävät sinut pinnalla
Paukkuliivit pelastavat henkiä, kunhan ne on tarkistettu ja huollettu säännöllisin väliajoin. Näin huollat paukkuliivisi ja pidät sen turvallisena.
Automaattisesti täyttyvällä pelastusliivillä eli paukkuliivillä tai automaattiliivillä on paljon hyviä ominaisuuksia tavalliseen pelastusliiviin verrattuna. Paukkuliivi pitää pään vedenpinnan yläpuolella, mikä helpottaa hengittämistä, vaikka joutuisi virran viemäksi tai tajuttomaksi.
Paukkuliivin noste on myös suurempi kuin tavallisessa pelastusliivissä, jossa on kiinteät kellukkeet. Paukkuliivin noste on vähintään 100 newtonia (N), kun tavallisessa pelastusliivissä se on usein 50 newtonia.
Monet pitävät paukkuliiviä myös kokonsa puolesta kätevämpänä kuin kiinteällä kellukkeella varustettua liiviä, joka vie tilaa myös silloin, kun sitä ei tarvita. On olemassa myös hybridiliivejä, joissa on sekä kiinteät kellukkeet että täyttyvä kelluke.
Paukkuliivin huolto varmistaa, että mekanismi toimii
Paukkuliivin sisällä on kaasupatruuna, joka on ruuvattu kiinni venttiiliin. Venttiili avautuu kastuessaan, ja tällöin liivi täyttyy nopeasti. Jos mekanismi ei toimi, liivi ei kelluta. Toimimaton mekanismi on johtanut useisiin kuolemantapauksiin ympäri maailmaa. Siksi paukkuliivin huolto on tärkeä toimenpide. Lasten ei tule käyttää paukkuliivejä, sillä niiden käyttö vaatii uimataitoa ja teknistä osaamista.
Jos kaasupatruunaa ei ole kiinnitetty ylimääräisellä pidikkeellä, se voi irrota esimerkiksi pomppivan ajon aikana. Koska kaasupatruuna ja mekanismi on piilotettu liivin sisään, patruunan irtoamista on vaikea havaita. Kaasupatruuna ja sen laukaiseva sulake on myös vaihdettava tietyin väliajoin. Kaikkiin kaasupatruunoihin ja sulakkeisiin on merkitty viimeinen käyttöpäivä.
Paukkuliivin tarkistus: tee se näin
Voit tarkistaa paukkuliivin mekanismin ja kaasupatruunan itse. Jotkut mekanismit on varustettu mittareilla ja indikaattoreilla, jotka näyttävät esimerkiksi vihreää tai punaista. Tämä ei kuitenkaan riitä kertomaan, että liivi toimii.
Liivin täyttömekanismi on usein veden roiskeilta suojattuna yhden tai useamman kangaskerroksen alla. Jotta pääset mekanismiin käsiksi, voit joutua avaamaan napit, tarranauhakiinnityksen tai vetoketjun. Tämän jälkeen voit tarkistaa, onko kaasupatruunan erikoispidike paikallaan (katso kuva alla). Jos liivistäsi puuttuu erikoispidike, ota yhteyttä jälleenmyyjään vian korjaamiseksi.
Tarkista nämä vähintään kerran vuodessa:
- Onko kaasupatruuna paikallaan ja onko voimassaoloaikaa jäljellä? Sisältääkö patruuna tarpeeksi kaasua? Tämän saat selville punnitsemalla kaasupatruunan. Täyden patruunan paino on merkitty patruunaan.
- Onko laukaisumekanismi ehjä? Onko sulakkeen voimassaoloaikaa jäljellä?
- Onko täyttyvä kelluke ehjä? Täytä kelluke ilmalla ja tarkista 24 tunnin kuluttua, onko se pysynyt täytenä.
Jos kaasupatruuna ja sulake on aika vaihtaa, sen voi useimmissa pelastusliiveissä tehdä itse käyttöohjeen mukaisesti. Jos olet epävarma, ota yhteyttä liivisi jälleenmyyjään.
TIESITKÖ, ETTÄ paukkuliiveissä on erilaisia laukaisumekanismeja? Kaikki paukkuliivit täyttyvät automaattisesti ilmalla tullessaan kosketukseen veden kanssa, mutta mekanismi vaihtelee. Useimpien Suomessa myytävien liivien sulake on tehty selluloosasta, joka kastuessaan laukaisee mekanismin ja täyttää liivin ilmalla. On olemassa myös liivejä, joiden sulake toimii suolapanoksella tai reagoi paineen muutokseen. Oli kyseessä sitten millainen mekanismi tahansa, sen toimivuus heikkenee ajan myötä. Siksi on tärkeää noudattaa voimassaoloaikaa ja vaihtaa sulake riittävän usein.
Me Alandialla tunnemme veneilyn. Haluamme kertoa vesillä liikkujille turvallisesta veneilystä, veneen omistamisesta ja vakuuttamisesta. Sillä veneily on parasta silloin, kun tietää, mitä tekee. Tunne veneily Alandian kanssa: lue lisää venevakuutuksista tästä ja seuraa meitä myös somessa.