Siirry pääsisältöön
Hyvät merimiestavat
Published: 2020-11-25

Luonnonsatamaan on helppo rantautua, mutta rauhallisuus on valttia

Kesän houkuttelevin rantautumispaikka voi löytyä kaukana palveluista ja laitureista. Pidä mielessä tuulen suunta ja varaa riittävästi aikaa, niin voit nousta maihin kesäpäivän lämmittämälle kalliolle, puun varjoon ja niittyjen keskelle. Jos tunnet itsesi epävarmaksi rantautumisen suhteen, älä epäröi kysyä meiltä apua. Sitä varten me Alandiassa olemme!

alandia-rbk-06

Veneillessä voi yltyä kaipuu rantautua luonnon keskelle. Kalliolle, josta pääsee metsään tai suojaiseen poukamaan, josta kulkea lähiniityille. Tottuneelta rantautuminen käy kuin tanssi, mutta vasta-alkaja voi hyötyä näistä vinkeistä. Tutustu säätiedotuksiin, tarkasta tuulen suunta ja valitse satama niiden mukaan. Hakeudu tuulensuojaan ja paikkaan, jossa voit nousta maihin keula tuuleen ja niin, että saat ankkurin pohjaan. Luonnonsatamissa veneen keula kiinnitetään aina rantaan päin ja ankkuri lasketaan perästä.

Kiinnitä vene aina myrskynkestävästi

Tyynelläkin kelillä vene on kiinnitettävä aina niin, että se pitää myös myrskyssä. Säätila voi muuttua nopeasti! Käytä hyvälaatuisia köysiä ja tee solmut, jotka kestävät voimistuvan tuulen. Huolehdi siitä, etteivät köydet pääse hankautumaan ja käytä aina jotain vaimenninta. Jos jäät yöksi, katso vielä viimeisin säätiedotus ja tarkista kiinnitykset ennen nukkumaanmenoa.

Valmistelut veneessä

Tarkista ensin, että veneessä on kaksi köyttä kiinnitettynä keulaan ja että ankkuriköysi on kiinnitetty veneen perään. Varmista, että kaikki köydet pääsevät juoksemaan vapaasti, eikä niissä ole solmuja tai sotkuja. Jos teitä on monta, tehkää etukäteen työnjako rantautumista varten.

Kuvassa on vene ylhäältä katsottuna vedessä keula jonkin matkan päässä rannasta, ankkuri näkyy perässä ja keulaköydet keulassa.

Sopivan paikan löytäminen

Kun olet löytänyt houkuttelevan kohteen, etsi rantautumiseen sopiva paikka. Aja rantaan hitaasti ja varmista riittävä syvyys. Etsi sopiva keulaköysien kiinnityspaikka, vaikkapa kivi tai puu. Joissain luonnonsatamissa on veneen kiinnitystä varten renkaita. Jos ranta on liian matala tai muuten sopimaton, peruuta varovasti ja yritä uudestaan vähän matkan päässä kunnes löydät riittävän syvän rannan.  Jos mahdollista, niin työnjako kannattaa tehdä niin, että yksi ohjaa ja toinen tähystää keulassa.

Kuvassa on vene ylhäältä katsottuna vedessä jonkin matkan päässä rannasta, yksi henkilö on perässä ja toinen keulassa.

Rantautuminen

Kun olet löytänyt sopivan paikan, peruuta ulos ja aja uudestaan rantaan, mutta pysähdy 3–5 veneenmitan päähän rannasta. Laske perään kiinnittämäsi ankkuri varovasti suoraan veteen. Aja hitaasti rantaan ja anna ankkuriköyden purkautua.

Kun olet lähellä rantaa, vedä ankkuriköydestä ja varmista, että ankkuri pitää. Sido ankkuriköysi tilapäisesti. Nouse sitten maihin ja kiinnitä keulaköysi ensin tuulen puolelta, muuten vene voi ajelehtia. Kiinnitä sitten toinen keulaköysi. Mene takaisin perään ja vedä ankkuriköyttä sisään niin, että keulaköydet kiristyvät. Sido lopuksi ankkuriköysi kunnolla niin, että kaikki köydet ovat kireällä.

Kuvassa on vene ylhäältä katsottuna vedessä suoraan rantaa vasten ja siinä näkyy, miten vene on kiinnitetty ankkurilla perästä ja kahdella köydellä keulasta johonkin kiinteään maalla.

Sitten voit nousta maihin ja nauttia luonnosta!

Me Alandialla tunnemme veneilyn. Haluamme kertoa vesillä liikkujille turvallisesta veneilystä, veneen omistamisesta ja vakuuttamisesta. Sillä veneily on parasta silloin, kun tietää, mitä tekee. Tunne veneily Alandian kanssa: lue lisää venevakuutuksista tästä ja seuraa meitä myös somessa.

utombordare-bla-1

Moottorivene - sisämoottori

inombordare-bla

Moottorivene - perämoottori

segelbat-bla

Purjevene

vattenskoter-bla

Vesijetti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

dsc03373-1-scaled

Hätäraketit ja hätäsoihdut veneessä

Hätätilanteessa täytyy osata toimia nopeasti. Siksi onkin hyvä valmistautua ja…
Väylämerkit

Väylämerkit haltuun!

Tunnetko väylien kardinaali- ja lateraaliviitat? Entä mitä mikäkin viestilippu tarkoittaa?
Venetrendit_veneilevä perhe

Veneilyn trendit 2022: lyhyitä venereissuja, vastuullisuutta ja kysyntää palveluille

Miten suomalaiset veneilevät tänä kesänä, ja mitä on odotettavissa tulevina…