Siirry pääsisältöön
Kysy meiltä
Published: 2021-07-07

Purjeet päreinä

Kerrankos sitä sattuu. Kokenutkaan vesilläliikkuja ei voi aina varautua ihan kaikkeen. Kokemus auttaa selviytymään hankalista tilanteista - niinkuin siitä, että purje päättää repeytyä kesken reissun. Alandiasta voi kysyä jo ennen reissuun lähtöä, mihin kaikkeen kannattaa varautua, jotta voi veneillä turvallisin mielin.

Antti Kantola on henkeen ja mereen purjehtija. Puoliso Irja-Marie Solin on sitä myös, mutta toistaiseksi vähemmillä merimaileilla. Mukana seilaa usein myös merimakkaraksi ja karvahaueksi tituleerattu mäyräkoira Cheri.

Tällä hetkellä alla on toinen purjevene, vuonna 2020 hankittu Carola (Finnflyer 31 CR) ja sen kanssa luonnistuvat pidemmätkin purjehdukset mukavasti.  Irja-Marien ja Antin purjehdusmatkoja voit halutessasi seurata myös Instagram -tililtä, jonne pariskunta päivittää veneilykuulumisiaan. https://www.instagram.com/carolasailing/

Purje mereen

– Juhannuspurjehdus oli sään puolesta komea kuin lapsuuden kesät, muistelee Antti. -Yhdeksän päivää aurinkoa ja myötätuulta putkeen. Irja-Marien ensimmäinen kunnon purjehduskesä ja ajattelin, että tämä purjehdus tulee kyllä jäämään mieleen unelmankaltaisena. -No jäi todella mieleen, nauraa Irja-Marie ja paljastaa elekielellään pidätellyn ironian.  -Oltiin tultu ensin Turusta Öröseen ja sieltä sitten lähdettiin pitkää väylää Jurmoon ja lopulta sieltä kohti Kökaria. Ajettiin spinaakkerilla ja tehtiin siinä sitten pikkuriikkinen merimerkin väistö spinnu ylhäällä, Antti jatkaa. -Spinnu käväisi vedessä ja vähän kokemattomamman kansimiehistön kanssa oli aika täpärällä, että se saatiin purje takaisin kyytiin. Eikä mennyt kuin pikku hetki, kun purje otti ja repsahti kokonaan.

Purje maihin

– Kokonaan oma episodinsa alkoikin siitä, kertoo Irja-Marie. – Kuljimme Kökarin saarella repeytynyt purje kainalossa etsimässsä huushollia, josta löytyisi sekä ompelukone, että heltiäisi lupa käyttää sitä. Onni oli sään kanssa puolellamme, ja lopulta ystävällishenkinen paikallinen perhe löytyi. Ja onneksi minulla on pukuompelijan tausta, niin ei ollut lopulta homma eikä mikään tehdä purjeesta taas merikelpoinen, muistelee Irja.

Purje mastoon

– Purje mastoon ja takaisin menoksi. Jälkiviisaus ei paljoa auta, mutta kyllä on saanut olla tyytyväinen, että keli oli niinkin kesy, kertoo Antti. -Ja tietysti spinaakkerin käytön yleistreeni on aina paikallaan ja ylipäätään meritaitojen ylläpito. Ei sitten hätäänny niin helposti, kun jotain erikoisia tilanteita tulee vastaan. 

Jatkoa luvassa

Antti ja Irja suunnittelevat alkavaa venekautta uuden veneen kanssa. Purjeet ovat ehyet, mutta käytettynä hankittuun veneeseen on koko ajan tehtävä jotain pientä, jotta se pysyy kunnossa. Turun saaristo on kotisaaristo ja sen vierasvenesatamat ovat tulleet tutuiksi. Mutta kun lähellä on tuhansia saaria, on helppo löytää uutta koettavaa jokaisella purjehduskerralla.

Haaveissa on päästä pidemmälle purjehdukselle kauas. – Välimeri ja Italia, sanovat Antti ja Irja miltei yhteen ääneen. 

Mies ja nainen vetävät köyttä purjeveneen kannella.

Irja-Marien ja Antin purjehdusmatkoja voit halutessasi seurata myös Instagram -tililtä, jonne pariskunta päivittää veneilykuulumisiaan. https://www.instagram.com/carolasailing/

Me Alandialla tunnemme veneilyn. Haluamme kertoa vesillä liikkujille turvallisesta veneilystä, veneen omistamisesta ja vakuuttamisesta. Sillä veneily on parasta silloin, kun tietää, mitä tekee. Tunne veneily Alandian kanssa: lue lisää venevakuutuksista tästä ja seuraa meitä myös somessa.

utombordare-bla-1

Moottorivene - sisämoottori

inombordare-bla

Moottorivene - perämoottori

segelbat-bla

Purjevene

vattenskoter-bla

Vesijetti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

hongell_2000x1285px

Aina ei veneillessä mene kuin Strömsössä

Kokemus ei estä vahinkoja tapahtumasta. Vesillä kulkemiseen liittyy aina ennakoimattomia…
olivia_jere

Köydessä on kaksi päätä

Olivia Heinonen ja Jere Niemi ovat kolmikymppinen opettajapariskunta. Purjehduskokemusta löytyy…