Siirry pääsisältöön
Veneen huolto
Published: 2020-11-25

Mitä laittaa veneen työkalupakkiin

Sinulla on varmasti omat suosikkisi työkalupakkiin laitettavaksi, sen mukaan millainen veneesi on ja mihin sitä käytät ja mitä pidät tärkeänä. Tässä vertailun vuoksi joitain yleisiä vinkkejä tarvikkeista, joista saattaa olla hyötyä.

89691305_6164244848713_6474071476780662784_n.png

Työkalupakissa on aina täydentämisen varaa, mutta harkinta on silti paikallaan. Tarpeellinen mukaan, mutta ylimääräistä painoa ei kannata turhaan haalia.  Sijoita työkalut ja tarvikkeet siten, etteivät ne putoa veteen! Housuntasku on helppo ratkaisu, mutta sieltä ne voivat pudota ja joudut onkimaan niitä merenpohjasta.

Pakolliset varusteet, kuten pelastusliivit, poistopumppu tai äyskäri ja sammutin on tietenkin aina oltava mukana. Muista myös oman telakkasi ja Suomen meripelastusseuran puhelinnumerot.

Monitoimityökalu

Kunnon monitoimityökalu on aina hyvä olla mukana. Sellainen on esimerkiksi perinteinen Leatherman. Valitse juuri omiin tarpeisiisi sopiva malli. Kun työkalussa on ruuvitaltta, jossa on erilaisia päitä, sekä sakset, veitsi ja saha, se sopii moniin tilanteisiin. Monissa malleissa on myös korkkiruuvi, jos haluat nauttia veneessä hyvää alkoholitonta viiniä.

Teippi

Moni tilanne on pelastettu kunnollisella teipillä. Kun veneessä on sähkö- ja ilmastointiteippiä, voit korjata väliaikaisesti melkein mitä vain. Halpa investointi turvallisuuteesi!

Tiivistysmassa

Veneen tärkein ominaisuus on, että se kelluu. Siksi on järkevää pitää mukana jonkinlaista tiivistysmassaa, jolla voi paikata vuotoja. Valitse tuote, joka sopii venemateriaaleihin ja pitää myös märissä oloissa. Stay Afloat muistuttaa muovailuvahaa ja sillä voi korjata esimerkiksi rikkinäisen laitaläpiviennin tai jopa haljenneen letkun.

Letkunkiristimet

Yksi vaatimaton kapistus, joita on veneessä monessa paikassa, on letkunkiristin. Jos jäähdytysletku, viemäriletku tai polttoaineletku irtoaa tai kuluu, muutama ylimääräinen letkunkiristin voi toimia kullanarvoisena apuna. Varmista, että sinulla on myös niiden kiristämiseen sopiva ruuvitaltta.

Varaosat

Ota tavaksesi tarkastaa aina, että sinulla on mukana kaikki olennaiset varaosat ja että osaat vaihtaa ne. Pelkät työkalut eivät riitä: kaikkea ei voi korjata ilman varaosia. Sulake on helppo vaihtaa, kunhan sinulla on oikeanlainen mukana. Muista ottaa mukaan myös voiteluöljyä ja jäähdytysnestettä, jotta voit huoltaa moottoriasi (jos sellainen on).

utombordare-bla-1

Moottorivene - sisämoottori

inombordare-bla

Moottorivene - perämoottori

segelbat-bla

Purjevene

vattenskoter-bla

Vesijetti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vesillelasku

10 arvokasta vinkkiä veneen vesillelaskuun

Lue vahinkopäällikkö Ricard Sjöströmin parhaat vinkit ennen vesillelaskua. Monet uskovat…
BIOBRANSLEN_1

Biopolttoainetta veneeseen? Ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja on useita

HVO, biodiesel ja etanoli. Bensiini- ja dieselmoottoreihin tarkoitettujen ympäristöä säästävien…
smt-3605

Veneesi tarkistuslista

Sekä ennen veneilykautta että sen aikana on hyvä varmistua, että…