Siirry pääsisältöön
Palvelukatkos Alandian Omilla sivuilla järjestelmäpäivityksen vuoksi 5.12.2024-9.12.2024.
Hyvät merimiestavat
Published: 2020-12-10

Mies yli laidan!

MOB -ohjeet, mies yli laidan!

mob

Kun Golden Globe -kilpailussa yksin maailman ympäri purjehtinut Tapio Lehtinen jälkeenpäin kertasi ainutlaatuista matkaansa, hän siteerasi usein vanhaa merimiesviisautta:

”One hand for yourself and one for the boat”.

Tämä sanonta tiivistää ajattelutavan, missä mitään asiaa ei päästetä turvallisuuden edelle. Ennakoidaan siis ja tehdään ensin kaikki mahdollinen, että kukaan ei päädy veneen laidan väärälle puolen. Pidetään valjaat kiinni ja pelastusliivit päällä.

(Tapio Lehtinen saapui maailmanympärysmatkaltaan, katso video)

Kuka vaan voi tippua

Veden varaan voi joutua myös veneen kokenein kuski. Osaavathan muutkin veneessä olijat ohjata venettä? Kaikkien pitäisi osata olla avuksi. Hätääntyneet ihmiset voivat toimia jopa järjenvastaisesti ja siksikin on viisasta, jos menettelytavat on käyty etukäteen aika ajoin läpi.

Tässä perusohjeita, joita tietysti on sovellettava kulloiseenkin tilanteeseen sopivaksi.

1. Huuda: Mies yli laidan oikealla / vasemmalla!

Kaikkien veneessä olijoiden tulee saada tieto tapahtuneesta niin nopeasti kuin mahdollista ja tieto pudonneen sijainnista veneeseen nähden on olennaista. Huudon kuultuaan se on viisasta toistaa, jotta asia menee varmasti kaikille perille.

2. Osoita pudonneen sijainti

Osoita itse tai valjasta joku toinen osoittamaan pudonnutta henkilöä taukoamatta. Vene etenee nopeasti ja näköyhteys pudonneeseen on tärkeää säilyttää.

3. Heitä pelastusrengas

4. Paina MOB -nappulaa

Veneen plottereissa on MOB -näppäin, jota painamalla veneen sijainti jää plotterin muistiin. Huolehdi siitä, että jollakulla on koko ajan näköyhteys pudonneeseen. Paina MOB-näppäintä vasta sen jälkeen. Pimeässä, sumussa tai muutoin huonossa kelissä näppäimen käytön hyöty korostuu.  Yksinveneilijöille on jo olemassa MOB-rannekkeita, jotka langattoman tappokytkimen tavoin sammuttavat moottorin, jos käyttäjä tippuu veteen.

5. Hälytä apua

Anna hätäilmoitus meripelastus- tai hätäkeskukseen. Lähetä hätäkutsu painamallaVHS-DSC -laitteen hälytysnappia ja/tai puheella hätäsanoma VHF -kanavalla 16. Puhelimella merellä meripelastuskeskukseen 0294 1000 ja sisävesillä hätäkeskukseen 112

6. Laske purjeet ja käynnistä moottori

Veneen ohjaus ja hienosäätö pudonneen viereen ajettaessa on moottorin kanssa helpompaa. Pidä edelleen huoli näköyhteyden säilyttämisestä pudonneeseen ja suuntaa häntä kohden.

7. Autetaan pudonnut veneeseen

Putoaminen on yllättävä tapahtuma. Etukäteisharjoittelu auttaa oikeaoppiseen reagointiin.

Heitä pudonneelle köysi. Heittoliina on hyvä apuväline. Myös apinannyrkkisolmu köyden päässä helpottaa köyden heittämistä ja siitä kiinni ottamista.

(Katso apinannyrkkisolmun ohje videosta: https://www.facebook.com/797947600259110/videos/339480004091659).

Köyteen kannattaa jo veneessä tehdä valmiiksi paalusolmu (Katso paalusolmun teko-ohje videosta: https://www.facebook.com/797947600259110/videos/1524298311072662).

Moottori laitetaan vapaalle kun ollaan vierellä ja köysi on saatu autettavalle, ettei potkuri pääse vahingoittamaan pudonnutta tai köydet pääse sotkeutumaan potkuriin.

Pudonnut ihminen märissä vaatteissa voi olla tajuton tai väsynyt ja siksi vaikeasti nostettavissa. Joskus voi olla tarpeen, että jonkun on mentävä veteen auttamaan. Tärkeää on huolehtia siitä, että avunantaja ei joudu itse uudeksi autettavaksi. Veteen pudonnutta kannattaa sanoin rauhoitella.

Käytä noston apuna uimatikkaita. Jos pelastettava ei ole tajuissaan, voidaan purjeveneessä käyttää apuna nostinta ja vinssiä. Nostetaan mieluummin vaatteista hartioiden tai kainaloiden kohdalta kuin käsistä. Aina nosto ei omin voimin onnistu, tällöin huolehditaan siitä, että paikalle hälytetty apu löytää pelastettavan nopeasti.

utombordare-bla-1

Moottorivene - sisämoottori

inombordare-bla

Moottorivene - perämoottori

segelbat-bla

Purjevene

vattenskoter-bla

Vesijetti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

soljeholm-kasnas-29

Vesiliikennelaki muuttuu 1.6.2020

Vesiliikennelaki muuttuu 1.6.2020 alkaen, mutta miten se näkyy käytännössä meille…
Luftpatron flytväst

Tarkistathan nämä tärkeät turvallisuusseikat ennen veneilyä

Onko veneilylomanne jo käynnissä? Tuntuuko että kaikki on hallinnassa? Varaa…
paukkuliivit_Alandia

Paukkuliivin huolto: pidä liivit kunnossa, niin ne pitävät sinut pinnalla

Paukkuliivit pelastavat henkiä, kunhan ne on tarkistettu ja huollettu säännöllisin…