Siirry pääsisältöön
Veneen huolto
Published: 2024-05-16

Hälytys, lukko ja näkymätön merkintä – näin suojaudut venevarkailta

Veneet, perämoottorit ja muut veneilytarvikkeet ovat aina olleet varkaille haluttuja kohteita. Näin voit ehkäistä veneen tai sen varusteiden varkauksia.

stold

Suurin osa varkauksista tapahtuu veneilysesongin alussa ja lopussa. Kun yöt alkavat pimentyä ja venesatamat tyhjentyvät ihmisistä, varkaat pystyvät toimimaan häiriöttä. Varkaudet ovat joissakin osissa maata yleisempiä kuin toisissa.

Ajattele kuin varas

Varkauksien riskiä voidaan pienentää veneilijöiden yhteistyöllä, vartioimalla venesatamia sekä käyttämällä kettinkiä ja lukkoa. Yksi vinkki on ajatella kuin varas. Johanna Karlström on yksi Alandian vahingontorjunta-asiantuntijoista.

”Katsele ympärillesi: miten satamasta pääsee pois? Sekä maitse että vesitse. Missä ovat kamerat, missä ovat lamput? Varkaat ovat nokkelia ja erikoistuneet arvioimaan, mikä on helpoimmin muutettavissa rahaksi. Mieti, mikä on veneessäsi arvokkainta. Mitkä osat tai varusteet ovat helpoimpia ottaa mukaan ja myydä? Miten voit varmistaa, etteivät varkaat pääse niihin käsiksi? Koeta pysyä aina askeleen verran varkaiden edellä”, Johanna kehottaa.

Näin voit suojautua varkailta

Moottoriveneet ja nelitahtimoottorit käyvät nopeasti kaupaksi ja ovat varkaiden suosikkeja. Mutta kaikenlaiset veneet voivat joutua varkaiden kohteiksi, vaikkei niissä olisi mitään arvokasta. Murretut lukot ja luukut ovat kalliita korjata.

Pysäköintipaikoilla näkee kylttejä: Älä jätä arvoesineitä autoon. Sama koskee veneitä. Yksi suositus on viedä pois ja lukita kaikki tavarat, jotka on helppo ottaa mukaan veneestä, kuten karttaplotterit ja pienet perämoottorit.

Jäljitin voi torjua varkaita ennakolta. Lähettimen geoaita lähettää ilmoituksen omistajalle ja mahdollisesti hälytyskeskukseen, jos vene poistuu turvalliseksi määritetyltä alueelta. Opettele jäljittimen toiminta ja sen tehokas käyttö. Valitse itsellesi ja veneellesi parhaiten sopiva jäljitinmalli.

Muita keinoja pitää varkaat loitolla:
Jos mahdollista, rajoita pääsyä laiturille puomilla, portilla ja lukolla. Tutki yhdessä muiden veneenomistajien kanssa mahdollisuuksia järjestää vartiointi, yövahti, veneilijöiden yhteistyö tai valvontakamerat alueelle.
Koska monet varkaudet tapahtuvat pimeällä, hyvä valaistus venesatamissa ja laitureilla on tärkeää.

Muista merkitä veneesi

Kaikissa veneissä ja venemoottoreissa pitäisi olla merkittynä runko- tai sarjanumero. Merkintätavat voivat vaihdella. Lisäksi on suositeltavaa merkitä vene sen tunnistamisen helpottamiseksi varkauden varalta. Veneessä oleva selvästi näkyvä merkintä voi karkottaa varkaan, mutta sen lisäksi kannattaa tehdä myös näkymätön merkintä, jota varas ei voi poistaa.

Veneen, moottorin ja vaihteiston merkitsemiseen on kolme yleistä tapaa:

 • DNA-merkintä (liuos, joka tulee näkyviin UV-valolla)
 • Kaiverrus (käsin kaiverrettu merkintä)
 • Sähköinen merkintä (sähköisesti luettava RFID-tunniste).

Veneen moottorissa näkyy tunnistenumeromerkintä. Kuvassa näkyy käsi ja kynä, joka vahvistaa numeroa.

Me Alandialla tunnemme veneilyn. Haluamme kertoa vesillä liikkujille turvallisesta veneilystä, veneen omistamisesta ja vakuuttamisesta. Sillä veneily on parasta silloin, kun tietää, mitä tekee. Tunne veneily Alandian kanssa: lue lisää venevakuutuksista tästä ja seuraa meitä myös somessa.

Vinkkiruutu

Näin ehkäiset veneen tai sen varusteiden varkauksia:

 • Asenna käynnistyksenesto.
 • Merkitse moottori sekä näkyvällä että näkymättömällä merkinnällä. Monet veneseurat eri puolilla maata tekevät merkintöjä.
 • Varmista, että sekä vene että moottori on lukittu.
 • Jäljitin ehkäisee varkauksia ennalta. Kun vakuutat veneesi Alandialla, voit itse valita jäljittimen, joka sopii sinulle ja veneeseesi parhaiten.
 • Vaikeuta varkaan työtä veneen ollessa maissa. Säännöllinen tarkastaminen on tärkeää.
 • Varkaudet tapahtuvat tavallisesti pimeällä – siksi hyvä valaistus veneen luona ja satama-alueella on tärkeää.
 • Yritä ”ajatella kuin varas” – koeta löytää heikkoudet ja korjata ne.
 • Tutki mahdollisuuksia kameravalvontaan.

Lähde: Poliisi

utombordare-bla-1

Moottorivene - sisämoottori

inombordare-bla

Moottorivene - perämoottori

segelbat-bla

Purjevene

vattenskoter-bla

Vesijetti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

_KMS1586

Näin tarkistat veneen läpiviennit ja letkut

Kuinka monta läpivientiä veneesi rungossa on ja missä ne sijaitsevat?…
Veneen talvisäilytys

Venevakuutus talvella: vakuutusta tarvitaan myös talvisäilytyksen aikana

Venevakuutuksen on syytä olla voimassa vuoden ympäri, sillä vahinkoja voi…
Vesillelasku

10 arvokasta vinkkiä veneen vesillelaskuun

Lue vahinkopäällikkö Ricard Sjöströmin parhaat vinkit ennen vesillelaskua. Monet uskovat…