Våga styra mot okänd hamn
Hur ska man tänka när man ska besöka en okänd hamn för första gången?
– Ta reda på hur det ser ut i hamnen och planera för vilken tid ni anländer för att veta om det riskerar att vara ont om plats eller mörkt, säger Daniel Mattson, produktchef på Alandia.
Att kunna upptäcka nya platser, som har en gästhamn eller naturhamn att lägga till i, hör till båtlivets fördelar. Men många tvekar inför utmaningen att gå in i en ny hamn. Riskerar vi att bli utan plats? Kan vi lägga till med vår båt? Hur ser vägen in till hamnen ut och hur ser det ut där vi ska lägga till?
Alla frågor går inte alltid att få svar på i förtid, men här följer några tips från Daniel Mattson som arbetar som produktchef på Alandia båtförsäkring.
Tipsen utgår från att du vet vilken hamn som du vill besöka.
Planera vägen / vägarna till hamnen:
1: Studera sjökort, på skärm eller papper: Hur ser vägen till hamnen ut och hur påverkas den av vind, vågor och sikt? Bör det finnas en eller flera alternativa destinationer för att kunna anpassa färden till rådande väder och tidpunkt? Exempelvis kan tiden det tar att passera ett större öppet vatten variera mycket med hur mycket och från vilken riktning som det blåser och hur besvärande vågorna kan bli. Ni kanske måste välja en annan hamn om det tar för lång tid eller blir för stora vågor på väg till den första destinationen.
2: Studera sjökort, på skärm eller papper eller använd guider: Hur ser den sista biten in till hamnen ut? Finns det en eller flera alternativ att gå in till hamnen med hänsyn till hur djupgående båten är och hur botten ser ut? Hur kommer det att se ut från er båt när ni närmar er hamnen och vilka sjömärken eller byggnader, berg eller annat ska ni hålla utkik efter för att veta var ni är och navigera säkert på väg in?
Planera för ankomsten och tilläggningen:
1: Hamn med brygga eller kaj: Hur ska ni förbereda er för att lägga till? Får man ligga långsides och kommer det att finnas plats för er båt? Har hamnen y-bommar, pållare, fasta akterförtöjningar eller krävs ankare?
Information om olika hamnar finns ofta på hamnens egna webbsida, i gästhamnsguiden eller i särskilda guideböcker. Många hamnar har någon ansvarig, hamnkapten eller liknande, som kan svara på frågor per telefon om hamnen och ta emot bokningar. Många hamnar använder bokningstjänster via nätet.
2: Naturhamn: Vilket väder krävs för att komma till hamnen och för att lägga till i hamnen? Förhållandena i många naturhamnar skiftar mycket med vädret och när det blåser från ett visst håll kanske hamnen inte går att använda alls. Vilka platser i hamnen kan ni lägga till med er båt beroende på hamnens utrymmen, djup och möjligheterna att komma iland? Om det krävs ankare: vilken typ av botten finns i området och passar det för att få ett stabilt fäste med den längd lina eller kätting som ni kan använda?
Flera alternativ:
Oftast måste man vara beredd på att anpassa färdväg och destination till vädret och andra faktorer. Planera därför för att kunna ta er till en eller flera alternativa destinationer om vädret eller tiden gör att den första är olämplig. Om man vet att det finns andra bra platser att ta sig till ökar tryggheten eftersom ni slipper ta onödiga risker för att ta er till den mest lockande destinationen.
När man aldrig har varit på en plats så kan man ändå bilda sig en uppfattning om hur det ser ut med hjälp av sjökort och bilder.
– Det är bra att föreställa sig ankomsten och förhållandena som kan råda. Vilket sjökort kommer ni använda på vilka delar av färden? säger Daniel Mattson.
– Om ni använder plotter: zooma in området på det sätt som ni kommer att zooma in det vid ankomsten för att se alla detaljer. Att för första gången zooma in när man väl når fram kan göra det svårt att snabbt förstå sjökortets information.
Att anlända till en okänd hamn i mörker ställer andra krav än att göra det i dagsljus. Om ni är osäkra på navigation i mörker: planera alltid så att det med marginal är ljust när ni kommer fram. Det är också i allmänhet på förmiddagen som det är minst trångt i populära gäst- och naturhamnar.