Hoppa till huvudinnehåll
Sjövett
Published: 2024-06-07

Så förbereder du överfarten

Finland är omgiven av fina destinationer bortom horisonten. Åland, Gotland, de danska öarna och kanske Polen och Baltikum lockar. Men det är destinationer som kräver en lite längre färd på öppet vatten. Här tipsar vi om förberedelser för en tryggare och roligare överfart.

JanKarlsson_200729_DJI_0061

På öppet vatten kan vädret påverka förhållandena på kort tid. En snabbt tilltagande vind kan bilda stora vågor på bara några minuter och det finns ingenstans i närheten att söka lä när det friskar i. Det gäller både på havet och i våra stora sjöar och en färd som skulle ta ett par timmar i ett visst väder kan ta betydligt längre tid med vinden i nosen och mötande vågor. Det är ofta lite längre till hjälp också om man skulle behöva det.

Att navigera utan öar eller andra referenser kan också upplevas som svårt om man är ovan. Å andra sidan är det för vissa själva överfarten som är målet. Att färdas över öppet vatten kan vara en fantastisk upplevelse i sig!

Utöver det grundläggande kravet på en båt som har kapacitet för öppet vatten tipsar vi här om vad du kan göra för att njuta av en rolig och trygg överfart:

Åk tillsammans!
Någon gång måste vara den första, men man måste inte färdas helt på egen hand. Många båtklubbar och föreningar arrangerar eskadrar, tillsammansfärder, som man kan anmäla sig till. Man kan också höra med vänner och bekanta om någon planerar samma rutt och samordna planerna. I hamnar som är vanliga startpunkter för överfarter kan man höra sig för om andra ska åka över och planera tillsammans.

Under själva överfarten kan man kommunicera med vhf (eller mobil om det finns täckning) och se till att ta kontakt med de andra båtarna när man kommit över eller om man avbrutit och valt en annan destination.

Låt vädret bestämma!

Vädret kan skifta snabbt på havet och till skillnad från i skärgården eller på sjöarna kan man inte snabbt söka lä eller gå in till en hamn när det blir ett överraskande väderomslag.

Ta del av väderprognoser i god tid och håll er uppdaterade med färska prognoser. Det underlättar att redan innan överfarten bestämma sig för att inte påbörja överfarten utan en tillförlitlig prognos om väder – som passar för båten och er ombord – för hela överfarten. Tillåt en viss tid för inväntan på en bra prognos, ett ”väderfönster”, och planera aktiviteter så blir väntan roligare.

Läs mer: Så hittar du rätt väderprognos

 Checklista för båten!

Ibland är det lätt att missa viktiga detaljer när man förbereder sig för båtsemestern. Inför en överfart på öppet hav är det lämpligt att bocka av grundläggande kontroller som exempelvis bränsle för motor och spis, vatten och batterier. Och att båten, dess utrustning och motorn är i skick att klara de lite större påfrestningar som hög sjö eller lång gångtid för motorn kan innebära. Ett skeppsapotek med första hjälpen-kit är också viktigt när man är långt från närmaste hamn. VHF och/eller mobil (vattenskyddad) är viktigt för att kunna nå sjöräddningen, anhöriga eller andra båtar.

Förbered mat och sysselsättning!

På öppet hav kan det bli enformigt i längden och därför är det bra för trivseln ombord att alla har något att göra och är mätta och belåtna. Sjösjuka kan drabba alla och för att slippa ställa sig vid spisen i sjögång är det bra att förbereda mat som exempelvis mackor, frukt eller wraps (eventuella sjösjuketabletter bör tas någon timme innan avfärd). Och så är det viktigt att det finns tillräckligt med vatten ombord så att det räcker hela vägen. För barnfamiljer kan pyssel, läsning och kanske skärmtid göra resan roligare.

Planera på sjökort!

Gå igenom sträckan som ni planerar: finns det grund eller andra hinder som ni måste vara extra uppmärksamma på? Vilka är de alternativa hamnarna om ni måste avbryta tidigt eller sent längs sträckan? Finns både skärm- och papperssjökort ombord för hela området som ni planerar att färdas i? Man kan också skriva upp vilka kurslinjer som leder till de olika hamnarna eller delmål/waypoints för att förenkla.

Välj andra alternativ!

Om vädret inte tillåter den planerade överfarten är det viktigt att vara beredd på plan B. Kanske en eller två destinationer som är mer lättillgängliga och går att nå oberoende av vädret? Att ha förberett alla ombord på att det finns valmöjligheter gör beslutet att välja ett alternativ lättare. Om planeringen med alternativa destinationer är förankrad hos hela besättningen blir det också enklare att välja det säkraste alternativet.

Fler tips för ett säkrare och roligare båtliv hittar ni på vår hemsida!

Våga styra mot okänd hamn

Relaterade artiklar

DSC_0558

Solveig – eldsjäl som räddar liv och egendom

Ålands Sjöräddningssällskap r.f. har flera motiverade och duktiga frivilliga sjöräddare…
Undvik_grundstötning

Tips för att undvika grundstötning

Vi har pratat med vår skadehandläggare Per Lilliehöök. Han hjälper…
Luftpatron flytväst

Saknas en säkring till luftpatronen i flytvästen?

Har du påbörjat årets båtsemester? Känns allt klappat och klart?…