Larm, lås och dold märkning – så skyddar du dig mot båttjuvarna
Båtar, båtmotorer och annat som hör båtar till har under alla tider varit tacksamma byten för tjuvar. Så här kan du förebygga stölder ur och av din båt.
Flest stölder sker i början och i slutet av båtsäsongen. När mörkret kommer och bryggor och båtklubbar blir folktomma kan tjuven arbeta ostört. Vissa delar av landet och båtklubbar är mer drabbade än andra. Under år 2023 ökade exempelvis båtrelaterade stölder kraftigt i de sydligare delarna av landet men minskade i Stockholmsregionen, enligt Stöldskyddsföreningen (SSF). De flesta anmälningarna avsåg stulna batterier, bensindunkar och GPS:er samt bensin.
Tänk som tjuven
Båtsamverkan, övervakning av hamnen eller uppställningsplatsen, en kätting och ett lås är viktiga åtgärder för att minska risken för stölder. Ett annat tips är att lära sig tänka som tjuven. Johanna Karlström är en av Alandias experter på skadeförebyggande:
– Se dig omkring: hur ser vägarna till hamnen ut? Både på land och via vattnet. Var sitter kamerorna och lamporna? Tjuvarna är kreativa och experter på att se vad som enklast går att omsätta till pengar. Tänk efter vad som är mest värdefullt på båten. Vilka delar eller tillbehör i båten är enklast att ta med och sälja? Hur kan du vara säker på att tjuven inte kommer åt dem? Försök att ligga ett steg före tjuven, säger Johanna.
Tips på vad du kan göra själv
Motorbåtar och 4-taktsmotorer kan ge snabba pengar och hör till tjuvarnas favoriter. Men alla typer av båtar drabbas av inbrott – även om det inte finns något värdefullt ombord. Uppbrutna lås och luckor innebär kostsamma reparationer.
På många parkeringsplatser finns skyltar med texten: Lämna inget stöldbegärligt i bilen. Detsamma gäller för båtar. En rekommendation är att plocka bort och låsa in kapitalvaror som enkelt går att plocka med sig när man lämnar båten, till exempel plottrar och mindre utombordsmotorer.
En spårsändare kan verka stöldförebyggande. Sändarens geofence skickar en notis till dig och en eventuell larmcentral om din båt lämnar säkerhetszonen. Lär dig din spårsändare och hur du bäst använder den. Välj själv vilken modell på spårsändare du anser fungera bäst för dig och din båt.
Andra knep som håller tjuven borta:
- Om möjligt begränsa tillträde till bryggan med bom, grind och lås.
- Undersök möjligheter med andra båtägare till bevakning, nattvakt, båtsamverkan och eventuella övervakningskameror i området.
- Eftersom många stölder sker när det är mörkt är det viktigt med belysning i hamnområdet och på bryggor.
Glöm inte att märka din båt
Alla båtar och båtmotorer bör vara märkta med ett skrov- eller serienummer. Hur märkningarna är utförda kan variera. Utöver det rekommenderas även att märka båten så att den lättare kan identifieras vid en eventuell stöld. Se till att det finns både en synlig märkning som kan avskräcka en tjuv, samt en osynlig märkning som tjuven inte kan ta bort.
Det finns tre vanliga sätt att stöldmärka båt, motor och växelhus/drev:
- märk-DNA (en vätska som identifieras med UV-ljus).
- gravyr (handgraverad märkning).
- elektronisk märkning (en RFID-enhet om kan läsas av elektroniskt).
- Se även till att fylla i ditt båtkort med uppdaterade uppgifter om båten och motorn, så du har korrekta uppgifter om din båt tillhands om du skulle behöva göra en polisanmälan.
Vi på Alandia känner båtlivet. Vi vill dela med oss av vår kunskap om säkerhet på sjön, båtskötsel och båtförsäkringar. Låt Alandia göra ditt båtliv enklare och hitta din båtförsäkring här.