Hoppa till huvudinnehåll
Sjövett
Published: 2023-07-18

Härligt båtliv med barn ombord

Alla barn kan trivas ombord på båtar, säger Alexandra Lindahl som ger sina bästa tips för ett tryggt och roligt båtliv med barn.

– Barn kan behöva lite tid för att vänja sig, men det är samma sak med vuxna som slår huvudet i kabintaket första dagarna på båtsemestern. 

Bar i båt

Kombinationen av trygghet och äventyr är bland det bästa med båtliv med barn ombord, tycker Alexandra Lindahl som tillsammans med maken Erik dottern Astrid är inne på sin tredje båtsäsong tillsammans.
– Varje dag är det olika väder och nya natthamnar – men vi har med oss vårt trygga hem på vattnet. Både vuxna och barn kan få det de vill och behöver på semestern!

För Alexandra Lindahl, som har rört sig på sjön hela livet och och i dag arbetar på båtförsäkringsbolaget Alandia, var det självklart att ta med dottern ombord redan innan hon fyllt en månad. Föräldrarna var beredda på att det kunde krävas en del anpassningar.
– Första sommaren var det egentligen ganska enkelt: en bebis sover gott ombord och kan inte klättra omkring! Det var en bra start och träning på vårt nya båtliv för både för oss föräldrar och Astrid.

Sånt som inte är så kul för barn, magknip och svårt att sova, inträffar förstås också ombord.
– Det är inte en dans på rosor hemma heller med barn. När något jobbigt inträffar så tänker jag att ”hellre är vi med om det här och får samtidigt uppleva sommarskärgården än att vi är hemma med magknip”, säger Alexandra som gav sig ut med båten redan innan Astrid hade fyllt en månad.

– Den första anpassningen var att vi såg till att kunna segla själva båda två. Och så var vi tydliga med vem som för stunden hade ansvaret för båten och vem som tog hand om barnet. Då blev det aldrig någon osäkerhet om vad som gällde om det krävdes snabba åtgärder. Den detaljen gav trygghet och det är kul att både få tid att styra båten och leka och mysa. 

Alexandra Lindahl jobbar med ansvarsskador på Alandia och seglar med dottern Astrid och maken Erik.

En annan anpassning som Alexandra och Erik gjorde var att minska ner sträckorna per dag.
– Tidigare var vi var ute långa dagar på uppåt 12 timmar – då var det alldeles självklart, men där fick vi tänka om lite. När Astrid ville springa av sig så kändes det mindre viktigt att komma i väg tidigare. Nu njuter vi av långa morgnar och låter henne springa av sig innan vi kastar loss.

En typisk båtsemesterdag avverkar barnfamiljen som mest drygt 20 sjömil och har lagt till i hamn i god tid innan kvällsmaten för att hinna utforska nya hamnen.
– Förra sommaren valde vi att vara ute med båten lite off-season, i juni och augusti, när det inte är så trångt i hamnarna. Det var väldigt skönt att slippa komma till en trång hamn och börja leta alternativ med ett trött barn… 

När det gäller båtprylar har Alexandra och Erik skapat en hel del egna lösningar under de senaste åren. Bland annat en utbyggd slingerkoj, båtkoj, med nät ovanför bädden så att barnet inte kan ramla ur.
– Jag är förvånad att det inte finns fler smarta barnprylar för båten, men det går att hitta på egna lösningar.

Slingeroj med nät för barn
Alexandra och Erik byggde en egen slingerkoj med nät till Astrid. ”Vi kallar den hundboxen och det tog några dagar för henne att vänja sig, men nu sover hon gott i den och vi är trygga med att hon inte kan trilla ur även när det rullar.”

 

Det mest använda tillskottet ombord för familjen har varit en barnmatstol, med bälte, som modifierats för att kunna fästas både ute och inne i båten. Ett fäste på baksidan gör att stolen bland annat kan sättas i sittbrunnen vid ingången.
– Där sitter hon och har koll på vad som händer, kan kommunicera med oss och kanske somna. Men det är viktigt att vi kan flytta ner stolen i kabinen för att sitta med där och därför valde vi att modifiera en barnmatstol och inte en cykelbarnsits som fungerar bra i sittbrunnen.

Alexandras viktigaste tips för ett tryggt och roligt båtliv med barn är att tänka efter vad som faktiskt uppskattas mest av både barn och vuxna ombord. Att inte fastna i ”så här har vi alltid gjort” utan att i stället testa nya lösningar.

Här är Alexandras och Eriks lista på 9 praktiska saker för båtliv med barn ombord: 

  • Lättillgänglig mat som är enkel att tillaga eller som kan ätas direkt. Exempelvis ”varma koppen”, snabbpasta eller färdiga mackor och klämmisar” för småbarn.
  • Baby-monitor: med en mikrofon vid barnens koj kan man lämna båten en stund.
  • Mörkläggningsmöjlighet. Många båtar har ventiler/fönster som är svåra att täcka över. Anpassade mörkläggningsgardiner kan vara guld värda för barnens sömn.
  • Bra böcker: 5 favoritböcker som barnen kan läsas eller som barnen kan bläddra i. Jo, hellre få favoritböcker än många som inte uppskattas.
  • Minst fem favoritleksaker för barnen ombord. Kanske en liten plastbåt som får skumpa efter båten i en lina?
  • För småbarn: en barnstol som går att fästa någonstans vid sittbrunnen och nere i kabinen. Väldigt praktiskt med ett litet bord fäst i stolen.
  • Bärstol för ryggen: Med en bärstol kan även små barn hänga med på lite längre utflykter. Den ger frihet för hela familjen att utforska nya hamnars miljöer.
  • Ihopvikbart badkar: För småbarn ger ett ihopvikbart bad (Stokke har en variant) en härlig möjlighet att få svalka av sig och leka ombord.
  • Våtservetter: om det gungar eller om de vuxnas uppmärksamhet krävs till annat är det väldigt praktiskt att snabbt kunna tvätta eller rengöra med färdiga våtservetter!

Alexandra möts ofta av förvånade reaktioner när hon berättar om de långa båtsemestrarna med ett litet barn.
– Det är kul att bevisa att det går. Jag hoppas att fler vågar upptäcka att fördelarna överväger nackdelarna. Om man inte testar så får man ingen chans att uppleva när det börjar bli smidigare och enklare. Barn kan behöva lite tid för att vänja sig, men det är samma sak med vuxna som slår huvudet i kabintaket första dagarna på båtsemestern. Efter några dagar flyter allt på och man kan bara njuta tillsammans!

Relaterade artiklar

Sjömärken

Sjömärkena visar vägen med färg och form

Sjömärken kommer i flera färger och former och det är…
Genre – 3

Lägga till i naturhamn – enkelt om du tar det lugnt

Att hitta ett smultronställe långt från brygga och servicehus, lägga…
alandia-sjalo

SÅ HITTAR DU RÄTT VÄDERPROGNOS

Fint väder kan betyda olika saker för olika båtägare. Men…