Hoppa till huvudinnehåll
Båtskötsel
Published: 2020-11-06

Vinterförvaring av båt

Det är hög tid att tänka på vinterförvaring av din ögonsten, oavsett om du har en stor segelbåt eller mindre utombordare.

Såväl sjö- som landförvaring kräver en hel del förberedelser! Du behöver göra båten redo för vinterhalvårets temperaturväxlingar, hårda vindar och snöfall. Även motor och rigg behöver rätt omvårdnad för att undvika skador. Glöm inte minst att vara före tjuven med att tömma båten på värdefull utrustning!

Om du inte redan gjort det, se vår artikel Ta upp båten för information om saker du bör göra direkt i samband med båtupptagning. Låter du båten ligga i sjön över vintern kan du ändå ha nytta av flera av artikelns tips!

Vår båtförsäkring gäller året runt, såväl på land som i sjön. Men vintern ställer högre krav på dig som båtägare. För att säkerställa nästa säsongs båtturer är det viktigt att hålla båten under extra uppsikt och se till att den är fri från snö och is, som i för stora mängder kan påverka flytförmågan.

VINTERFÖRVARA BÅTEN I SJÖN

Allt fler båtägare låter båten ligga kvar i sjön under vinterhalvåret. Då slipper du allt arbete i samband med upptagning, men det betyder inte att du står sysslolös.

Vid sjöförvaring behöver du ta hänsyn till ändring av vattenstånd, hårda vindar och möjlig isläggning. Glöm inte att se till båt och förtöjning med jämna mellanrum under vintersäsongen. När du ändå är ute, släng ett öga på grannbåten också.

Äger du en aluminiumbåt, var särskilt noga med att se över dina offeranoder. Cirkulationspumpar, som ofta används för att hålla hamnar isfria, kan ge ifrån sig läckström som i sin tur kan korrodera aluminiumen.

VINTERKONSERVERA UTOM- OCH INOMBORDSMOTORER

Vinterförvaring av motor går huvudsakligen ut på att skydda den från rost- och frysskador.

Det är inte ovanligt att inombordsmotorn “glöms bort” och får frysskador. Läs på om hur just din motor ska tas om hand. Du kan låta ett varv sköta vinterkonservering och förvaring. Är du någorlunda händig klarar du det själv, men det kan ändå vara bra att lämna in den till proffs något år så att den får en grundlig genomgång.

Ta hand om din motor så här:

  • Förvara motorn torrt och välventilerat, det mår den bra av. Linda inte in den i presenningar eller fuktiga trasor!
  • Häll glykolblandning i kylvattensystemet för att förhindra rostangrepp och hindra motorns värmeväxlare från att frysa sönder.
  • Kontrollera om propellern behöver repareras eller bytas ut.
  • Se till att det inte finns skräp eller vatten i bränsletanken. Fyll sedan tanken med mycket bränsle om möjligt för att förhindra kondens. Undersök vilka rekommendationer som finns för just din motor och bränsletyp.

BATTERIVÅRD UNDER LÅGSÄSONG

Ta hand om ditt batteri för att öka dess hållbarhet och undvika problem till våren. Gör så här:

  • Koppla bort och ladda batteriet om det ligger oanvänt i mer än en månad eller om det finns risk för att det utsätts för minusgrader.
  • Kom ihåg att ett urladdat batteri klarar lägre temperaturer betydligt sämre än ett fulladdat.
  • Stödladda batteriet någon gång under vinterperioden så att det inte helt laddar ur.
  • Låter du batteriet vara kvar i båten kan du undvika urladdning genom att lossa den ena kabelskon.

VINTERFÖRVARA SEGEL VARMT OCH TORRT

Förvara ditt segel varmt och torrt. Ser du något som behöver lagas, passa på att lämna in seglet till segelmakaren redan på hösten. Annat som är bra att tänka på är:

  • Vira inte stag och vant rund masten, det skapar risk för korrosion.
  • Torka av och rengör riggen. Vill du ge mast och bom lite extra skydd kan du lägga på ett lager paraffinvax.
  • De flesta mastar av. Om du behåller masten på, tänk lite extra på placeringen – kan saker runtomkring båten skadas om den välter? Skapa utrymme för metallen att röra på sig genom att släppa lite på vanten.

SKYDDA DIG MOT STÖLD

Antalet stölder ökar under vinterhalvåret. Mörkret faller tidigare och färre människor rör sig i båthamnarna. Skydda dig så här:

  • Skriv upp ditt skrov- och motornummer.
  • Montera av drevet eller hela utombordsmotorn. Förvara säkert.
  • Lås trailern med bra trailerlås.
  • Palla upp trailern – då blir den svårare att stjäla.
  • Ta hem värdefull utrustning.
  • Använd spårsändare.

BÅTFÖRSÄKRING FÖR VINTERHALVÅRET

Vår båtförsäkring skyddar din båt även under vinterförvaringen, oavsett om du förvarar båten i sjön eller på land. Läs mer om vår försäkring eller hör av dig till oss!

utombordare-bla-1

Inombordare

inombordare-bla

Utombordare

segelbat-bla

Segelbåt

vattenskoter-bla

Vattenskoter

Relaterade artiklar

stold

Hur skulle du stjäla din båt?

Hur skulle du stjäla din båt? Vad skulle du stjäla…
Boats sharing the same water

Guiden till litiumbatterier i båtar

Litiumbatterier kan lagra mer energi och håller längre än traditionella…
Matilda och Frida – 2

I verktygslådan på båten

Du har säkert dina favoriter i verktygslådan - beroende på…