Siirry pääsisältöön
Veneen huolto
Published: 2020-11-25

Veneen nosto talviteloille – vinkit onnistuneeseen vesiltänostoon

Syksyn tullen vuorossa on veneen nosto talviteloille. Miten nostoon kannattaa valmistautua ja mitä pitää tehdä noston jälkeen? Lue Alandian asiantuntijan vinkit.

Veneen nosto talviteloille

Syksy tulee joka vuosi, ja ennemmin tai myöhemmin on aika nostaa vene vesiltä. Jos sinulla ei ole vielä kokemusta veneen nostosta tai kaipaat kertausta, lue Alandian asiakkuuspäällikön Robert Rostedtin vinkit turvalliseen veneen nostoon.

Tyhjennä vene ennen nostoa

Valmistele vene talviteloille nostoa varten tyhjentämällä se turhista irtonaisista varusteista.

”Tämä on tärkeää siksi, että painopiste ei pääse muuttumaan noston aikana”, Rostedt muistuttaa.

Ennen nostoa merkitse huomioteipillä herkät kohdat, kuten lokianturi ja kaikuluotain. Useimmiten veneen voi nostaa moottoreineen ja irrottaa moottorin vasta, kun vene on telineillä.

Veneen noston yhteydessä kannattaa myös vaihtaa öljyt, jos veneessä on moottori. Pyydä apua venehuollosta, jos olet epävarma, miten toimia.

Muista myös tyhjentää jääkaappi, septitankki ja vesisäiliö sekä siihen kuuluvat letkut. Tyynyt ja tekstiilit kannattaa säilyttää sisätiloissa tai ottaa kokonaan pois veneestä talveksi, jotta vältyt homevaurioilta.

Veneen nosto trailerilla

Jos nostat veneen trailerilla, valitse paikka oikein. Lähellä on oltava sopiva ramppi, johon voit vetää veneen. Selvitä, ovatko rampit maksullisia.

”On myös hyvä varmistaa, että satamassa on laituri, johon voit jättää veneen siksi aikaa, kun haet auton ja trailerin. Suosittuihin ramppeihin on usein jonoa veneen nostoaikaan, joten varaa aikaa jonottamiseen”, Rostedt vinkkaa.

Veneen nosto nosturilla

Useimmat veneet voi hyvin nostaa nosturilla. Selvitä etukäteen, miten juuri sinun veneesi pitää nostaa, jotta nosto onnistuu venettä vaurioittamatta.

”Useimmilta veneseuroilta voi varata ajan veneen nostoon nosturilla, ja noston voi varata myös nostopalvelua tarjoavalta yritykseltä. Samalla voit saada apua maston irrotukseen ja mahdollisesti myös pohjan pesuun”, Rostedt sanoo.

Nostoaika kannattaa varata hyvissä ajoin. Ota huomioon aikaa varatessasi, että nostopalvelu voi olla kalliimpaa lokakuun jälkeen.

”Muista tarkistaa ennen nostoa, että veneellä on täysvakuutus. Monet veneitä nostavat yritykset edellyttävät tätä”, Rostedt muistuttaa.

Mies hymyilee ja katsoo kameraan. Taustalla näkyy merimaisema.
Jos itsellä ei ole kokemusta veneen nostosta, kannattaa pyytää apua kokeneilta veneilijöitä tai ammattilaisilta, sanoo Alandian asiakkuuspäällikkö Robert Rostedt.

Noston jälkeen tarkasta runko ja läpiviennit

Kun olet nostanut veneen ylös, kannattaa tarkastaa runko ja kannet siltä varalta, että jokin niistä kaipaa huoltoa tai kunnostusta. Tarkasta erityisesti läpiviennit varmistaaksesi, että ne ovat hyvässä kunnossa.

”Jos jotain sattuu siksi, että läpiviennit ovat olleet huonossa kunnossa, venevakuutuksesi ei välttämättä korvaa vahinkoja”, Robert Rostedt huomauttaa.

Siivoa vene sisältä ja ulkoa

Puhdista vene ulkopuolelta noston jälkeen.

“Kun runko on vielä kostea, kotilot, merirokko ja vesiheinä on helpompi poistaa. Myöhemmin ne voivat värjätä rungon ja jättää jälkiä, jotka on lähes mahdoton saada pois”, Rostedt vinkkaa.

Muista ottaa köydet ja lepuuttajat kotiin ja puhdistaa ne suolavedestä ja liasta. Säännöllisen puhdistuksen ansiosta köydet kestävät pidempään, pysyvät joustavina ja näyttävät siisteiltä. Pese ne pesukoneessa matalassa lämpötilassa ja ripusta kuivumaan.

Muista poistaa kaikki tekstiilit ja siivota veneen sisätilat perusteellisesti, ettei sinne tule hometta ja syöpäläisiä. Imuroi kaikki mahdolliset kolot, varmista, ettei mihinkään jää ruoantähteitä ja pyyhi kaikki pinnat kostealla liinalla. Siivoa keittiö erityisen huolellisesti.

Telakoi vakaalle alustalle

Veneen talvisäilytysalusta kannattaa valita huolellisesti.

”Terästeline on vakain säilytysalusta veneelle, sillä se pysyy pystyssä ja pitää veneen paikallaan huonossakin säässä”, Robert Rostedt sanoo. Lue lisää veneen telakoinnista ja sopivan telineen valitsemisesta.

Onhan venevakuutuksesi voimassa?

Muista tarkistaa vakuutusyhtiöltäsi, että venevakuutuksesi on voimassa veneen noston, kuljetuksen ja talvisäilytyksen ajan.

Alandian venevakuutus kattaa myös noston, kuljetuksen ja talvisäilytyksen, säilytit venettäsi sitten maalla tai vedessä. Lue lisää Alandian venevakuutuksesta.

Oletko vasta ostamassa venettä tai harkitsetko veneen vaihtamista? Pohditko, kannattaisiko ostaa uusi vai käytetty vene? Lue vinkkimme veneen valintaan.

Veneen nosto myöhään syksyllä: varaudu kylmyyteen

Jos haluat veneillä vielä myöhään syksyllä ja aiot siksi nostaa veneesi myöhemmin, suojaa veneesi pakkaselta ja mieti, miten saat veneesi ylös, kun on sen aika. Muista myös syksyn iltojen pimeys, joka osaltaan vaikeuttaa venetöitä.

Ole tarkkana, kun lämpötila alkaa lähestyä nollaa. Mitä matalampi ilman lämpötila, sitä vaikeampi on käsitellä venettä – köydet ovat kohmeessa, kannella voi olla liukasta eikä moottoria ole helppo käynnistää.

Me Alandialla tunnemme veneilyn. Haluamme kertoa vesillä liikkujille turvallisesta veneilystä, veneen omistamisesta ja vakuuttamisesta. Sillä veneily on parasta silloin, kun tietää, mitä tekee. Tunne veneily Alandian kanssa: lue lisää venevakuutuksista tästä ja seuraa meitä myös somessa.

utombordare-bla-1

Moottorivene - sisämoottori

inombordare-bla

Moottorivene - perämoottori

segelbat-bla

Purjevene

vattenskoter-bla

Vesijetti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

89691305_6164244848713_6474071476780662784_n.png

Mitä laittaa veneen työkalupakkiin

Sinulla on varmasti omat suosikkisi työkalupakkiin laitettavaksi, sen mukaan millainen…
markning-sec

Perämoottorin ja veneen merkitseminen kannattaa – varas ei huomaa näkymätöntä merkintää

Veneen ja perämoottorin merkitseminen on tärkeää, jotta poliisi, rannikkovartiosto ja…
Venevarkaudet

Hanki hälytin veneeseen – pysäytä varkaat ja vuodot

Hälytin veneessä voi vähentää varkauksien ja murtojen riskiä. Veneeseen kiinnitetty…