Siirry pääsisältöön
Hyvät merimiestavat
Published: 2022-07-25

Tuntemattomaan satamaan rantautuminen: näin onnistut

Mitä kannattaa ottaa huomioon, jos venematka suuntautuu vieraille vesille ja tuntemattomaan satamaan? Alandian tuotepäällikkö Daniel Mattson kertoo vinkkejä turvalliseen rantautumiseen.

OKAND_HAMN1

Veneillessä löytää aina uusia paikkoja, joissa on vierasvenesatama tai luonnonsatama rantautumista varten. Uuteen satamaan saapuminen voi kuitenkin mietityttää: Onkohan siellä tilaa? Sopiiko paikka veneellemme? Millainen on reitti satamaan?

Alandian venevakuutuksen tuotepäällikkönä työskentelevä Daniel Mattson kertoo parhaat vinkkinsä uuteen satamaan rantautumiseen.

Suunnittele reitit satamaan

  1. Tutki painettuja tai sähköisiä merikarttoja: Miltä satamaan vievä reitti näyttää ja miten tuuli, aallot ja näkyvyys vaikuttavat siihen? Kannattaako miettiä yksi tai useampi vaihtoehtoinen määränpää, jotta suunnitelmia voi vaihtaa sään mukaan? Esimerkiksi suuren avoveden ylittämiseen kuluva aika voi vaihdella paljonkin tuulen suunnan ja nopeuden sekä aaltojen koon mukaan. Saatat joutua valitsemaan toisen sataman, jos matka kestää liian kauan tai aallot ovat liian suuria.
  2. Tutki painettuja tai sähköisiä merikarttoja tai oppaita: Millainen on viimeinen pätkä satamaan? Voiko sinne saapua vaihtoehtoisia reittejä, jotka sopisivat veneellesi paremmin? Miltä rantautuminen näyttää veneestä käsin? Mitä merimerkkejä, rakennuksia tai kallioita sinun tulee pitää silmällä navigoidaksesi turvallisesti rantaan?
Etualalla näkyy laituri, jolla kävelee mies. Taustalla punainen satamarakennus ja veneitä laiturissa.
Kaunis kesäilta Ahvenanmaan Rödhamnissa.

Suunnittele saapuminen ja rantautuminen

  1. Satama, jossa on laituri: Miten rantautumiseen tulee valmistautua? Voiko veneen kiinnittää pitkittäin laiturin suuntaisesti ja onko veneellesi tilaa? Onko satamassa y-puomit, pollarit tai kiinteät peräkiinnikkeet vai tarvitaanko ankkureita? Tietoa satamista löytyy usein sataman omilta verkkosivuilta, vierassatamaoppaasta tai opaskirjoista. Monissa satamissa on myös vastuuhenkilö – satamapäällikkö tai vastaava – joka vastaa satamaa koskeviin kysymyksiin ja ottaa varauksia. Monet satamat käyttävät nettivarauspalvelua.
  2. Luonnonsatama: Millaisella säällä satamaan voi rantautua? Monien luonnonsatamien olosuhteet vaihtelevat paljon sään mukaan, ja kun tuuli puhaltaa tietystä suunnasta, rantautuminen ei ehkä onnistu. Lue vinkit luonnonsatamaan rantautumiseen. Mieti myös, mihin kohtaan satamaa veneelläsi voi rantautua. Tarvitaanko ankkuria, ja minkä tyyppinen pohja alueella on? Onko ankkurisi sopivan mallinen ja riittääkö ankkuriköytesi pituus vakaaseen kiinnitykseen? Lue vinkit ankkurin valintaan.

Tee varasuunnitelma

Veneillessä on oltava valmis muuttamaan reittiä ja määränpäätä sään ja muiden tekijöiden mukaan. Suunnittele siksi etukäteen, miten pääset johonkin vaihtoehtoiseen kohteeseen, jos ensimmäinen vaihtoehto ei onnistu sään tai ajankohdan vuoksi. Tieto hyvistä vaihtoehtoisista paikoista lisää turvallisuutta, sillä näin vältyt tarpeettomalta riskinotolta pyrkiessäsi houkuttelevimpaan kohteeseen.

Aurinkolasipäinen mies veneen kannella Alandia Sailing Team -asu päällään.
Alandian tuotepäällikkö Daniel Mattson

­”Kannattaa kuvitella etukäteen kohteeseen saapuminen ja vallitsevat olosuhteet. Mieti esimerkiksi, mitä karttaa käytät missäkin matkan vaiheessa”, Daniel Mattson vinkkaa.

”Jos käytät karttaplotteria, zoomaa jo etukäteen kohteeseen nähdäksesi kaikki yksityiskohdat. Jos zoomaat ensimmäistä kertaa vasta satamaan saapuessasi, voi olla vaikea hahmottaa merikarttaa nopeasti.”

Saapuminen tuntemattomaan satamaan pimeän aikaan on luonnollisesti vaativampaa kuin päivänvalossa rantautuminen. Jos pimeässä navigoiminen tuntuu epävarmalta, suunnittele matka aina niin, että saapuessasi on valoisaa. Ota huomioon myös kellonaika: suosituissa vieras- ja luonnonsatamissa on yleensä vähiten tungosta aamupäivisin.

Me Alandialla tunnemme veneilyn. Haluamme kertoa vesillä liikkujille turvallisesta veneilystä, veneen omistamisesta ja vakuuttamisesta. Sillä veneily on parasta silloin, kun tietää, mitä tekee. Tunne veneily Alandian kanssa: lue lisää venevakuutuksista tästä ja seuraa meitä myös somessa.

utombordare-bla-1

Moottorivene - sisämoottori

inombordare-bla

Moottorivene - perämoottori

segelbat-bla

Purjevene

vattenskoter-bla

Vesijetti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

alandia-rbk-06

Luonnonsatamaan on helppo rantautua, mutta rauhallisuus on valttia

Kesän houkuttelevin rantautumispaikka voi löytyä kaukana palveluista ja laitureista. Pidä…
_KMS2448

Merimerkit ja väylämerkit näyttävät tietä – tätä värit ja muodot tarkoittavat

Merimerkkien tunteminen kuuluu jokaisen vesilläliikkujan perustaitoihin. Jos edellisestä veneilykerrasta on…
Venetrendit_veneilevä perhe

Veneilyn trendit 2022: lyhyitä venereissuja, vastuullisuutta ja kysyntää palveluille

Miten suomalaiset veneilevät tänä kesänä, ja mitä on odotettavissa tulevina…