Siirry pääsisältöön
Veneen huolto
Published: 2020-11-25

Dieselbakteerit voivat pysäyttää moottorin

Onko veneessäsi dieselmoottori? Pidä huolta etteivät dieselbakteerit tee polttoaineesta paksua tahmaa, joka vuorostaan voi johtaa tukokseen. Sellainen syntyy valitettavan usein juuri, kun sitä vähiten toivoisit – kovassa aallokossa.

dieselbakterier_kan_leda_till_motorstopp

Onko veneessäsi dieselmoottori? Pidä huolta etteivät dieselbakteerit tee polttoaineesta paksua tahmaa, joka vuorostaan voi johtaa tukokseen. Sellainen syntyy valitettavan usein juuri, kun sitä vähiten toivoisit – kovassa aallokossa.

– Ankarammassa merenkäynnissä tankin sisältö hölskyy. Jos pohjalle on kertynyt tahmeaa mössöä, se saattaa kulkeutua polttoainejärjestelmään, tämän jälkeen on vain ajan kysymys, milloin moottori pysähtyy, kertoo vahinkopäällikkö Ricard Sjöström Alandia Vakuutuksesta.

Kannattaa siis tehdä kaikkensa, jottei polttoainetankkiin pääse dieselbakteereita. Nämä bakteereista, sienistä ja levistä koostuvat mikro-organismit saavat ravintonsa polttoaineen hiilestä ja kasvavat, jos tankin pohjalta löytyy kondenssivettä. Suotuisissa olosuhteissa bakteerit muodostavat nopeasti tahmeaa sakkaa.

Ota tavaksi tarkastaa polttoaineen väri. Bakteerien saastuttama diesel muuttuu sameaksi.

Tarkkaile väriä

Kuinka tämän sitten voi välttää? Moottoripysähdystä ei tahdo kukaan ja erityisen ei-toivottu se on kovalla tuulella ja lähellä rantaa tai karia.

– Ota tavaksi tarkastaa polttoaineen väri. Bakteerien saastuttama diesel muuttuu sameaksi, kertoo Ricard Sjöström.

Jos epäilet polttoaineen saastuneen, keinoja on vain yksi.

– Pumppaa kaikki polttoaine tankista ja puhdista tankki sitten huolellisesti manusluukun kautta. Luukun puuttuessa kannattaa harkita sellaisen tai useammankin asennusta loiskelaipioiden määrästä ja sijoittelusta riippuen.

Vaihda suodattimet

Täytä seuraavaksi tankki uudella polttoaineella, käytä moottoria ja vaihda kaikki suodattimet. Käytä moottoria uudelleen ja jatka suodatinten vaihtoa, kunnes olet varma, että moottori saa puhdasta polttoainetta.

– Pidä jatkuvasti huolta siitä, ettei polttoainetankkiin kerry vettä ja kondensaatiota. Markkinoilla on myös erilaisia tuotteita, joiden luvataan pysäyttävän mikro-organismit ja estävän niiden kasvua. Tiedustele tuotesuosituksia ammattilaisilta, neuvoo Ricard Sjöström.

Me Alandialla tunnemme veneilyn. Haluamme kertoa vesillä liikkujille turvallisesta veneilystä, veneen omistamisesta ja vakuuttamisesta. Sillä veneily on parasta silloin, kun tietää, mitä tekee. Tunne veneily Alandian kanssa: lue lisää venevakuutuksista tästä ja seuraa meitä myös somessa.

utombordare-bla-1

Moottorivene - sisämoottori

inombordare-bla

Moottorivene - perämoottori

segelbat-bla

Purjevene

vattenskoter-bla

Vesijetti

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Venevarkaudet

Hanki hälytin veneeseen – pysäytä varkaat ja vuodot

Hälytin veneessä voi vähentää varkauksien ja murtojen riskiä. Veneeseen kiinnitetty…
Litiumakku ja veneet

Litiumakku veneessä – näin otat huomioon sähköturvallisuuden

Litiumakut voivat varastoida enemmän energiaa ja kestävät pidempään kuin tavalliset…
veneen telakointi

Veneen telakointi – näin veneesi talvehtii turvallisesti

Veneen vesiltä nostamisen jälkeen on tärkeää tehdä veneen telakointi huolella.…